Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie PC pod telewizor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie PC pod telewizor

Witam
    Panowie jak można rozwiązać problem. Otóż próbuje podłączyć swojego PC pod TV przez S-video, komputer wykrywa telewizor wszystko fajnie, ale na TV nic nie widać, nie ma żadnego znaku z kompa. Próbowałem włączać film, ustawiałem na (2 monitor) dźwięk z kompa normalnie a na TV cisza. Grafika to Geforce 9600gt Zotac. Wiecie jak się z tym uporać? Może jakiś dobry program który to ułatwi?
    Aha Google używałem ale nic nie pomogło.
    Dzięki za odp i pozdrawiam

W sterownikach Nvida powinna być taka opcja przełącz obraz na TV czy coś takiego o ile dobrze pamiętam. A czy w TV ustawiłeś odbiór z tego łącza?? Bo może w trzeba to włączyć.

Skomentuj

Metod jest kilka. Przede wszystkim zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony www.nvidia.pl.

Jeżeli masz w TV wejście D-SUB / DVI to jest ono dużo lepsze od S-VIDEO, S-VIDEO ma tragiczną jakość obrazu. Dodatkowo S-VIDEO nie przenosi dźwięku tylko sam obraz więc kompa musisz podłączyć pod ampli / wzmaka.

Jak masz zainstalowane sterowniki to w pasku obok zegarka masz ikonkę nvidii, wybierasz klonowanie i obraz będzie na obydwu ekranach. Najlepiej z klonowaniem i odpalaniem filmów radzi sobie Media Player Classic Home Cinema.

Możesz też przeprowadzić kreator wielu monitorów w panelu sterowania nvidii.

W TV też wybierz odpowiednie źródło

PS. Tak na marginesie: kabel Component > kabel HDMI

Skomentuj

Masz na karcie wyjście DVI.
        Jeśli masz TV z HDMI to kupujesz tylko kabel DVI -> HDMI i cieszysz się. Jeśli nie miałbyś dźwięku to w urządzeniach audio wybierasz cyfrowe jako podstawowe.
        Jak masz winde 7 to klonować możesz na pomocą klawiszy win + P
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czyli tak:
          - zainstalowałem najnowsze sterowniki. Opcja ze sterownikami nic nie dała..
          - W TV nie mam opcji(nie znalazłem), aby wybierać źródło sygnału
          - W TV nie mam HDMI
          - D-SUB również nie ma
          Jest 3x chinch najprościej pisząc, Wj. Jack, S-video,2x Euro, no i na dźwięk L R chinch ale to już nie istotne.
          Mam Win 7 robiłem klonowanie, i wszystkie opcje jakie tam są, ale bez skutków.
          Macie jeszcze jakieś propozycje bo narazie straszna lipa :(

Z TV nie potrzebny mi dźwięk, bo sygnał bd szedł do ampli :)

Tutaj Screen

Skomentuj

Na analogowym połączeniu nie będzie rewelacji.
            Pozostaje połączenie S-Video -> chinch
            zmniejsz rozdzielczość na PC i wtedy sklonuj
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

No ale spójrz na 2 screen, wyraźnie pisze, że tylko na LCD od PC mogę odtwarzać filmy. Innej opcji nie ma.

---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post o 14:55 ----------

Przy opcji na rozszerzenie ekranu na 2 pisze "posiadany monitor nie obsługuje standardu HDCP"

---------- Post dodany o 15:00 ---------- Poprzedni post o 14:59 ----------

A normalnie bez zmian opcji(tylko PC) obsługuje HDCP

Skomentuj

Po Pierwsze co to za TV :> ??

LCD czy CTR czy plasma.....

Spróbuj skorzystać z programy TVTool :) powinno pomóc...

Sposób podłączenia.... tu trzeba się zapoznać z wyjsciami z kompa i wejsciami TV ;]

HDCP (ang. High-bandwidth Digital Content Protection) to opracowany przez firmę Intel mechanizm pozwalający na kontrolę przesyłania dźwięku i obrazu w formie danych cyfrowych pomiędzy dwoma urządzeniami. Głównym celem HDCP jest uniemożliwienie przesyłania treści w wysokiej rozdzielczości w postaci, która umożliwiałaby utworzenie nieautoryzowanych kopii.

po czwarte... pilnuj rodzielczości wysyłanych na TV ;] na starego CRTka nie puścisz FullHD ;] PAL NTSC conjwyżej :) czyli o ile dobrze pamietam 540p

Gdybyś miał TV LCD to sprawa prosta bo komp by go widział jako drugi monitor ;]
                Last edited by ploter; 26.12.2010, 14:09. Powód: Dopisek HDCP

Skomentuj

Tu masz dokładny model: http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/d...nk_UserManuals

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                  Sposób podłączenia.... tu trzeba się zapoznać z wyjsciami z kompa i wejsciami TV ;]
                  ?? po co mi to piszesz? przecież wszystko wyżej napisane heh.

