Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Programowanie PLC lub LOGO!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Programowanie PLC lub LOGO!!

Witam mam takie małe pytanie czy jest ktoś co ma pojecie w takiego typu programowaniu?? Pytam bo muszę troche przyswoić ten temat... i podszkolić. Liczę na pomoc:) <lol>

Ja coś tam wiem na ten temat.
    LOGO! możesz śmiało programować z panelu - prosty program, na all jest do kupienia poradnik/pierwsze kroki.
    Jak masz bardziej rozbudowany program to trzeba się podłączyć pod PC, bo na panelu się zgubisz.
    W logo jest o tyle dziwnie że w programie używa się schematu blokowego i czasami robi się niezła pajęczynka na ekranie.

Nie dotyczy to innych sterowników (znanych) gdzie programuje się używając systemu drabinkowego lub STL'a jak ktoś zna.

Skomentuj

Co chcesz wiedzieć o programowaniu sterowników PLC? Zajmuję się tym zawodowo od 2 lat.

Skomentuj

To zabawy z logo to mam program LOGOComfort_V6 i do tego znalazłem jakiś poradnik. A o programowaniu PLC to chce poznać podstawy i jakoś ogranąć ten temat.

Skomentuj

ja również się zajmuję PLC i potwierdzam - na początek LOGO jest świetne. Jak chcesz się pobawić to mam na sprzedaż logo w wersji z wyświetlaczem i do tego chyba ze 4 dołączane moduły I/O. Cóż ci tu poradzić najlepiej skombinuj sobie jakieś prosta zadania (polecam poszperać na festo didactic) i pisz programy, tylko bez sterownika i najlepiej jakichs lampek, siłowniczków to średnio można sprawdzić działanie programu,a wiadomo zawsze jakieś błędy będą. Bardzo fajny temat. trochę lekturki, trochę praktyki i załapiesz o co chodzi. Trenuj zarówno FBD jak i LAD, bo używa się ich naprzemiennie, choć LAD jest częściej spotykany. Jak nie wiesz co to - zapraszam do książek. Na necie masz tego zatrzęsienie.
          http://torrenty.org/torrent/94178
          To bardzo fajna książka polecam na początek. Sam musisz ogarnąć temat, chyba nie spodziewasz się, że z tematu na forum się wszystkiego nauczysz? Jak będziesz miał konkretne pytania to pisz, ale samemu najpierw rozkminiaj na tym ta praca polega!!!

a przypomniałem sobie jest fajny program do nauki i wizualizacji działania ale bardziej pneumatyki - festo fluidSIM. Ja od tego zaczynałem, dopiero później logo jak już się człowiek oswoi z podstawową elektryką (styki, przekaźniki i czujniki) i zaworami, siłownikami bo tym najczęściej się steruje za pomocą PLC (coś musisz podłączyć do wejść/wyjść sterownika prawda?). Polecam, tylko musisz sobie pirata załatwić bo demo jest biedne
          Last edited by kremien; 20.02.2011, 15:32.

Skomentuj

Jak ogarniesz drabinki to możesz atakować S5, S7, GeFanuca i Allena prawdopodobnie "saję" też :]
            Oczywiście do połapania jest komunikacja ale to zazwyczaj pikuś w nowszych PLC.
            Nie wiem/nie widziałem jak z programem do Jettera ?!
            Też mam logo 230rc na sprzedaż i nawet easy moellera ;]

Skomentuj

No mi chodzi o to żeby ktoś np podał konkretne materiały z których korzystał zaczynając przygodę z tym. Jeśli chodzi o podstawy elektryki to jestem w tym ogarnięty, tylko mi chodzi właśnie o to żeby nauczyć się programowac takiego coś.

Skomentuj

no to powyżej masz wszystko wypisane. Logo na początek, potem najprostszy to jest chyba allen bradley z poważnych sterowników. Jeśli o materiały chodzi to chyba musisz zacząć od google, a potem dopiero jakieś książki. jak już łykniesz podstawy to kombinuj sterownik, bo zatrzymasz się na pewnym etapie gdzie bez praktyki nie da rady. Potem bardzo szybko okaże się, że i to nie starcza więc przydałoby się trochę praktyki na prawdziwych maszynach. Tak jak z autami możesz być mistrzem świata we wszelkiej teorii, ale bez wsiadania za kółko daleko nie zajedziesz...

Skomentuj

No właśnie z praktyką to nie będzie problem bo tam gdzie będe pracował to będą chcieli mnie w tym temacie dokształcić...

Skomentuj

"Skombinuj" sobie program Step-7 i pobaw się w programowanie S7. Możesz sobie doinstalować symulator i sprawdzać napisane programy.
                    Logo owszem należy do prostych sterowników i łatwo się je programuje, ale w przemyśle są rzadko stosowane. Najczęście spotyka się wyższe modele S7-200, S7-300, S7-400, AB, Berghoff, Beckhoff. Kolega wspominał S5. Ja bym jednak na razie nie straszył tym sterownikiem bo programowanie tego PLC nie należy do łatwych i przyjemnych rzeczy. Archaiczny interfejs (w stylu C czy Paslaca) no i tylko jeden język programowania do wyboru.
                    Na początek mogę polecić podręcznik, z którym sam zaczynałem na studiach:
                    Programowanie sterowników przemysłowych, J. Kasprzyk.
                    Znajdziesz tam m.in. podstawy programowania w LAD, STL, FBD i IL.

Jeśli opanujesz podstawy PLC to możesz spróbować sił w systemach SCADA. Często się spotyka systemy wizualizacyjne oparte na WinCC, ProTool i InTouch.

PS. Opanujesz programowanie PLC w stopniu przynajmniej bardzo dobrym to przekonasz się jaka to jest żyła złota

Skomentuj

Kurde skąbinować ten Step-7 to jest masakra, szukam od wczoraj znalazłem Siemens.Simatic.Step7.Pro.5.3.2004.Edition ale to chyba jest jakiś pełen pakiet i zbytnio nie mogę go ogranąć.

Skomentuj

tego co pamiętam to jest step 7 lite i on jest prostszy i darmowy. ale podstawowe funkcje spełnia. dawno tego nie używałem, ale sprawdź sobie. na pewno ma jakieś ograniczenia.

Skomentuj

Czaruję...
                        X