Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sygnał z wieży na wzmacniacz.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sygnał z wieży na wzmacniacz.

Witam. Zrodził mi się w głowie pomysł zrobienia wzmacniacza 2 kanałowego i dwóch kolumn do tego. Mam takie pytanie odnośnie sygnału który będzie leciał na wzmacniacz. Otóż w domku stoi wieża philips która ma wyjście LINE OUT, DIGITAL OUT, oraz wejście AUX IN. Jako że nie będę kupował odtwarzacza za "stówę" żeby podawał on sygnał na wzmacniacz to postanowiłem że ogólnie źródłem dźwięku będzie moja wieża ( coś takiego- włączam wieżę, wzmacniacz, włączam radio na wieży i głos idzie przez kolumny diy, regulacja głośności na wieży i na wzmaku).
    1-wszy problem- pod co podpiać wzmacniacz? Moim zdaniem trzeba go podpiać pod digital out z tym że o ile się nie mylę jest to wyjście cyfrowe i nie weim czy w takim wypadku będę mógł to podpiąć normalnie pod suba kablami 1xRCA- 2xRCA.
    2) Jako że wieża jest swoistym wzmacniaczem mocy to czy nie dojdzie do takiej sytuacji że sygnał już wzmocniony na wieży idzie do wzmacniacza gdzie dalej jest wzmacniany? ( z tym że te wyjście w wieży jest wyjściem niskonapięciowym więc może nie będzie wzmacniany sygnał?)
    3) podpięcie wzmaka pod wyjście słuchawkowe- czy na wyjściu słuchawkowym nie jest za słaby sygnał?
    4)jeżeli podłaczę wzmacniacz pod DIGITAL OUT to czy tak jakby moc wyjściowa już na kolumny to będzie moc wzmacniacza i mocy wieży? No bo jednak sterowanie głośnością odbywa się na dwóch urządzeniach. Przykład- na wzmacniaczu (na jednej kości tda7294, załóżmy ze daje 80W) dam całą moc, na full, a na wieży na 50% to czy moc dawana na kolumny to będzie te 80W czy tak jakby 40W ( gdy wzmacniacz i wieża dam na full to wówczas uzyskam te 80W???)
    PS. Wiem że temat ogólnie trochę zagmatwany ale mam nadzieję że ktoś zna się na rzeczy i mi pomoże. Szukałem już na necie, znalazłem pare artykułow o podłaczaniu wzmacniacza pod wieze ale nie ma tam odp. na moje pytania. Z góry dzięki.

Wzmacniacz podpinasz pod Line Out. Jest to sygnał niskopoziomowy, mniej więcej taki jaki wychodzi z np. stacjonarnych odtwarzaczy CD. Sterowanie głośnością z wieży nie będzie miało wpływu na głośność w nowym wzmacniaczu.
    Nigdy nie uzyskasz większej mocy niż wzmacniacz, do którego będą podpięte kolumny. Jakby moc się podwajała (tak jak Ty to opisałeś) to wzmacniacz końcowy wpadał by w przester, a głośniki zaczęły by wariować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz posta
      regulacja głośności na wieży i na wzmaku
      niestety w przypadku LINE OUT tego nie zrobisz. tam sygnal nie jest regulowany. regulowany sygnal mozesz pobrac z wyjscia sluchawkowego

1-wszy problem- pod co podpiać wzmacniacz? Moim zdaniem trzeba go podpiać pod digital out z tym że o ile się nie mylę jest to wyjście cyfrowe i nie weim czy w takim wypadku będę mógł to podpiąć normalnie pod suba kablami 1xRCA- 2xRCA.
      tak, jest to wyjscie cyfrowe i bez DACa we wzmacniaczu tego nie podlaczysz :P

2) Jako że wieża jest swoistym wzmacniaczem mocy to czy nie dojdzie do takiej sytuacji że sygnał już wzmocniony na wieży idzie do wzmacniacza gdzie dalej jest wzmacniany? ( z tym że te wyjście w wieży jest wyjściem niskonapięciowym więc może nie będzie wzmacniany sygnał?)
      istnieje taka mozliwosc, ale tylko wtedy kiedy podlaczysz tam sygnal przeznaczony na kolumny

3) podpięcie wzmaka pod wyjście słuchawkowe- czy na wyjściu słuchawkowym nie jest za słaby sygnał?
      nie, moze byc nawet za mocny. moga pojawic sie tez problemy z dopasowaniem impedancji. ale powinno dzialac

