Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obiektyw do canona 400d. Jasna stałka za rozsądne pieniądze.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    No i nie posłuchał rad...
    Posłuchał, posłuchał.
    Zamieszczone przez bingant
    bierz 35/2 i nie pożałujesz,
    M 42 jest kilka, a tamrona mam podobnego, więc ... Sam rozumiesz. :lol:

Skomentuj

Za to jak najszybciej zapodaj wrażenia z eksploatacji. :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        Za to jak najszybciej zapodaj wrażenia z eksploatacji. :smile:
        Zamieszczone przez przemo-lukas
        Jutro/pojutrze zamieszczę sample jak to się sprawuje.
        Ktoś nieuważnie czyta forum. :mrgreen:

A na poważnie. Dla zainteresowanych mogę wkleić sample z tamrona.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
          A na poważnie. Dla zainteresowanych mogę wkleić sample z tamrona.
          Jeśli to nie problem to prosiłbym o nie bez obróbki, prosto z karty :wink:
          Jak z ostrzeniem w tamronie ? Z różnymi opiniami się spotkałem, stąd wstrzymuję się z jego zakupem..
          Chociaż wyczytałem, że Tamron 28-75 f/2.8 lepiej ostrzy przy otwartej przysłonie niż stałka 50 f/1.8 przy świetle 2.8 :smile:
          Edit.
          A jak u niego z szybkością AF ? do czego możesz porównać ? W sieci opinie, że niestety jest wolny..

Skomentuj

Dużym problemem szkieł typu 28 1,8 50 1,4 itd jest to ze ludzie nie umieją ich świadomie używać. Nie zdają sobie sprawy ze zarówno 28 jak i 50 sa dość miękkie w pełni otwarte a głębia ostrości jest bardzo mała przez co powstaje sporo błędów AFa związanych gł z błędnym używaniem go.

35 2,0 bardzo zacne szkło trochę głośne a na 2,0 na 400D jeszcze będzie fajnie na nowych puszkach 50/60D 7D moze byc rożnie niestety tak ogromna ilość MPIX daje popalić.

Ostatnio miałem przyjemność robić zdjęcia tamronem 17-50 tym ze stabilizacją... powiem szczerze ze zrobił na mnie duzo lepsze wrażenie niz stara wersja i na dzień dzisiejszy do cropa to bym kupił to szkło. Mówi to człowiek który "zooma" używa tylko w zakresie 70-200

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
              Ostatnio miałem przyjemność robić zdjęcia tamronem 17-50 tym ze stabilizacją... powiem szczerze ze zrobił na mnie duzo lepsze wrażenie niz stara wersja i na dzień dzisiejszy do cropa to bym kupił to szkło
              prędzej niż 35 f/2.0 canona ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                dj_zibi napisał/a
                Ostatnio miałem przyjemność robić zdjęcia tamronem 17-50 tym ze stabilizacją... powiem szczerze ze zrobił na mnie duzo lepsze wrażenie niz stara wersja i na dzień dzisiejszy do cropa to bym kupił to szkło
                prędzej niż 35 f/2.0 canona ?
                tak się wtrące, też bym wolał 17-50 : ) ekstra światło, ekstra zakres do codziennego użytku.

Skomentuj

35 2,0 to tylko jedna działa jaśniej niż 17-50 wolę ISa z 17-50 proste

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                    ekstra światło, ekstra zakres do codziennego użytku.
                    światło może być i lepsze, a to czy do dziennego użytku to już kwestia kto co na codzień foci.

Skomentuj

oczywiście znawcy powiedzą że stałki mają inna plastykę itd itd

ale chciałbym wrócić do opinii o Tamronie 17-50 z IS, przecież żeby na takim zakresie ogniskowym zrobić nieporuszone zdjęcie (nie mówię o dynamicznych scenach, stabilizacja nie zatrzyma poruszającego się obiektu, kompensuje jedynie drgania ręki) wystarczy czas min 1/40 1/60, jak dodamy do tego dobre światło, możliwości lepszych matryc (ISO 800 a nawet 1600), to będzie można używać tego obiektywu przy "świetle świecy",
                      co do używania w pomieszczeniach to ja osobiście w 90% zdjęć używam lampy (canon 430EX, prawie zawsze sufit i inne dyfuzory), a jak używam lampy to czasy w przedziale 1/60 - 1/250, głównie 1/125
                      odpowiedzcie mi na pytanie, czy stabilizacja w takich warunkach aż tak się przydaje, bo ja osobiscie wolałbym silnik ultradźwiękowy !!!

