Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr Alps

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometr Alps

Buduje wzmacniacz stereo, więc szukałem potencjometru z silniczkiem i zakupiłem coś takiego:

Jest to prawdopodobnie płytka przedwzmacniacza z jakiegoś amplitunera kina domowego, na płytce znajduje się dekoder dolby surround i prawdopodobnie jakiś swego rodzaju equalizer.
    Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym potencjometrze, jak widać na zdjęciu ma on sporo nóżek to jest chyba 6-cio kanałowy potencjometr, dodatkowo ma diodę led w sobie. Przy mierzeniu rezystancji między środkową a krańcową nóżką przy maksymalnym przekręceniu miernik podaje koło 100kOhm

Szukam do niego jakiś danych technicznych, rozpiski od czego jest jaka nóżka.

Zastanawiałem się nad sprzedażą tego, bo mi w zasadzie jest potrzebny potencjometr stereo a to jest wielokanałowy, więc może jest trochę wart.
    Co o tym sądzicie??

Jakiś czas temu zakupiłem ten potek http://www.allegro.pl/item989120936_...diofilski.html
    Jest bardzo podobny do Twojego więc może spróbuj zastosować taki rozkład jak tam podano?
    Wykorzystaj tylko np 1 rządek, patrząc od ośki, nóg.

Skomentuj

tak właśnie mi się wydaje

ale może warto go sprzedać bo wielokanałowy potek trochę kosztuje i wtedy kupić stereo i może coś grosza by zostało

benek161, a mierzyłeś może ten potencjometr, bo w nocie jest napisane, że może mieć 20% rozrzutu O_O

Skomentuj

Nie mierzyłem ale wydaje mi się ok (nie ma dużych przesłuchów między kanałowych). Zresztą za 40zł szału się nie spodziewałem :wink: A za ile go kupiłeś?

Skomentuj

niedrogo :) mniej niż 40 no ale używany

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
            Zastanawiałem się nad sprzedażą tego, bo mi w zasadzie jest potrzebny potencjometr stereo a to jest wielokanałowy, więc może jest trochę wart.
            Co o tym sądzicie??
            moge sie zamienic bo mam taki stereo

Skomentuj

Ja mam alpsika niebieskiego w soha 2 dokładnie taki http://allegro.pl/item980792969_pote...x50_k_log.html i powiem wam że słychać ze kanały zaczynaja nie równo wysterowywać się, ale to tylko na początku, zresztą jest to i tak bedzo elegancko ponieważ mam doswiadczenia z innymi i jest kiepsko a alps jest ok, wg mnie jedne z najlepszych potencjometrów. Zastawiam się czy nie kupić wersji z silniczkiem ale boje się ze będzie słychać silniczek w muzyce...

Skomentuj

scythe-to chyba ten model:

Więcej , masz tutaj:
                http://avago.com.pl/pot_pow.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                  Zastawiam się czy nie kupić wersji z silniczkiem ale boje się ze będzie słychać silniczek w muzyce...
                  nic nie slychac

scythe1123, to zamieniamy sie czy sprzedajesz i kupujesz z allegro stereo?

Skomentuj

Pawel S., dzięki za odpowiedz ale sam wiesz że na słuchawkach słuchamy inaczej :) mimo wszystko trzeba by sprawdzić czy jakieś syfy się nie dostaną, dodam że na słuchawkach słyszymy bardzo dobrze niedoskonałosci kabli potencjometrów itdp

Skomentuj

Dawid-SS, silniczek jest calkowicie odizolowany od potencjometru. po osce watpie zeby cos sie przenosilo
                      moglbym to sprawdzic ale nie mam dobrych sluchawek

Skomentuj

Pawel S., bym musiał się zastanowić :) mi chodziło o to, żeby to sprzedać z zyskiem, bo jak mam jeszcze dopłacać do zamiany na stereo to mi to się nie uśmiecha skoro ten potencjometr spokojnie będzie pracował jako stereo

freedi, dzięki za podrzucenie linku ale mój jest trochę inny ma dodatkowo 2 piny bo wewnątrz ośki jest dioda led, ale rozpiskę nóżek już mam

Skomentuj

Pawel S. ogólnie to słuchawki za 100zł pokażą już że w ukadzie zasilania coś brzęczy :) Głównie chodzi o zasilanie silniczka mi, że w połączeniu z zasilaniem całego wzmacniacza może być słychać, ale bardzo możliwe że będzie cicho, kiedyś rozmawiałem z znajomym od siebie że ma alpsa z silnikiem i bez sygnału słyszy ze silniczek chodzi, co mnie troche odrzuciło. Ja mam chwilowo problem z szumem lampowym, musze kupić inne lampy, potencjometr jednak zostawie ten co mam i bedzie ok Jakbym chciał nowy to musiałbym kombinować z zasialniem itd. Fotki mojego wzmacha będą w dziale o słuchawkach. :)

Skomentuj

Pawel S., bym musiał się zastanowić mi chodziło o to, żeby to sprzedać z zyskiem, bo jak mam jeszcze dopłacać do zamiany na stereo to mi to się nie uśmiecha skoro ten potencjometr spokojnie będzie pracował jako stereo
                            a dlaczego masz doplacac?
                            no to zrobimy tak - wyslesz mi ten potek (bez elektroniki) a ja ci wysle stereo + zwrot kosztow wysylki. moze byc?

nowy na w/w stronce kosztuje nieco ponad 70zl wiec...

Dawid-SS, ja mam sterowanie i zasilanie z zupelnie innego ukladu wiec nic nie slysze

Skomentuj

Pawel S., takie coś rozwiązuje na pewno sprawe, jakie zasilanie mają alpsy?? z 12-13V poleci??

Skomentuj

Dawid-raczej za wysokie napięcie,w zależności od modelu może być w przedziale 2-8 V
                                Zobacz na stronie ,której link podałem wcześniej.

Skomentuj

zalecane jest 4.5V

Pawel S., a jaki ty dokładnie masz potek? Byś mógł podać model?

Skomentuj

freedi, dzięki :) 3V też mam ale niestety już koryguje z całoscią ponieważ jest ono na płytce i nie chciałbym tak, wole osobne zasilanie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                      jakie zasilanie mają alpsy?? z 12-13V poleci??
                                      testowalem na 12v
                                      dzialac dziala. ale strasznie glosno i za szybko :P
                                      zdecydowanie lepiej nie przekraczac 5v
                                      im mniej tym wolniej (dokladniej) regulujesz glosnosc

Pawel S., a jaki ty dokładnie masz potek? Byś mógł podać model?
                                      100k 15Ax2
                                      z demontazu wiec raczej oryginal

Skomentuj

Czaruję...
                                      X