4)jeżeli podłaczę wzmacniacz pod DIGITAL OUT to czy tak jakby moc wyjściowa już na kolumny to będzie moc wzmacniacza i mocy wieży?
      moc wiezy nie ma tu nic wspolnego (no chyba ze podlaczysz do niej kolumny)

No bo jednak sterowanie głośnością odbywa się na dwóch urządzeniach. Przykład- na wzmacniaczu (na jednej kości tda7294, załóżmy ze daje 80W) dam całą moc, na full, a na wieży na 50%
      w tym przypadku poprawny przyklad to bedzie np regulacja glosnosci w kompie + regulacja na wzmacnaiczu

Skomentuj

A załóżmy że gdy już podepnę wzmacniacz pod wieżę ( LINE OUT) i do tego jeeszcze do wiezy podłączę kolumny bo przeciez wieza ma wlasne tez. To czy wowczas te glosniki z wiezy beda graly i jak bedzie z ich regulacja? ( do wzmacniacza tez podlacze te diy).
        PS. dzieki za poprzednia odp. Paweł, na prawde bardzo mi pomogla.

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post o 15:24 ----------

A i jeszcze jedno takie pytanko do znawcy: Wieza ma wyjscie na sub out ( na subwoofer aktywny). Czy jest roznica jak zrobie dwie kolumny podlaczone do wzmaka i sub podlaczony do tego wyjscia wraz ze swoim wzmakiem, a jeden wzmacniacz 3 kanalowy i do niego podlacze 2 kolumny i ten sub? Moim zdaniem nie ma roznicy.

Skomentuj

Możesz tak zrobić. Możesz podłączyć jedne kolumny do wieży, a drugie do wzmacniacza diy. Osobno będziesz sterował głośnością kolumn z wieży, a osobno głośnością kolumn z wzmacniacza. Mimo to uważam, że takie podłączenie jest dość kłopotliwe bo ciężko będzie Ci ustawić jednakową głośność dla obu zestawów. No i pewnie się domyślasz, że jakbyś chciał ściszyć to musisz kręcić oby dwiema gałkami.

Skomentuj

jak podlaczysz glosniki i do wzmacniacza i do wiezy (oczywiscie nie te same glosniki) to bedziesz mial 2 zestawy grajace to samo
            regulujesz kazda pare osobno, no chyba ze podlaczysz pod wyjscie sluchawkowe

Czy jest roznica jak zrobie dwie kolumny podlaczone do wzmaka i sub podlaczony do tego wyjscia wraz ze swoim wzmakiem, a jeden wzmacniacz 3 kanalowy i do niego podlacze 2 kolumny i ten sub? Moim zdaniem nie ma roznicy.
            niestety ale roznica bedzie. wyjscie LINE OUT nie jest regulowane. a wyjscie SUB OUT juz jest regulowane (potencjometrem w wiezy)

---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post o 15:35 ----------

i znowu bart mnie uprzedzil :P

Skomentuj

i jeszcze jedno pytanie- bo wszedzie gdy widze jakies konstrukcje diy, a nawet gotowe zestawy to do wyjsc/wejsc niskopoziomowych stosuje sie gniazda takie rca, natomiast wejscia/wyjscia wysokonapieciowe maja takie "terminale na druciki" ( na zaciski). Czy mozna np. wzmacniacz z glosnikiem polaczyc jakimis wtykami np. rca czy trzeba na te kabelki??

---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post o 15:39 ----------

PS. na prawde wielkie dzieki panowie za odpowiedzi. ( jest tu jakis przycisk " pomogl" ? )

---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post o 15:41 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              niestety ale roznica bedzie. wyjscie LINE OUT nie jest regulowane. a wyjscie SUB OUT juz jest regulowane (potencjometrem w wiezy)

---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post o 15:35 ----------

i znowu bart mnie uprzedzil :P
              Czyli lepiej suba podlaczyc pod taki wmzacniacz 3- kanalowy bo wtedy bede mial, jak powiedziales wczesniej, regulacje tylko na wzmacniaczu- jednym potencjometrem. Chyba ze osiagne taki poziom zaawansowania ze zrobie wspolny potencjometr dla wiezy i wzmaka

Skomentuj

Czy mozna np. wzmacniacz z glosnikiem polaczyc jakimis wtykami np. rca czy trzeba na te kabelki??
                mozna. na estradzie stosuje sie gniazda XLR lub speakon (czy jakos tak)
                ja uzywam bananow

