Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony Totem Mite - czy dalej sie oplaca ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klony Totem Mite - czy dalej sie oplaca ?

Witam , przymierzam się do Totemow juz 4 miesiące i nie wiem już sam co mam robić.

GDN 13/40/ 15 ohm na alledrogo 71 zł - cena kosmiczna , 4 x 71 = 284 zł do tego GDWK , 100 zł na obudowy i zwrotke.

Z taka cena GDN'a budowa jest nie opłacalna ale ....

Znalazłem na alledrogo GDN'a za 40 zł tylko ze srebrna kopułką.

Czy w cenie Totemow (klonów) da się ulepić coś lepszego ?

Ten zestaw ma specyficzne brzmienie, ja zrobiłem normalne monitory wszystko wyniosło mnie koło 350-400zł i nie żałuję.

GDN 13/40/ 15 to już może być inny głośnik

Skomentuj

Mite są zrobione na niskośredniaku 13/40/2 4 ohm więc zastosowanie dwóch głośników 13/40 15ohm to już właściwie zupełnie inne kolumny więc weź pod uwagę, że będziesz musiał do tego zrobić nową zwrotnicę. 13/40/2 chodzi coś po około 60 zł z tego co pamiętam. Jest to generalnie fajny głośnik choć pewnie niektórzy stwierdzą, że za taką cenę, jaką ma obecnie, to sie nie opłaca... Moim zdaniem opłaca się. Z tej serii ciekawy jest też GDN 13/40/2,8 (wydaje się, żę grają właściwie tak samo ale bezpośredniego ich porównania w równoczesnym odsłuchu niestety nie mam - oczywiście jeśli chcesz go zastosować do "klona" Mite to również nie obejdzie się bez zmiany zwrotnicy). Jeden z kolegów na forum zrobił kiedyś monitory na tym GDN 13/40/2,8 + GDWK 11/100 (który to GDWK, nawiasem mówiąc, też jest niczego sobie; cena coś koło 60-70 zł).

Czy za tą cenę da się ulepić coś lepszego? Cóż, całe stado innych konstrukcji z tego przedziału cenowego na STX'ach i TVM'ach, które pewnie zagrają podobnie do siebie. Na forum jest tego całkiem dużo w dziale "Gotowych konstrukcji".

Skomentuj

Swojego czasu jak robiłem totemy, miałem też zestaw na niskosredniotonowcu z m-100 nextona (gdn-15-100-8-AKX) i na PJtce STXa. Mite grało lepiej, może ze względu na to, że średnica jest wysunięta na przód. Później miałem ponownie akxa ale już z dx25 i ten zestaw grał lepiej niż dwa poprzednie.

Skomentuj

Czaruję...
        X