Witam, mam taki problem. Otóż Jakiś czas temu zauważyłem, że mój laptop bardzo się grzeje i jak temperatura sięga dużych temperatur to aplikacje i gry maja zacinke. Obejrzałem wszystko wewnątrz, wyczyściłem porządnie radiator i wszystko dookoła z kurzu i nie pomogło. Temperatury podczas normalnej pracy wynosiły 70-80 stopni, podczas bardziej wymagających działań temperatura sięgała 100 stopni(miałem nawet pomysł żeby wodę gotować ;p) - tutaj powiem że takie temperatury były przy zdjętej pokrywie na podkładce chłodzącej.
Do rzeczy:
- wymieniłem wentylator i działa o niebo lepiej od poprzedniego
- mam podkładkę chłodząca ZALMAN NC-3000U, poprzednio miałem firmy krzak za grosze i nie żałuje wydanych pieniędzy
- formatowałem dysk, przeszedłem z XP na win7(na XP widziałem ze system strasznie pobiera pamięć, teraz jest wszystko w normie)
- nie mam wirusów, żadnych klikerów
- temperatura jest teraz stale miedzy 55-60 stopni - wydaje mi się że powinien być 45-50 jak nic nie robi
Mój laptop to Lenovo Y530, core2duo P8400 2.24, 4GB-3DDR, GeForce 9600M. Reszta to raczej bez znaczenia, dodam że dysk twardy ma 35 stopni.
Proszę o pomoc, domyślam się że ktoś napisze żebym wymienił pastę termoprzewodzącą, ale chciałbym żeby to była ostateczna ostateczność:)
Do rzeczy:
- wymieniłem wentylator i działa o niebo lepiej od poprzedniego
- mam podkładkę chłodząca ZALMAN NC-3000U, poprzednio miałem firmy krzak za grosze i nie żałuje wydanych pieniędzy
- formatowałem dysk, przeszedłem z XP na win7(na XP widziałem ze system strasznie pobiera pamięć, teraz jest wszystko w normie)
- nie mam wirusów, żadnych klikerów
- temperatura jest teraz stale miedzy 55-60 stopni - wydaje mi się że powinien być 45-50 jak nic nie robi
Mój laptop to Lenovo Y530, core2duo P8400 2.24, 4GB-3DDR, GeForce 9600M. Reszta to raczej bez znaczenia, dodam że dysk twardy ma 35 stopni.
Proszę o pomoc, domyślam się że ktoś napisze żebym wymienił pastę termoprzewodzącą, ale chciałbym żeby to była ostateczna ostateczność:)
Skomentuj