PS. na prawde wielkie dzieki panowie za odpowiedzi. ( jest tu jakis przycisk " pomogl" ? )
                pod postem masz "dzieki" lub "do smieci"

Czyli lepiej suba podlaczyc pod taki wmzacniacz 3- kanalowy bo wtedy bede mial, jak powiedziales wczesniej, regulacje tylko na wzmacniaczu- jednym potencjometrem. Chyba ze osiagne taki poziom zaawansowania ze zrobie wspolny potencjometr dla wiezy i wzmaka
                to nie byloby az takie trudne
                wysarczy wyprowadzic sygnal niskopoziomowy tuz przed koncowka mocy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  mozna. na estradzie stosuje sie gniazda XLR lub speakon (czy jakos tak)
                  ja uzywam bananow
                  Czyli zawsze moge zastosowac wtyki np. rca?
                  Na necie patrzyłem o tych bananach używanych przez ciebie i tam sa różne "rozmiary". Wiem że zależnie od sygnału jaki będzie przepływał stosuje się różne przekroje ale czy zastosowanie za dużego pola przekroju wpływa negatywnie na coś ( bo za mały przekrój ma zły wpływ).

Skomentuj

Czyli zawsze moge zastosowac wtyki np. rca?
                    tak, wtyki mozesz. ale akurat nie polecam RCA bo to na male moce

Na necie patrzyłem o tych bananach używanych przez ciebie i tam sa różne "rozmiary". Wiem że zależnie od sygnału jaki będzie przepływał stosuje się różne przekroje ale czy zastosowanie za dużego pola przekroju wpływa negatywnie na coś ( bo za mały przekrój ma zły wpływ).
                    nie wiem gdzie ty znalazles rozne rozmiary bananow. spotykalem sie z roznej jakosci terminalami ale wymiary zawsze byly identyczne

Skomentuj

no może coś źle zobaczyłem ;D
                      Jako że nie jestem specem w tych sprawach pozwole sobie zapytać cie: czy wtyk bananowy ma z jednej strony wtyk a z drugiej gniazdo? bo tak to wygląda ( ilustracja druga). i jak jest z montażem takich gniazd/ wtyków? Bo np. w zwykłym jacku 3.5 trzeba do takich blaszek kable przylutować.

---------- Post dodany o 19:38 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

wyczytałem gdzieś że chyba w tych wtykach montaż jest poprzez jakąś śrubkę ;D

Skomentuj

czy wtyk bananowy ma z jednej strony wtyk a z drugiej gniazdo? bo tak to wygląda ( ilustracja druga)
                        i tak i nie. jedne modele maja a inne nie. moj akurat ma. przydatny bajer przy laczeniu np 2 par kolumn rownolegle

i jak jest z montażem takich gniazd/ wtyków? Bo np. w zwykłym jacku 3.5 trzeba do takich blaszek kable przylutować.
                        zalezy jaki model. u mnie sa przykrecane. w tanich modelach lutuje sie, ale napewno nie do cienkich blaszek

Skomentuj

Ok wielkie dzięki za odpowiedzi, Pawle. Na razie już chyba wszystko wiem.

---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post o 11:52 ----------

Cześć Panowie. To znowu ja. Mam taki mały problem, a raczej przeszkodę która nie pozwala mi iść dalej w głąb elektroniki Zacząłem bawić się programem WinISD. Poczytałem parę poradników na tej stronie m.in. o decybelach. i własnie tutaj pojawił się problem którego nijak nie mogę zrozumieć.

