Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Termometr cyfrowy (elektroniczny)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Termometr cyfrowy (elektroniczny)

Witam. Poszukuję DOBREGO (najlepiej sprawdzonego) projektu termometru CYFROWEGO (elektronicznego) do zastosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego. A więc do rzeczy: Potrzebuję taki projekt aby termometr miał co najmniej 2 wejścia czujnika temp. Urządzenie miało by stać w domu (jakiś parapet, pułeczka czy coś). Jeden czujnik byłby w pomieszczeniu (temp. pokojowa) a drugi - na kablu wypuszczony na zewnątrz (temp. otoczenia - na dworze). Fajnie gdyby temperatyry były przełączane automatycznie lub ręcznie (np po 10 sekund temp. wew. i 10 sekund zewnętrzna lub przełączanie widocznosci temeratury zew/wew jakiś przyciskiem, hebelkiem, przełącznikiem itp. Moja skala jaką bym chciał to od -40 (lub ew. -30st C) do ok. 100 st. C (zastosowanie w jakiejś temperaturze grzania, woda itp.) Mile widziany cały projekt (wsad, pcb, spis, schemat). Wyświetlacz obojętnie - ciekłokrystaliczny lub segmentowy itd.

Pozdrawiam Sewes :)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...6&start=0&sid= bitte bardzo :)

ds18b20 - bardzo dobry cyfrowy czujnik, dostępny za friko jako sample.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
      http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=811706&start=0&sid= bitte bardzo :)

ds18b20 - bardzo dobry cyfrowy czujnik, dostępny za friko jako sample.
      Możesz rozwinąć to co pogrubiłem ?

Szkoda, że w tym projekcie jest plik po BASCOMA (wolałbym C++), W projekcie brak płytki to nie problem bo jest prosta do zrobienia. Lecz są tam dziwne oznaczenia które nic mi nie mówią: np. KTR - wnioskuję że to jakiś potencjometr tylko co on reguluje. Podejrzewam, że to RS, E i D z cyferkami to wyświetlacz. Reszta to zasilanie.

Skomentuj

Te czujniki można ( chyba jeszcze można ) zamówić na stronie http://www.maxim-ic.com/company/loca...an-antonio.cfm jako sample, czyli takie próbki .. przysyłają Ci kilka sztuk, np. 4. Tylko trochę się czeka - ja czekałem chyba z 2 tygodnie. Trochę ich sobie pozamawiałem i mam zapasy

Skomentuj

te czujniki kosztuję na Allegro 4,5zł, nie wiem czy warto się bawić w sample...

Po pytaniach widzę, że nie masz zielonego pojęcia, ale bardzo chcesz program w C...nie wiem po co, bo jeśli jest wsad i działa to po co kombinować...

Do meritum...KTR to kontrast wyświetlacza LCD, RS i E to linie sterujące wyświetlacza, D4 do D7 to linie danych wyświetlacza. Ja w swoich projektach wykorzystuję jeszcze linię RW, ale co kto woli...wolę sprawdzać stan na linii RW niż czekać bezsensownie....rezystor 4,7k to rezystor podciągający dla magistrali 1wire, na której działają czujniki, nie wiem czy nie będzie potrzeba zmian w sofcie, bo czujniki są na jednej linii i każdy ma jakiś unikalny adres...nie chce mi się w to zagłębiać...źródło w Bacsomie chyba jest, więc zmiana pewnie będzie kosmetyczna...
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

te czujniki kosztuję na Allegro 4,5zł, nie wiem czy warto się bawić w sample...
            Co to za tekst? Tzn. wg Ciebie 4,5zł to mało? Bo dla mnie jak za czujnik temperatury bardzo dużo, szczególnie gdy ktoś chciałby pomiar np. 4-o punktowy. Sample zamawia się bardzo przyjemnie. Jest to nadal aktualne - pomogłem już koledze Sewerynowi.

Skomentuj

wg mnie mało bo pamiętam jak kupowałem je po 20zł/szt...niestety takie zabawy kosztują...ATmego8 z tego projektu kosztuje teraz ok 10zł...też ją zamówi z sampli? Bez przesady! Poza tym kolega chce raptem 2 czujniki...wolałbym zapłacić 9zł i ze 4zł za przesykę i robić projekt niż czekać 2 tyg...ale co kto woli...
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                Tzn. wg Ciebie 4,5zł to mało?
                Mało? To mało powiedziane. To prawie nic. Poradzny czujnik kosztuje kilkadziesiat, ale nie PLN tylko Euro.

Skomentuj

No dobra, mało to pojęcie względne, ale nie rozumiem, co ma na celu sprzeczanie się o to, czy dana cena jest wysoka.

Lepiej chyba zamówić sobie za friko, niż zapłacić ~20zł ( Liczmy, że kolega potrzebuje 4 sztuki )

Poczeka 2 tygodnie a przez ten czas zorganizuje inne elementy, wytrawi płytkę, zaprojektuje obudowę itp.

Skomentuj

Bardziej trapi mnie sprawa kodu żródłowego (wsadu) - mam go aczkolwiek na wyświetlacz 2x20 (z którym będzie bieda :P). Mam na stanie wyświetlacz 4x16 i 2x16 wiec szkoda kupować następny - tylko problem jest z przerobieniem wsadu na dany wyświetlacz - nigdy sie nie zajmowałem tym.

Skomentuj

Czaruję...
                    X