Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamha RX V767 problem z podłączeniem suba... SUB300 by Irek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamha RX V767 problem z podłączeniem suba... SUB300 by Irek

Witam,
    Tak jak w temacie, zakupiłem RX V767. Mam problem z Subem - z głośnikami nie mam żadnego. Problem pojawia się, gdy chcę wygenerować jakikolwiek dźwięk z subwoofera. Sub to Peerless XXLS12 napędzany SUB300 by Irek. Więc jak dla głośnika mocy jest aż nad to. Źródłem dźwięku jest Sound Blaster X-Fi. Zanim podłączyłem Suba pod amplituner był podpięty bezpośrednio w kartę i z dźwiękiem nie było żadnego problemu. Sub grzmiał przy Volume na jakieś 1/4 mocy. Kiedy podłączam suba do wyjścia z ampli (po uprzednim podłączeniu po przez multi chanel imput karty do ampli), dźwięku w ogóle nie słychać przy tym samym poziomie głośności... Jeśli chodzi o sygnał testowy z Yamahy to wygląda to tak, ze pojawia się jakikolwiek dźwięk kiedy Volume jest skręcone na maxa... Ale to wtedy tak jakbym podawał 300W mocy na głośnik 150W (trochę za dużo). Jak by to w skrócie przedstawić, wygląda to tak jakby moja Yamaha podawała za słaby sygnał na Suba... W menu pogrzebałem i nawet zwiększenie mocy 0 10dB nic nie daje... Co jest 5??

prawdopodobnie chcesz słuchać suba na stereo a wtedy ampli nie podaje sygnału na suba. sub sam się włączy w trybie dvd lub trybie dżwięku wirtualnego.... najprostszym rozwiązaniem jest podłączenie poprzez wejście wysokopoziomowe prosto z kolumn. pozdrawiam :grin:

Skomentuj

Przy max głośności może być słychać suba z przesłuchów między kanałami. Na pewno włączyłeś obsługę subwoofera w opcjach amlpli? Nie wiem jak to Yamaha ma rozwiązane, ale w Onkyo są 3 tryby pracy suba i wtedy działa aktywna zwrotnica, lub sub wyłączony i wtedy całe pasmo idzie na kolumny. Instrukcja obsługi w rękę i czytać bo tego nikt nie robi a później "problemy".
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Dokładnie,instrukcja i jechane :) Sam miałem problem ze swoim ampli,sub mi nie działał jak miałem włączone stereo,dopiero wtedy gdy włączyłem A.F.D. lub jakiś bajer typu dźwięk kinowy.

Aha,no i zobacz czy nie musisz ustawić czasem ze masz na froncie małe kolumny,bo też jest taka opcja,wtedy najniższe rejestry są ucinane z frontów i idą na suba.

Skomentuj

W sumie to nie wiem... Ta Yamaha to jest chyba za inteligentna... Sub gra, ale moim zdaniem za cicho i dopiero jak ampli skece na 16... skla od -80 do 0...
          Ogólnie już dałem rady, wychodzi na to ze fronty nadrabiają i tak musi po prostu być...
          BTW, polecam ampli Jak ktoś chce info to na prv...
          Napędza mi 8 ohmowe 3 drogi na tonsilach 30/80 + 18/80 + GDWT 10/80/T i ogólnie jest mega

Skomentuj

"polecam ampli gdzie sub gra tak cicho że go nie słychać"
            choćby najgorszy badziew miał to poleca...

głupoty piszesz, do instrukcji zajrzeć się nie chce... trzeba było bumboxa panusanika kupić na targu to byś wiedział jak używać...

Skomentuj

amdr, to jak głośno go ustawie to już 2 strona medalu...
              Głośność suba, a to jak gra samo ampli to są 2 różne sprawy... Nie sądzisz?
              Ampli było porównywane z RX V1600 na kolumnach 5.1 Infinity Betach z tego co pamiętam, stąd moja opinia o tym jak gra ten RX V767....
              I dla Twojej wiadomości już wszystko jest OK, bo znajomy mi pomógł ustawić wszystko aby było git...
              A jeśli chodzi o instrukcję, to zaglądałem do niej, z tym ze miałem drobne problemy z językiem technicznym... 767 nie jest jeszcze dostępne na rynku Polskim, oferowane modele są z zagranicy, dla tego też nie ma póki co instrukcji doń w PL-u....
              Pisanie, że głupoty piszę, a tym bardziej cytowanie czegoś czego nie napisałem, nie znając sytuacji jest trochę nie na poziomie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi
                Ogólnie już dałem rady, wychodzi na to ze fronty nadrabiają i tak musi po prostu być...
                BTW, polecam ampli
                Nie na poziomie to jest polecanie sprzętu, którego nie potrafisz ustawić i skorzystać z 3/4 opcji. Nie na poziomie jest stwierdzenie, że frontowe kolumny mają nadrabiać za cichą grę subwoofera bo "tak ma być" bo to totalna ignorancja na temat zasady działania tego typu sprzętu. Subwoofer i kolumny mają się uzupełniać, ewentualnie jeśli już coś mówić o nadrabianiu to właśnie subwoofer ma nadrobić efektywność w przetwarzaniu najniższych rejestrów, a broń boże żeby kolumny nadrabiały cokolwiek za suba.

Co do instrukcji to jakoś jestem niemal pewien, że w poprzednich modelach ustawia się to identycznie. Ale cóż, może jednak ta Yamaha jest za inteligentna jak piszesz... Dla odmiany w Onkyo jest to intuicyjne. Z mojej strony koniec dyskusji w tym temacie. Zadowolenia ze sprzętu życzę bo o to w tym chodzi.

Skomentuj

A mam pytanie jeszcze kolejne odnośnie Yamah...
                  Posiadają one 2 czy 3 strefy. W RX V1600 są 3 strefy. Opcją jest dodatkowy pilot dzięki któremu można sterować pozostałymi strefami.
                  Z tego co się zdążyliśmy ze znajomym zorientować z tymi strefami jest tak, że jednocześnie w jednym pomieszczeniu można na ZONE1 słuchać CD a w 2 na ZONE2 radia.
                  Zastanawiamy się tylko jak by miało wyglądać sterowanie strefą w pomieszczeniu w którym nie stoi amplituner. Czy są jakieś dodatkowe odbiorniki podczerwieni, aby można było zamontować je w pomieszczeniu w którym nie stoi ampli i móc sterować chociażby głośnością...

Skomentuj

Czaruję...
                  X