Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szpary w fornirze, jak zamaskować ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szpary w fornirze, jak zamaskować ?

W położonym fornirze zrobiły mi się szczeliny niektóre do 1 mm, czym najlepiej je zamaskować ? Kolumny będą jeszcze lakierowane. Macie jakieś ciekawe sposoby ?

Pozdrawiam
    Paweł

Zrób taki kit z forniru (zetrzyj papierem ściernym na pyłek) i bezbarwnego kleju.
    Myśle, że byłoby ok
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja jednak proponuje cienki kawalek forniru
      wytnij i przyklej a jak wyschnie przetrzyj papierem sciernym
      jak polakierujesz nie bedzie widac
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Są specjalne szpachle, kupujesz za 6 zł odpowiedni kolor i po robocie

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
          Zrób taki kit z forniru (zetrzyj papierem ściernym na pyłek) i bezbarwnego kleju.
          Tylko zamiast kleju proponuję użyć lakieru, którym lakierujesz klumny (czy tam ogólnie rzecz biorąc fornir, drewno...). Może się okazać, że po lakierowaniu miejsce z klejem będzie miało jednak trochę inny odcień i będzie widoczne - przy użyciu lakieru jako spoiwa nie powinno być takiego problemu. Zależy jaki masz fornir ale jeśli to coś modyfikowanego - czyli przeważnie z gęstym "usłojeniem" (przeważnie jakieś pasiaki) - to po wszystkim nie powinno być ani śladu, nawet jeśli to milimetrowa szczelina. Z fornirami naturalnymi z "grubym" usłojeniem jest trochę gorzej ale i tak jest to bezpieczniejsza metoda od wycinania pasków z forniru i wklejania ich w szpary.

bajdełej - pył po szlifowaniu + lakier to standardowa szpachla zawodowych cykliniarzy parkietowych więc coś w tym musi być

Skomentuj

Myślałem własnie o takiej mieszance ale pomysł ze szpachlą jest dobry, dzisiaj skoczę do sklepu i poszukam jakiejś :)

Na kawałki foriru nie ma miejsca bo szczeliny są miejscami naprawdę minimalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawlo_j23 Zobacz posta
              W położonym fornirze zrobiły mi się szczeliny niektóre do 1 mm, czym najlepiej je zamaskować ?
              czyzbys polozyl mokry fornir i teraz postawil kolumny obok grzejnika?

jezeli szpary sa duze i ciagle to najlepiej wcisnac/wkleic tam pasek forniru (pokazywalem to w toolbox)
              jezeli szpary sa male i nieregularne to najlepszy bedzie sposob opisany przez hermesa. tylko wlasnie nie klej (bedzie widac po lakierowaniu!) tylko lakier ktory bedziesz pozniej uzywal

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
              Są specjalne szpachle, kupujesz za 6 zł odpowiedni kolor i po robocie
              a tutaj widac ze kolega nie kupowal takich szpachli i ich nie stosowal. omijaj ten sposob z daleka! drogo i paskudny efekt. niedosc ze kolor nigdy nie pasuje to strasznie dlugo to schnie (na bazie wody) i struktura zle wyglada...

Na kawałki foriru nie ma miejsca bo szczeliny są miejscami naprawdę minimalne.
              tak wiec tylko i wylacznie szpachla domowej roboty

Skomentuj

a tutaj widac ze kolega nie kupowal takich szpachli i ich nie stosowal. omijaj ten sposob z daleka! drogo i paskudny efekt. niedosc ze kolor nigdy nie pasuje to strasznie dlugo to schnie (na bazie wody) i struktura zle wyglada...
                Kupowałem i wychodzi nawet z dobrym efektem tylko kupuje się szpachle pod kolor. I wcale tak długo nie schnie bo 10-20min. A 6zł to nie jest tak drogo, 2 piwa sobie odmówisz i będziesz miał

Skomentuj

Benek 161, nie stosuj tej szpachli tak jak niektórz podpowiadają. Nigdy nie dobierzesz kolory, po drugie lakier będzie sie na niej inaczej zachowywał.