Skomentuj

Stabilizacja poprawia w takim stopniu, jakbym zmniejszyl czas naswietlania o dzialke..dwie.. Tak zauwazylem po swoim kitowcu, ktorego teraz juz nie używam..
                        Takze przy slabym swietle zawsze cos tam pomoze.

Mnie ciekawi jak ten tamronik 17-50 VC poradzilby sobie w warunkach, dajamy na to na sali weselnej.. hmm..

Skomentuj

Panowie mam Canona 24-105 z ISem. Potrafię zejść na ogniskowej 50mm do 1/6-1/8s i przy użytkowej czułości ISO 1600 w moim 5D można robić zdjęcia prawie po ciemku. I co z tego? Nic! Przy tak długich czasach naświetlania i tak ludziki wyjdą rozmazane.
                          Na sali weselnej do zooma i tak trzeba założyć lampę i trzaskać po sufitach-ścianach. W trybie AV lub M będzie gitara :) Na sali raczej trudno robić zdjęcia tańczącym ludziom przy światłosile 1,4-1,8, bo powstaje duży % odpadów z powodu nie trafienia punktem AF na wybrany cel. No, tańce przytulańce owszem :) Za to nie do przecenienia jest w różnych innych sytuacjach jasne szkło (stałka). Im jaśniej, tym lepiej. Czasami mała GO potrafi zrobić na zdjęciu więcej czaru niż temat główny :) Od jakiegoś czasu choruję na 85L f/1,2 pomimo, że mam wersję 1,8. Na razie to marzenie musi poczekać.

Skomentuj

Sorki ale jak ktoś myśli o weselach to i tak Tamron odpada ze względu na AF. W szybkich tańcach i tak czasy 1/100-1/160 nawet Ja jednak swoje wiem i jako szkło uniwersalne taki 17-50 z ISem bardziej się nadaje. I mówi to osoba mająca jasne stałki

bingant ja mam olbrzymie parcie na 135 2,0L... ale obawiam sie ze za droga zabawa trzymać 135L i 70-200 2,8L

Skomentuj

dj_zibi ja właśnie przez 135L odkładam zakup 85L :)
                              Jeżeli nie potrzebujesz zooma, to go opchnij i zostaw składnik "świętej trójcy Canona" :)

Skomentuj

Poza weselami 70-200 to moje podstawowe szkło, zarówno w plenerze ślubnym jak i w "portretach" które robię. I dlatego baardzo sie wachm. Najlepiej to mieć oba na tydzień i sprawdzić

Skomentuj

Sorki ale jak ktoś myśli o weselach to i tak Tamron odpada ze względu na AF. W szybkich tańcach i tak czasy 1/100-1/160 nawet Ja jednak swoje wiem i jako szkło uniwersalne taki 17-50 z ISem bardziej się nadaje. I mówi to osoba mająca jasne stałki
                                  Chodziło mi raczej o rodzaj oświetlenia. Jeśli chodzi o szybkość af to tamron nie ma niestety najlepszych opinii.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    Chodziło mi raczej o rodzaj oświetlenia. Jeśli chodzi o szybkość af to tamron nie ma niestety najlepszych opinii.

to co jeszcze byście mieli za propozycje w rozsądnej cenie, w zakresie około 17-50, ale z lepszym tzn. szybszym AF ?
                                    IS nie koniecznie, bo IS nie zatrzyma "ruchu"

Skomentuj

17-50 2,8 IS Canona i na tym sie zabawa jesli chodzi o coś z pewnym ISem kończy :-)

Skomentuj

wracam do tematu, który lekko zboczył
                                        miałem teraz okazje przetestować Tamron 17-50 f2.8 - co do szybkości ustawiania ostrości to "BEZ PRZESADY" aż taki wolny to on nie jest, jak była trudność to rzeczywiście przeleciał całą ostrość i robił tzzzzzzzzz tzzzzzzzz bip bip, ale w większości przypadków było tzzz tzz bip bip, co do jakości zdjęć to rzeczywiście bardzo ładnie, chociaż testowany egzemplarz wykazywał tendencje do BF, ale w moim body 50d jest mikroregulacja AF i już wszystko w porządeczku :) , co do współpracy z pierścieniami makro, to też bardzo ładnio, chociaż stałka 50mm lepiej współpracuje
                                        zainteresowałem się także niedawno Sigmą 17-70 f2,8-4,5 (albo samo 2,8 - nie pamiętam), test na optyczne nie pozostawił złudzeń, NIGDY WIĘCEJ SIGMY W MOIM BODY !!!!!

a jak się sprawuje stałka 35mm f2.0 ??????

Skomentuj

Czaruję...
                                        X