Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podfrezowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podfrezowanie

Może ktoś mi podsunie jakiś fajny pomysł.
    Ostatnio gadałem z Troelsem na temat podfrezowania wewnętrznego dla głośników, którego zapomniałem u siebie zrobić, gdy składałem kolumny.

Zaciekawiło mnie to, gdy zobaczyłem na stronie Troelsa nowy artykuł
    ( http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm )z pomiarami i wpływem podfrezowania na charakterystykę oraz wrażenia odsłuchowe. Troels oprócz pokazania na wykresach, że są drobne różnice w pomiarach, to stwierdził, że bez problemu słychać różnicę też nausznie.

Dlatego chce to sprawdzić tylko problem jest takiej natury, że nie chce sobie uszkodzić lakieru na froncie i w miarę jak najprostszym sposobem wykonać :) Mogę to zrobić pilnikiem a później grubym papierem, ale może jest jakiś przyjemniejszy sposób. Frezarką raczej nie da rady, bo nie mam takiego frezu, na dodatek chyba wrzeciono w mojej jest z krótkie. Frez musiałby być bardzo długi i szeroki.

http://img42.imageshack.us/img42/9756/img1157u.jpg

Głównie chodzi mi podfrezowanie dla średniotonowego.

Z grubsza nożykiem ile się da , a reszta papierem ściernym.

Nie chcę podważać autorytetu, ale w tą słyszalność braku podfrezowania nie wierze.
    Ile ten głosnik średniotonowy się wychyla przy pracy żeby wytworzyć zawirowania powietrza, trochę naciągane to jest. Rozumiem gdyby to był midwoofer to już prędzej, ale mała średnica???

Skomentuj

Na pomiarach to widać, także coś musi w tym być.
      Sam w to trochę wątpię, dlatego chce to sprawdzić.
      Dam znać czy warte jest to zachodu:)

[ Dodano: 2010-03-29, 15:14 ]
      Na przyszłość dla tych co robią paczki, dla świętego spokoju takie podfrezowanie mogą sobie zrobić. Frezarką to chwila moment.

Skomentuj

no to wg tego to 90% z nas ma kolumny źle zrobione
        a może i 100%
        czy ktoś robił takie pod frezowania w swoich kolumnach?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
          no to wg tego to 90% z nas ma kolumny źle zrobione
          a może i 100%
          czy ktoś robił takie pod frezowania w swoich kolumnach?
          ja mam zrobione :)

Skomentuj

Przy foncie o grubości do 20 mm jeszcze nie jest tak tragicznie jak się popatrzy na pomiary, ale przy podwójnym już widać różnice.
            Teoretycznie musi to jakoś wpływać na głośnik, bo montując tego typu "tubę" od frontu na 40 mm zdecydowanie zmieniło by dźwięk, zachowywało by się jak waveguide :)

Skomentuj

Czaruję...
            X