Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zadanko z mechaniki płynów :) Kto pomoże?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zadanko z mechaniki płynów :) Kto pomoże?

Witam, mam problem z jednym zadankiem z mechaniki płynów.

Mianowicie - kawałek rurociągu, jak na moje oko to jest konfuzor.

Manometr różnicowy, odczyt na początku konfuzora i na końcu. Różnica w wysokości h.

rop to gęstość powietrza, rom to gęstość cieczy manometrycznej

Umiem zrobić to zadanie, trzeba obliczyć V1 za pomocą równania bernoulliego oczywiście, ale mi wychodzi wynik 15,96m/s

Prawidłowy wynik 61,85m/s. Raczej to mój wynik jest zły, a nie w odpowiedziach jest błąd :)

Proszę o pomoc, rysuneczka w paintcie, ale myślę, że czytelny :)

[img="http://www.bankfotek.pl/image/867449.jpeg"][/img]

Jak na to forum wrzucić zdjęcie? Link do zadania powyżej :)

Spróbuj obliczyć V2 i z ciągłości płynów (S1*V1 = S2*V2) i zobacz czy wyjdzie też 15,96m/s
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

a mnie wyszło :P v1=61.85

Dane:
      rom = 780 kg/m^3
      rop = 1.2 kg/m^3
      d1 = 0.1 m
      d2 = 0.2m (nieistotna informacja)
      h = 0.3m
      i =1 (przełożenie manometru, Ty masz u-rurkę w pionie więc jest 1)
      g = 9.81 m/s^2
      najpierw liczysz pd - Ciśnienie dynamiczne

pd=g*i*rom*h = 2295 N/m^2

a potem prędkość v1=(2*pd/rop)^0.5 = 61.85 m/s

i tyle żadne tam równanie Bernoulliego czy ciągłości
      swoją drogą nie myślałem że przyda mi się wiedza z mechaniki płynów na tym forum

Skomentuj

Dzięki Bigr!

Tylko teraz jeśli możesz to wytłumacz to mnie :)

Zgubiłeś gdzieś chyba d1 we wzorze ... W ogóle co to za wzór na prędkość?

Jak to z tym ciśnieniem dynamicznym i statycznym ... Wg mnie ciśnienie które obliczyłęś pd to właśnie ciśnienie statyczne .. Manometr mierzy dynamiczne?

Jeśli dynamiczne, to powinno ono występować i na początku konfuzora i na końcu, bo płyn przepływa... A dynamiczne to jest od ruchu, si? :)

Z góry dzięki za wytłumaczenie :)

Skomentuj

No i to jest właśnie najlepsze nie ma tu wykorzystanej średnicy d1 jest ona potrzebna do policzenia liczy Reynoldsa.
          teraz niestety siedzę w pracy i nie dam rady tego na szybko wytłumaczyć ale mam prośbę wklej mi dokładnie treść zadania jak dasz rade jak wrócę do domu zacznę od tego :) (jak dasz rade wrzuć też swoje obliczenia z których wychodzi Ci 15m/s). Bo faktycznie prowadzący może Ci powiedzieć dobry wynik zła metoda może faktycznie z Bernoulliego trzeba to policzyć żeby wszystkie dane wykorzystać.
          Co do Ciśnienia to zleży od tego jaką sondą się to mierzy

Skomentuj

Podaje rozwiązanie do prawidłowego wyniku :) Takiego jaki wyszedł kolesiowi na ćwiczeniach ( 61,85 )

p1+romgh=p2+(rov2^2)/2
            p1+(rov1^2)/2=p2+(rov2^2)/2

I z tego wynika:

p1+romgh=p1+(rov1^2)/2 , p1 się skracają, zostaje:

v1=[(2romgh)/rop]^1/2=61,85

Skomentuj

heh a ja sobie nawet książkę z pracy przywiozłem żeby Ci rozwiązanie napisać, mieliście racje trzeba było użyć równania Bernoulliego i ciągłości i z tego zrobić układ równań no i wyszło :)
              ps. na jakim kierunku jesteś?

Skomentuj

Jestem na energetyce, agh kraków i jutro mam m.in. z tego kolokwium :P

Mam rozwiązanie tego zadania ale dalej nie rozumiem dlaczgeo na wlocie do konfuzora ( po lewej stronie równania ) nie ma ciśnienia dynamicznego...

---------- Post dodany o 20:37 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------

Dobra już rozumiem na 100% to zadanie :P

Okazało się, że ( w zeszycie mam dobrze ) przerysowałem rysunek. Mianowicie rurka od manometru po lewej stronie konfuzora jest ułożona prostopadle do kierunku przepływu płynu, a po prawej RÓWNOLEGLE. prostopadle=ciśnienie statyczne. równolegle=ciśnienei dynamiczne :) Dlatego w równaniu jest po lewej tylko statyczne a po prawej tylko dynamiczne.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                  Jestem na energetyce, agh kraków i jutro mam m.in. z tego kolokwium :P
                  Ja na Informatyce Stosowanej :P
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

nie do końca masz racje
                    rurka prostopadle do przepływu (lub otworek w ściance służy do pomiaru ciśnienia statycznego natomiast rurka równolegle do przepływu mierzy ciśnienie całkowite (rurka pitota) natomiast do pomiaru ciśnienia dynamicznego służy sonda Prandtla która mierzy jednocześnie Ciśnienie całkowite oraz statyczne
                    luknij sobie w linka
                    http://www.imc.pcz.czest.pl/instytut...mpls/lmp_1.pdf

Skomentuj

Miałem laborki z rurek prandtla, ale nie wiem czy do końca masz rację..

hermes, Ty w b1, a ja w b4 więc się pewnie codziennie mijamy na miasteczku :P

Skomentuj

Sonda Prandtla z tego co pamiętam jest kompilacją sondy ciśnienia statycznego (ma otworki na bocznej powierzchni oś centralna otworu jest prostopadle do przepływu) i sondy Pitota (otworek na "czubku" sondy równolegle do przepływu) po podłączeniu obu króćców do u-rurki manometr wskaże różnice ciśnień całkowitego i statycznego czuli ciśnienie dynamiczne. W praktyce nie stosuje się sondy Prandtla bo jest ona stosunkowo duża w porównaniu do rurki Pitota i może zaburzać przepływ.

Skomentuj

Tak, dokładnie tak jak napisałeś - sprawdziłem w notatkach :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X