Pasmo przenoszenia. Pole do popisów producentów sprzętu AUDIO. Ogólnie polega to na tym, że producenci, podając pasmo przenoszenia subwoofera lub kolumny nie podają z jakim spadkiem efektywności. Wniosek jest prosty. Mogą podać dowolną wartość. Tak więc może się okazać, że zakupiony subwoofer, którego pasmo przenoszenia podane przez producenta, niech to będzie od 30Hz, ma "słabszy" bas niż posiadane kolumny na których jest napisane, że przenoszą od 40Hz. Dlaczego tak się dzieje? 30Hz subwoofera może być przy spadku 16dB (-16dB), za to 40Hz kolumn może być przy spadku 6dB. Przy pomiarze może się okazać, że -6dB dla subwoofera to 50Hz, czyli o 10Hz wyżej niż kolumn. Taki subwoofer więcej zepsuje niż da. Nie ma konkretnej recepty na te "oszustwa" (nazywając to ładniej: niedoinformowania klienta). Najlepszym rozwiązaniem będzie wypożyczyć subwoofer ze sklepu i przetestować u siebie w domu. Pasmo przenoszenia zaczynające się przy 40Hz (-3dB), co daje około 35Hz (-6dB), to naprawdę bardzo niski bas który w zupełności wystarcza do kina domowego. Oczywiście w przypadku gdy kolumny główne przenoszą od takiej częstotliwości, pasmo subwoofera powinno zaczynać się co najmniej 5Hz niżej. Większość monitorów zaczyna przetwarzanie przy około 45-50Hz (-6dB), kolumny wolnostojące z głośnikiem do 18cm średnio od 40-45Hz (-6dB). Są oczywiście wyjątki, np. Jamo Concert11 w której zastosowano dwa 17cm przetworniki przenoszące od 25Hz (-6dB) - jednak kolumny te kosztują około 10 000zł za parę, nie wszystkich na to stać.
                          Jest to fragment z artykułu z tej strony. Ogólnie doszedłem do wniosku że jeżeli efektywność np na 30Hz wynosi -6db/okt to jest dobrze. Jezeli bedzie wieksza to glosnik zagra gorzej. tutaj mamy wykres z programu WinISD. Czy moglibyście mi wytłumaczyć co znaczy że np. z tego wykresu odczytam dla 20Hz efektywność -26db/okt. Co to znaczy te -26db/okt. Czy to gra ciszej czy jak? Z góry dzięki za pomoc.

Skomentuj

oj ale o podstawy pytasz...

poziom zerowy to poziom glosnosci twojego glosnika (przykladowo 86, 90 czy 92db)
                            twoj glosnik zagra 20hz ale o te 26db ciszej od poziomu wyjsciowego (czyli np 60, 64, 66db)

jak chcesz sie nauczyc czytac wykresy z winisd to zaopatrz sie w jakis maly glosnik (taniej) i rob kilka skrzynek do niego rownoczesnie symulujac go w tych obudowach
                            wtedy dowiesz sie jak symulacja ma sie w rzeczywistosci

Skomentuj

DObra obliczanie obudów już pomału łąpię. Mam teraz inna sprawę. Otóż mam możliwość tanio kupić trafo ok. 350W 2x 26.4V AC. Jako że cena jest atrakcyjna ( jak dla mnie) to pomyślałem sobie że zrobie taki projekt. Po pierwsze wyczytałem że do suba najlepiej jest zrobić mostek tda7294 bo na pojedynczej kości słabo ciągnie głośniki powyżej 120W. Projekt- wzmacniacz 2.1 w jednej obudowie. Mostek na suba i po 1 tda 7294 na głośnik. No i oczywiście pytania.
                              1) czy napięcie trafa byłoby ok? Czy jedne trafo do takiego projektu jest odpowiednie?
                              2)Czy dałoby się regulować głośnością calego układu ( 2 kolumny i sub jednocześnie) jednym pokrętłem? A może trzeba by było zrobić tak że regulator głośności dla suba i drugi dla regulacji całego układu ( wyobrażam to sobie tak że najpierw dostosowuję głośność suba do kolumn żeby to ze sobą współgrało a następnie reguluję jednym pot. głośność dla calego układu).
                              Na forum jest dużo projektów autorstwa Irka więc cały układ by się na takich opierał, tak myślę.
                              Z góry dzięki za pomoc.:rolleyes:

PS. Na forum ELEKTRODA znalazłem podobny projekt ale panowie tam mają problem z określeniem mocy układu i coś z temp. jest nie tak bo się grzeje. No i ciekawe jak by było z załączaniem układu. czy same stby/mute podłączone do szyny dodatniej by wystarczyło.?

---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post o 13:52 ----------

Odnośnie tego mute/stby. wiem juz ze trzeba bedzie przy takiej mocy trafa zastosowac uklad miekkiego startu. Szukałem troche na necie ale nie moge znalezc takiego dobrego no i oczywiscie w miare oszczednego ukladu. macie moze jakie takie wlasne do polecenia? ( I jeszcze do tego mojego ukladu soft start to przekaznik na 6V byłby dobry? czy w takim ukladzie mostek+ stereo prad nadal jest taki jak dla jednej kosci?)

Skomentuj

Czaruję...
                              X