Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bass reflex szczelinowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bass reflex szczelinowy

witam. jestem w trakcie projektowania suba na 2xgdn 22\140\8scx i planuje zrobic BR szczelinowy lecz nie wiem mniej wiecej jaka jego wysokosc zastosowac przy szerokosci ok 26 cm aby nie powstaly swisty. myslalem cos ok 4 cm lecz czy to wystarczy?

Jak wpiszesz większość parametrów głośnika do Win Isda to przy wybieraniu szerokości tunelu pokazuje Ci czy jest wystarczająca średnica czy nie.

http://diyaudio.pl/portal.php?show=21

Skomentuj

dolphin123, ja to doskonale wiem. Chce poznac wasze praktyczne doswiadcznia a nie teoretyke jaka pokzuje program :)

Skomentuj

Tak 4 cm starczy aczkolwiek powinieneś zastosować tunel o większej powierzchni przekroju niż ekwiwalentny tunel okrągły typowy dla takiego głośnika ze względu na większą powierzchnie ścian tworzących taki tunel. Polecam też zaokrąglić wlot do tego tunelu.

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
          dolphin123, ja to doskonale wiem. Chce poznac wasze praktyczne doswiadcznia a nie teoretyke jaka pokzuje program :)
          jeszcze się nie zawiodłem póki co na tej metodzie

Skomentuj

Sluchalem ostatnio suba na glosniczku 12" z tunelem 350x30mm i straszne swisty bylo slychac :sad:

Skomentuj

piotreq123, co to byl za glosnik? kurcze teraz nie wiem, bede musial zrobic bude testowa :cry:

Skomentuj

ja do ARN 116 zrobiłem szczelinę 1.2cmx7.6cm świstów w ogóle nie ma, nic nie zaokrąglałem
                musisz zrobić odpowiednią wielkość szczeliny, myślę że 1/3 SD do jednego głośnika wystarczy

Od razu się podepnę i się spytam czy nikt nie widział takich nakładek na szczelinowe BR? żeby ładnie wykończyć takim jakby kołnierzem w kształcie prostokąta wtedy by można było skaj użyć na kolumnę :)

Skomentuj

Ja do stx AA zrobiłem szczelinę 4 cm/34,5 cm i są jeszcze świsty :sad: I jest zaokrąglone :???:

Skomentuj

to też zależy w jak dużej obudowie jest głośnik np usher dał szczelinę 124x12 do 18cm głośnika który siedzi w ok 20 litrów

jak masz sporą obudowę to niestety świsty są większe

Skomentuj

slipknot1989, z mojego doswiadczenia wynika ze dla jednego 8" szczelina powinna byc nie nizsza niz 2,5cm
                      wydaje mi sie ze 4cm wysokosci spokojnie starcza dla 12" wiec spokojnie mozesz taki robic
                      aha - zawsze lepiej jest minimalnie pochylic jedna scianke

Skomentuj

Ja tam zwykle bawię się większymi zabawkami, no ale dla 18sto calowca tunel o wysokości 8-10cm jest zwykle wystarczający (przy szerokości przeciętnie 50cm), tak więc dla 8emek te 4-5cm powinno być ok.

Skomentuj

Czaruję...
                        X