Witam posiadam głośniki w bardzo dobrym stanie, jedynym mankamentem były powgniatane kopułki przeciwpyłowy które powyciągałem odkurzaczem i teraz nieładnie to wygląda. Chciałbym je powymieniać ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać tzn: jaki klej trzeba mieć do przyklejenia nowych i czy mógłbym te nowe kopułki nakleić bezpośrednio na te stare pogniecione czy trzeba je najpierw wyciąć?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana kopulki przeciwpylowej
Collapse
X
-
1.wytnij nożykiem starą kopułkę (tylko delikatnie żeby nie uszkodzić głośnika)
2.rant nowej kopułki posmaruj butaprenem
3.tak przygotowaną kopułkę przykładasz idealnie w środek głośnika, czyli miejsce po starym krążku przeciwpyłowym i delikatnie dociskasz
4.czekasz jeden-dwa dni przed ponownym podłączeniem głośnika, niech klej spokojnie sobie zaschnie
5.gotowe :mrgreen:
a tutaj masz filmik instruktażowy, wystarczy użyć google :twisted:
regeneracja głośnika
-
Ja skalpelem wycinam stara kopulke mam taki fajnie wygiety lekko w luk i tym idealnie rowno z membrana da sie wyciac. Zalezy jaka jest membrana i jaka nakladke chcesz dac,jak z polipropylenu to klej musi byc lepszy,mozna od biedy kropelka czy cos ale po nim zostaja biale slady,polimerowy moze byc ale ten tylko na chropowate powierzchnie. Jesli po wycieciu uszkodzisz lekko membrane a to sie zdaza daj o pare mm wieksza nakladke,a jesli chodzi o wycentrowanie to....na oko musisz,najpierw na srodek ja poluz lekko obrysuj olowkiem by leciutko widac bylo znak potem wyjmij daj troszke kleju na rant nakladki i przyklej,potem postaw na to w zaleznosci od wielkosci jej kieliszek albo szklanke do gory dnem bo jest wtedy rownomierny nacisk na jej powierzchnie.
Skomentuj
-
Z tym wycinaniem starej kopułki to trochę słabo bo jak coś pójdzie nie tak to będę musiał cały głośnik regenerować... A jak nakleję nową na starą i będzie większa tek że nic się nie będzie stykał (tak jak pisze kolega powyżej) to będzie to miało to jakieś negatywny wpływ na jakość dźwięku?
Skomentuj
-
Ale to wycinanie jest proste wcale nie musisz idealnie dokladnie równo z membraną wystarczy ze ja odetniesz nawet troche starego kleju jak zostanie to i tak potem dasz większą o te 0,5cm to sie nic nie stanie a wpływu na dzwięk nie będzie miało żadnego,chyba ze zamiast papierowej dasz(co nie daj boże) Polipropylen albo i taką o średnicy zamiast np.4cm to 12cm
Skomentuj
-
ja kupułki przyklejałem zawsze żywicą epoxydową :) tak jak wcześniej kilka osób pisało najlepiej przeciąć starą kopułkę na środku i jechac nozykiem w strone membrany. zostawić tylko brzegi kopułki żeby nie uszkodzić membrany. Brzegi dobrze jest oderwać pęsetą, czasem przydaje sie suszarka, zależy jakim klejem była klejona kopułka. Jeśli jest ryzyko podarcia membrany, to lepiej zostawić krawędzie starej kopułki i posmarować żywicą, żeby kiedyś nie odpadły i nie wleciały do szczeliny. Oczywiście nowa kopułka musi być troszke większa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rottenZ tym wycinaniem starej kopułki to trochę słabo bo jak coś pójdzie nie tak to będę musiał cały głośnik regenerować...
bierzesz malutki nozyk do tapet i starasz sie rozwarstwic papier (lub plastik) w miejscu klejenia. robisz to powolutku i delikatnie idac w strone kopolki (zeby nie zniszczyc membrany)
Zamieszczone przez rottenA jak nakleję nową na starą i będzie większa tek że nic się nie będzie stykał (tak jak pisze kolega powyżej) to będzie to miało to jakieś negatywny wpływ na jakość dźwięku?
znajac zycie nic nie uslyszysz :P
Zamieszczone przez DDNwpływu na dzwięk nie będzie miało żadnego,chyba ze zamiast papierowej dasz(co nie daj boże) Polipropylen
Zamieszczone przez DDNalbo i taką o średnicy zamiast np.4cm to 12cm
co do kleju to chyba zapomnielismy o najwazniejszym. w przypadku papieru to mozesz uzyc wikolu i podobnych
Skomentuj
Skomentuj