Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kopiowanie obwodów drukowanych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kopiowanie obwodów drukowanych.

Witam,

zwracam się z pytaniem do osób obeznanych z Eagle-m. Często trafiają mi się bardzo niskiej jakości skany obwodów drukowanych. Czy istnieje możliwość aby taki rysunek podłożyć jako tło i na jego podstawie odtworzyć układ ścieżek w tym programie ? A może jakaś inna, najlepiej darmowa i prosta w obsłudze aplikacja ma taką możliwość ?

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    A może jakaś inna, najlepiej darmowa i prosta w obsłudze aplikacja ma taką możliwość ?
    Nie znam się na elektronice a i Eagle jest mi obcym... Ale może interesowała by Cię - rekonstrukcja zdjęcia, możesz ją wykonać np. darmowym programem GIMP, a w razie pomocy spytać na "jego" forum http://www.gimpuj.info/index.php/topic,24670.0.html - A potem takie zdjęcie do .pdfu, czy Eagl`a, czy co się tam później z tym robi...

Skomentuj

ja tam w paincie pogrubiałem ścieżki xD tylko musisz pamiętać żeby zachować odpowiednią rozdzielczość :)

Skomentuj

Ja też poprawiałem ścieżki w paincie, później przenosiłem obrazek do worda, ustawiałem rozmiar strony na 100%, przykładałem jeden z elementów projektu (najczęściej jakiś układ scalony) nóżkami do ekranu i tak skalowałem obrazek w wordzie, aby nóżki pasowały do otworów :) To chyba najprostsza metoda.

Skomentuj

bądź można zmierzyć układ i podać rozmiary obrazka w cm w wordzie

Skomentuj

Czołem,

dziękuję za pomoc. Wypróbuję wariant Paint + Word.

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

Skomentuj

Instalujesz DipTrace, wstawiasz obrazek, na niego wstawiasz elementy (na zrzucie kolor zielony i niebieskie pady) po pierwszych kilku pod ich rozmiar skalujesz obrazek-masz wtedy pewność że rozmiar pcb OK).
              Potem łączysz to ścieżkami i masz.

Skomentuj

a ja mam takie pytanie

czy znacie jakis prosty automatyczny sposob na skopiowanie fizycznie istniejacych plytek?
                nie mam dokumentacji a we wzmacniaczu brakuje jednego kanalu koncowki mocy... i zastanawiam sie czy jest jakis prosty sposob na skopiowanie tego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  a ja mam takie pytanie

czy znacie jakis prosty automatyczny sposob na skopiowanie fizycznie istniejacych plytek?
                  nie mam dokumentacji a we wzmacniaczu brakuje jednego kanalu koncowki mocy... i zastanawiam sie czy jest jakis prosty sposob na skopiowanie tego
                  Dobra fotka BW => w AutoCAD nakładzasz ścieżki na innej warstwie => gasisz warstwę fotki i wydruk

Skomentuj

troche zabwy z tym by bylo...
                    tak wiec wracam do poprzedniego planu i wpakuje tam janka

Skomentuj

Pawel S. chodzi Ci o wzmacniacz Janka z elektrody? Jeśli tak to odezwij się na gg.
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

tak, o ten wzmacniacz
                        jezeli chcesz schemat do nie do mnie - ja kupilem gotowa koncowke mocy od coolombo

Skomentuj

Nie na temat...
                          Ale ja mam schemat i wzór płytki :razz: Nawet co nieco poprawiłem bo były błędy na schemacie i płytce :cool:
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                          X