HDCP (ang. High-bandwidth Digital Content Protection) to opracowany przez firmę Intel mechanizm pozwalający na kontrolę przesyłania dźwięku i obrazu w formie danych cyfrowych pomiędzy dwoma urządzeniami. Głównym celem HDCP jest uniemożliwienie przesyłania treści w wysokiej rozdzielczości w postaci, która umożliwiałaby utworzenie nieautoryzowanych kopii.
                  http://pl.wikipedia.org/wiki/HDCP :biggrin:

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:17 ----------

Zaczyna mi się podobać ten program :biggrin::biggrin::biggrin: ekran już jest na TV, ale jeszcze nad jakością trzeba popracować...
                  Dzięki Ploter :)

---------- Post dodany o 15:35 ---------- Poprzedni post o 15:26 ----------

Problem został tylko z kolorami, bo teraz TV jest czarno-biały :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m Zobacz posta
                    ?? po co mi to piszesz? przecież wszystko wyżej napisane heh.
                    Ajć chodziło mi ze nie pisać jakie ty masz wyjscia tylko ogólnie w zależności od gniazd połączeniowych wybrać najlepsze :) bo mając HDMI oglądanie na EURO to spisek

Zamieszczone przez Karol22m Zobacz posta
                    Problem został tylko z kolorami, bo teraz TV jest czarno-biały
                    Szukaj w opcjach programu żeby dać już nie pamietam dokładnie czy SECAM, czy PAL ale któryś rodzaj...

Skomentuj

Tak jak koledzy wcześniej napisali jak TV i karta nie będą podłączonecyfrowo (HDMI, DVI) to jakość będzie kiepska i nic na to nie poradzisz.

Skomentuj

Szukaj w opcjach programu żeby dać już nie pamietam dokładnie czy SECAM, czy PAL ale któryś rodzaj...
                        SECAM ? nie znalazłem tam takiej opcji. Ja mam ustawione cały czas na PAL Polska. Dalej nic..

Skomentuj

A jak włączysz jakiś film to oraz się poprawia ?? Poszukałbym jeszcze ustawień w TV :) Ewentualnie zmienić w TVTool wyjscie na composite :) I sprawdzić :) ale moim zdaniem powinno pomóc zmiana wyjscia na Composite w TVTool mimo że używasz S-Videczo czy cos ;] bo tak Google wywaliło

Skomentuj

Kompozytowo - po chinchu da na pewno gorszą jakość niż przez Euro/S-Video. Obraz tak czy siak będzie słabej jakości - do codziennej pracy się taka konfiguracja nie nadaje, ale przy filmach słaba jakość nie przeszkadza aż tak :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb Zobacz posta
                              Kompozytowo - po chinchu da na pewno gorszą jakość niż przez Euro/S-Video.
                              Nie chodziło o zmianę kabla..tylko zmianę opcji wyświetlania w TVTool :)

Skomentuj

Witajcie!

Teraz ja mam podobny problem, a pamiętałem że był taki temat, więc go odświeżam.
                                Zmieniłem kompa na bardziej wydajnego - ale tylko do pracy, żadnych gier. W poprzednim miałem grafikę Radeon9700pro z TVoutem, więc problemu nie było, filmy się oglądało aż miło.
                                Teraz mam zintegrowaną kartę graficzną i pojawił się problem, bo nie ma żadnego wyjścia TV.
                                Zrobiłem na szybko przejściówkę VGA > SCARTz tego projektu:

Podłączyłem - nie hula, ale wpadłem na pomysł, że trzeba zmniejszyć rozdzielczość - ustawiłem 640x480 60Hz i jakość obrazu była okropna w porównaniu z tym co wcześniej miałem na radeonie w tej samej rozdzielczości. Więc pomysł przejściówek odpada - z tego powodu.

Panowie co mi zostaje w takim razie zrobić? Chyba kupić kartę graficzną na PCI-E z TVoutem będzie najprościej? Czy znacie jakieś inne sprawdzone sposoby?
                                Budżet - max 50zł z przesyłką
                                Telewizor ma wejście SCART i S-VIDEO. Mam kabel S-Video >S-Video.
                                Komp uzbrojony jest w slot PCI-E 16x.

Zastanawiam się nad:
                                http://allegro.pl/ati-radeon-x300-ni...775089765.html
                                http://allegro.pl/ati-radeon-x1300-2...770980346.html

Ale to karty na niski profil - mam kilka kart z dużym profilem - myślę że udało by się coś przełożyć.
                                Chyba że ktoś ma coś zalegającego u siebie z TVoutem - to pisać :)

Skomentuj

Ja mam ge force'a , jak znajde to napisze jakiego .
                                  9500 gt 1gb pci-e , mam tez radeona gdzies ze starszym slotem .
                                  Last edited by ZIG ZAK; 18.08.2011, 22:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X