Tutaj nie masz złotego środka i niczym tego dobrze nie wypełnisz. Najlepiszy wynik uzyskasz tak jak mówił Hermes zrób kit z lakieru i pyłu. Pamiętaj aby nie było zbyt dużo lakieru bo zmieni bardziej kolor i bardziej będzie to widoczne.

Skomentuj

Fornir przyklejałem na butapren, po polakierowaniu nitro fornir poodłaził w miejscach łącznia i zrobiły się szczeliny.. przed lakierowaniem było idealnie bez widocznych przerw. Spróbuje z tym lakierem, tylko muszę kupić jakiś odpowiedni.

Skomentuj

Fornir przyklejałem na butapren, po polakierowaniu nitro fornir poodłaził w miejscach łącznia i zrobiły się szczeliny..
                      czyli na laczeniach nie bylo kleju

Spróbuje z tym lakierem, tylko muszę kupić jakiś odpowiedni.
                      a co sie stalo z tym ktorego uzyles?

Skomentuj

Kleju było sporo na całym fornirze i przy łączeniach i na kolumnie, wydaje mi się że lakier tak zadziałał na klej w tych miejscach.

Lakier był nitro teraz chcę kupić zwykły.

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post o 14:18 ----------

P.S żałuję że nie zrobiłem tego na pattex...

---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post o 14:19 ----------

Oczywiście nie twierdzę że na 100 % nie była to wina braku kleju. Choć smarowałem dokładnie każdy element na kartce papieru żeby i krawędzie przyjęły dawkę kleju :)

Skomentuj

Kleju było sporo na całym fornirze i przy łączeniach i na kolumnie, wydaje mi się że lakier tak zadziałał na klej w tych miejscach.
                          robilem tak wiele razy i jakos nigdy nic mi sie nie rozkleilo. jedynie tam gdzie bylo zle docisniete to pecherze sie pojawiaja

Lakier był nitro teraz chcę kupić zwykły.
                          co to znaczy "zwykly"?

P.S żałuję że nie zrobiłem tego na pattex...
                          zasada dzialania jest taka sama. tylko ze moment lapie odrazu a butaprenem trzeba mocniej dociskac

Skomentuj

a to nie lepiiej jak szybciej klei

ja kleilem na jakis wicol jakis expres czy cos takiego i po pol godziny moglem robic nastepny bok
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              co to znaczy "zwykly"?
                              Zwykły, nie szybkoschnący. Nie chcę już ryzykować, że znowu się rozklei :/

---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              a to nie lepiiej jak szybciej klei

ja kleilem na jakis wicol jakis expres czy cos takiego i po pol godziny moglem robic nastepny bok
                              Teraz już bym na coś takiego kleił :P

Skomentuj

Zwykły, nie szybkoschnący. Nie chcę już ryzykować, że znowu się rozklei :/
                                a co to ma wspolnego?
                                w naszych warunkach tylko szybkoschnace :P

Skomentuj

Na przyszość rozwiązanie - podwójne smarowanie ścian i forniru. Pierwszą warstwę kleju MDF wsysa jak gąbka. Po 30 minutach na MDF dajesz drugą warstwę. To samo na fornir.

Skomentuj

przemek chyba mowisz o butaprenie, bo po wikolu fornir po 0,5h bedzie juz sztywny i nie do przyklejenia
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Teraz malowałem pędzlem :P Mam mini lakiernie, w sobotę ładnie sobie nagrzeje i tam polakieruje paczki :) dzisiaj idę położyć fragment nitro na łączenie zobaczymy czy coś się stanie :) jeśli nie, będę używał nitro :)
                                      Miło, że temat się rozwinął, wiedziałem ze mogę na Was liczyć :)

---------- Post dodany o 07:46 ---------- Poprzedni post o 21:33 ----------

No i próba zakończona sukcesem, w miejscu na które nałożyłem lakier nic nie odeszło Teraz tylko zrobić "szpachlę" i do dzieła :) Dzięki za porady :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X