Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary domowe ich wiarygodność

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary domowe ich wiarygodność

Witam nie dawno złożyłem kolumny głośnikowe z tego co miałem w domu odziedziczone po bracie. Zwrotnice złożyłem na podstawie charakterystyk dostarczonych od producenta, powiedzmy że na moje nieaudiofilskie ucho grają oki, nawet lepiej niż się spodziewałem . Wszyscy piszą żeby zrobić dobrą zwrotnice to trzeba zrobić pomiary, wiec pomyślałem że skoro jestem studentem politechniki to skontaktuję się z kimś na uczelni, gdyż sam sprzętu nie posiadam i nie będę go robił dla głośników za 200zł na parę kolumn . Padło na Pana który robi doktorat z metrologi(miernictwo itp). oto co mi napisał
    Zrobienie charakterystyki częstotliwościowej wymaga posiadania komory
    bezechowej wraz z odpowiednim osprzętem pomiarowym (skalibrowane
    mikrofony) a o ile wiem to w tej chwili takiej na Politechnice
    nie ma ponieważ nie prowadzi się badań w tej tematyce.A pomiar bez
    takiej komory traci sens - nałoży się charakterystyka pomieszczenia.
    No teraz mam pytanie jaki jest sens robienia pomiarów w domu które są obarczone błędem pomiarowym?

To napisz mu ze guzik sie zna na pomiarach akustycznych!! A jak chce pogadac to chetnie sluze pomoca.

Owszem wykonanie bardzo dokladnych pomiarow jest trudne bo trudno sprzet skalibrowac. W zasadzie nie istnieja wzorce charakterystyk wiec nawet firmowe pomiary obarczone sa jakimis trudno obliczalnymi bledami. Nie ma to jednak wiekszego znazcenia bo pomairy sluza do pomocy a nie do osiagneicia bezwzglenie plaskiej linni. Po prostu pomagaja konstrolowac charakterystyke a i tak zawsze najwazniejszy jest odsluch.

Na ucho nie okreslisz koneicznej fazy glosnika wysokotonowego na na pomiarze widac to idealnie.

Jesli zrobiles teoretyczna zwrotnice to jest ona na pewno bardzo niedoskonala a jesli Ci to odpowiada to nie ma sprawy. Na pomiarach wyjdzie co moznaby poprawic.

Skomentuj

Problem z pomiarami w domu jest taki, że faktycznie nakłada się charakterystyka pomieszczenia, więc publikując projekt w sieci nalezy mieć swiadomość, że osoby które będą go powielały, usłyszą z kolumn coś innego niż autor..

Jednak opracowanie projektu w domowych warunkach na własne potrzeby jest jak najbardziej OK IMO, bo wtedy masz sprzet faktycznie dopasowany do warunków odsłuchowych.

Skomentuj

Tak to jest jak sie rozmawia z teoretykiem który ma jeszcze mgliste pojęcie o temacie.
        Spytaj się go jak chcesz zmierzyć temperature na zewnątrz to musisz mieć temometr kalibrowany w laboratoriach NASA czy wystarczy taki z kiosku? Do pomiaru czasu wystarczy zegarek za 5 zł czy musi być zegar atomowy? itd.

Skomentuj

hyhy, ale na Politechnice jest komora bezechowa (na WEiTI), sam nawet w niej byłem i głośnik mierzyłem -- inna sprawa, że nie jestem pewien, czy mikrofony były skalibrowane.
          http://www.anc.pl/definicje/komora/ukl_pom.htm

Skomentuj

Na politechnice Lubelskiej niestety nie ma takiej komory. Gość nie jest teoretykiem miałem z nim zajęcia z metrologi i muszę powiedzieć że zna się na miernictwie dlatego pytam tutaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez betonixx
              Na politechnice Lubelskiej niestety nie ma takiej komory. Gość nie jest teoretykiem miałem z nim zajęcia z metrologi i muszę powiedzieć że zna się na miernictwie dlatego pytam tutaj.
              Na 1 lub 2 piętrze WEiI w którejś gablocie jest co nieco o komorze bezechowej, już nie pamiętam czy to komora politechniki czy nie. A gość może i zna się na metrologii ale elektrycznej czy mechanicznej, ale akustyka jest ciut inna, ucho to nie multimetr.

Na elektrycznym studiowałem, metrologię miałem.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

betonixx, klasyczne pomiary wykonuje sie na przestrajanym sygnale sinusoidalnym. taki pomiar faktycznie w domu jest kompletnie bez sensu
                dlatego wlasnie SW i inne programy posluguja sie metoda MLS
                na czym to polega? nie wiem wiec bedziesz musial sam doczytac

What is an MLS signal?

An MLS (Maximum Length Sequence) signal is a pseudo-random noise signal with the happy coincidence that after some serious processing it looks like a pulse, but with much more energy - lower noise levels - than a standard pulse. If you remember any electrical engineering: a pulse contains all frequencies and if you know the pulse response of a circuit (speaker) then you know the frequency response of the circuit. Hence, Speaker Workshop uses MLS signals exclusively for impedance and frequency response testing.

Skomentuj

Czaruję...
                X