Witam mam takie małe pytanie czy jest ktoś co ma pojecie w takiego typu programowaniu?? Pytam bo muszę troche przyswoić ten temat... i podszkolić. Liczę na pomoc:) <lol>
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Programowanie PLC lub LOGO!!
Collapse
X
-
Ja coś tam wiem na ten temat.
LOGO! możesz śmiało programować z panelu - prosty program, na all jest do kupienia poradnik/pierwsze kroki.
Jak masz bardziej rozbudowany program to trzeba się podłączyć pod PC, bo na panelu się zgubisz.
W logo jest o tyle dziwnie że w programie używa się schematu blokowego i czasami robi się niezła pajęczynka na ekranie.
Nie dotyczy to innych sterowników (znanych) gdzie programuje się używając systemu drabinkowego lub STL'a jak ktoś zna.
-
ja również się zajmuję PLC i potwierdzam - na początek LOGO jest świetne. Jak chcesz się pobawić to mam na sprzedaż logo w wersji z wyświetlaczem i do tego chyba ze 4 dołączane moduły I/O. Cóż ci tu poradzić najlepiej skombinuj sobie jakieś prosta zadania (polecam poszperać na festo didactic) i pisz programy, tylko bez sterownika i najlepiej jakichs lampek, siłowniczków to średnio można sprawdzić działanie programu,a wiadomo zawsze jakieś błędy będą. Bardzo fajny temat. trochę lekturki, trochę praktyki i załapiesz o co chodzi. Trenuj zarówno FBD jak i LAD, bo używa się ich naprzemiennie, choć LAD jest częściej spotykany. Jak nie wiesz co to - zapraszam do książek. Na necie masz tego zatrzęsienie.
http://torrenty.org/torrent/94178
To bardzo fajna książka polecam na początek. Sam musisz ogarnąć temat, chyba nie spodziewasz się, że z tematu na forum się wszystkiego nauczysz? Jak będziesz miał konkretne pytania to pisz, ale samemu najpierw rozkminiaj na tym ta praca polega!!!
a przypomniałem sobie jest fajny program do nauki i wizualizacji działania ale bardziej pneumatyki - festo fluidSIM. Ja od tego zaczynałem, dopiero później logo jak już się człowiek oswoi z podstawową elektryką (styki, przekaźniki i czujniki) i zaworami, siłownikami bo tym najczęściej się steruje za pomocą PLC (coś musisz podłączyć do wejść/wyjść sterownika prawda?). Polecam, tylko musisz sobie pirata załatwić bo demo jest biedneLast edited by kremien; 20.02.2011, 15:32.
Skomentuj
-
no to powyżej masz wszystko wypisane. Logo na początek, potem najprostszy to jest chyba allen bradley z poważnych sterowników. Jeśli o materiały chodzi to chyba musisz zacząć od google, a potem dopiero jakieś książki. jak już łykniesz podstawy to kombinuj sterownik, bo zatrzymasz się na pewnym etapie gdzie bez praktyki nie da rady. Potem bardzo szybko okaże się, że i to nie starcza więc przydałoby się trochę praktyki na prawdziwych maszynach. Tak jak z autami możesz być mistrzem świata we wszelkiej teorii, ale bez wsiadania za kółko daleko nie zajedziesz...
Skomentuj
-
"Skombinuj" sobie program Step-7 i pobaw się w programowanie S7. Możesz sobie doinstalować symulator i sprawdzać napisane programy.
Logo owszem należy do prostych sterowników i łatwo się je programuje, ale w przemyśle są rzadko stosowane. Najczęście spotyka się wyższe modele S7-200, S7-300, S7-400, AB, Berghoff, Beckhoff. Kolega wspominał S5. Ja bym jednak na razie nie straszył tym sterownikiem bo programowanie tego PLC nie należy do łatwych i przyjemnych rzeczy. Archaiczny interfejs (w stylu C czy Paslaca) no i tylko jeden język programowania do wyboru.
Na początek mogę polecić podręcznik, z którym sam zaczynałem na studiach:
Programowanie sterowników przemysłowych, J. Kasprzyk.
Znajdziesz tam m.in. podstawy programowania w LAD, STL, FBD i IL.
Jeśli opanujesz podstawy PLC to możesz spróbować sił w systemach SCADA. Często się spotyka systemy wizualizacyjne oparte na WinCC, ProTool i InTouch.
PS. Opanujesz programowanie PLC w stopniu przynajmniej bardzo dobrym to przekonasz się jaka to jest żyła złota
Skomentuj
Skomentuj