Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiar freq. response w Speaker Workshop. Kolumne podłączyć do jiga czy wzmacniacza??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiar freq. response w Speaker Workshop. Kolumne podłączyć do jiga czy wzmacniacza??

Witam!
    Zacząłem bawić się w pomiary i spotkałem się z problemem. Mierzę odpowiedź OnAaxis całej kolumny. Gdy podłączam ją do wzmacniacza, to wysokie częstotliwości "uciekają do góry". Wraz ze wzrostem częstotliwości wzrasta charakterystyka . Różnica między srednimi tonami (ok 1khz) a wysokimi (ok 15kHz) wynosi aż 10dB!!
    Kolumny to 3w classic ze zmienionym niskotonowym. Zwrotka oryginalna, więc srednie i wysokie tony powinny być zgrane.

Jak mierzę OnAxis przy kolumnie podłączonej do jiga (bp3 i bp4) to wtedy wszystko wydaje się ok. Tzn. charakterystyka jest wyrównana (nie ma 10 dB wzrostu). Tylko, że wg tutorialu o SW kolumnę należy podłączyć do wzmaka.

Wie moze ktoś, co z tym można zrobic? Czy można mierzyć przy podłączonej kolumnie do JIga?
    I skąd ten wzrost, od wzmacniacza?

Staram się postepowac wg tutorialu, ale dopiero zaczynam, wiec moglem cos skopac z tymi pomiarami. Połączenia itd sprawdzalem, kalibracja tez zrobiona.

Jesli potrzebujesz tylko zweryfikowac kolumne, to nie ma sensu robienia pomiarow przez wzmacniacz. Zreszta do samych pomiarow glosnikow tez to nie jest potrzebne. Nie potrzebujesz wiekszej mocy niz 0.2 W.
    Plik kalibracyjny wgrany pod mikrofon ? ( On troszke wprowadzi roznicy w wysokich tonach ).
    Czy we wzmacniaczu wlaczony jest loudness albo podbite sa jakies tony ?

Skomentuj

Plik kalibracyjny mikrofonu wgralem. Podbicia i equailzery wylaczone.
      Narazie chce tylko zweryfikować. Ale niedlugo bde tez robił konkretniejsze pomiary.

Skomentuj

Mozesz pomierzyc tez sam wzmacniacz. Ja niestety nie wiem jak to zrobic.
        Ale to troche dziwne, zeby wzmak tak podbijal. Na pewno podczas odsluchul bys to wyhaczyl, bo nie moglbys wytrzymac przy wiekszych mocach. Chyba, ze masz magiczne kable " rozjasniajace" dzwiek

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
          Mozesz pomierzyc tez sam wzmacniacz. Ja niestety nie wiem jak to zrobic.
          Do wejścia mikrofonowego w JIGu podłaczyć wyjście wzmacniacza. Oczywiście sygnał pobrać z dzielnika rezystancyjnego np 1/10 i ostrożnie z gałką wzmocnienia . JIG ma dodatkowo też dzielniki sygnału na wejściu więc mozna dla bezpieczeństwa na początek ustawić tryb freq meas -20dB i strzelić pomiar. Być moze nawet w takim układzie bez dzielnika na wyjsciu wzmaka by się obyło.
          Warto pamiętać zeby wywalić plik kalibraryjny przy takim pomiarze.

Być może masz wadliwy mikrofon lub nieodpowiedni plik kalibracyjny. Plikkoryguje ok 3dB górkę typowej wkładki wm61. Jak otworzysz plik kalibracyjny i wykres jest wyższy niż te ok 3dB to jest raczej nieodpowiedni.

Na początku zabawy w pomiary często dzieją się jaja, jak już sie wszystko ogarnie to zaczyna działać jak trzeba .

Skomentuj

Kurcze, po tych pomiarach zaczal mi szwankować jeden kanał we wzmacniaczu. właśnie ten, którym mierzyłem. Wydaje się, że wysokie grają normalnie, a srednie i niskie jakos cicho bardzo. I to by się zgadzało z pomiarem.

Możliwe, ze przy pomiarach uszkodziłem wzmaka?

Zamieniałem kanały wejściowe selektorem wejść, przekładałem kable głośnikowe i sygnałowe od cd lewy na prawy i wychodzi, że jeden kanał wyjściowy wzmacniacza szwankuje. Czasem jak go "stukne" to wraca wszystko do normy na jakis czas. Tranzystory sie więc raczej nie popaliły. Mam stary wzmacniacz, to moze cos tylko nie łączy. Ale zaczęło się to wszystko po pomiarach właśnie.
            Dodam , że nie przesadzałem z głośnością przy pomiarach.
            Z drugiej strony jeśli coś miało by sie popsuć np. od jakiegoś zwarcia w Jigu, to raczej byłby to kanał wejściowy wzmacniacza, a nie wyjściowy...

Skomentuj

Wzmacniacza nie mogłeś uszkodzić, musiałbyś zrobić coś wyjątkowo głupiego a to się rzadko zdarza, sam nie wiem co to mogłoby być . Być może masz problemy z potencjometrami lub pęknięcia na lutach lub ścieżkach lub inne uszkodzenie mechaniczne bo elektronika albo działa albo nie, niezależnie od tego czy się w nią stuka czy leży spokojnie na stole.

Skomentuj

Sam miałem sytuację gdy wykres docelowy pojawiał się lustrzanym odbiciem - traktowałem go funkcą x=1/x. Czasem miałem sytuacje podobną do Twojej, SW podbijał liniowo charakterystykę w stronę niższych częstotliwości. Chyba taki urok SW....

Skomentuj

Czaruję...
                X