Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

clo, podatki - kupowanie na ebay

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

clo, podatki - kupowanie na ebay

powiedzmy, ze chce zrobic sobie zakupy na ebay, kupuje za 1500zl, place przez paypal, paczka przyjezdza do mnie z Hongkongu czy innego Tajwanu, i tu sie zaczyna problem, ile bede musial zaplacic za ta paczke polskim zlodzieja (czyt. urzad celny, fiskus) ? na jakich zasadach to dziala? jest jakas szansa zeby uniknac placenia? (sa dwie opcje - towar nowy lub uzywany, z faktura/rachunkiem w paczce)

wszelkie porady osob doswiadczonych mile widziane :)

Raz kupowałem w Chinach płytkę uruchomieniową z armem, wyszło tego za ok 700zł. Nie zapłaciłem grosza cła. Na paczce było napisane, że to sample, w środku dwie płytki i dwa programatory. Nie wiem na ile to może się sprawdzić w innych przypadkach. Wiem, że kumpel ściągał telefony i na paczce miał np napisane "Birthday gift" i też nigdy nie zapłacił cła.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A różnie bywa, jak paczka jest mała to jej celnicy nie ruszają tym bardziej jak pisze gift albo niska wartość (do150$).
      Jak paczka duża to ją otwierają sprawdzają zawartość i jeśli nie ma wartości paczki to wysyłają tobie list z zawiadomieniem o potrzebie wyjaśnienia skąd i za ile.
      Trzeba im podesłać fakturę ze sklepu, potwierdzenie przelewu bankowego lub paypal.
      Wg. tego obliczają opłatę... i tu jest cała magia i powinno być 23% vatu od wartości + 6% cła, mi dwa razy trafiło na celników i za każdym razem ta opłata w żaden sposób nie była bliska wartości z dodanymi 29%.

Nie ma też zasady że tania wysyłka to nie sprawdzą a dhl'em to zawsze sprawdzają.

Skomentuj

Ja zawsze mialem VAT + pare zl kosztow, vat przy duzej paczce od podanej kwoty na paczce lub jesli nie ma (lepiej) to dostajesz zawiadomienie i wysylasz im majlem fakture w PDFie z kwota w stylu 50USD towar i 50USD wysylka.

Skomentuj

nie ma cła, płaci się tylko VAT, najlepiej zamawiać jako gift i poprosić, żeby sprzedawca zadeklarował np 50$, dojdzie bez problemów, jeśli celnicy zabierają się za kontrole to doliczają opłaty od największej ceny danego przedmiotu jaką znajdą na rynku

Skomentuj

niestety paczka dosyc pokazna bedzie bo dlugosci 1 metra, z 15kg :/ 23% vatu to 345zl i juz bardziej oplaca sie kupic w Polsce....

czyli jak poprosze sprzedawce zeby nie wkladal do srodka faktury, zrobie lewa fakturke na 100usd to powinno przejsc? paczke mi wydadza dopiero po doslaniu faktury?

Skomentuj

Pamietaj, ze podatek jest od wartosci paczki i przesylki. Zawsze mozesz zaryzykowac , a noz sie uda bez podatku :p

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                czyli jak poprosze sprzedawce zeby nie wkladal do srodka faktury, zrobie lewa fakturke na 100usd to powinno przejsc? paczke mi wydadza dopiero po doslaniu faktury?
                Dokładnie tak. Też zamawiam paczki ok. 15kg i tak robię.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                  jeśli sprzedawca na to pójdzie to warto spróbować

a co do kontroli paczek to różnie bywa
                  jak im się chce to sprawdzą a innym razem oleją nawet dużą, wartościową paczkę
                  znam firmę, która handluje tylko zagranicznym towarem
                  wszystko sprowadzają i za wszystko muszą mieć popłacone podatki
                  przychodzi do nich ok 20 dużych paczek tygodniowo
                  i potrafią przyjść nie oclone itd
                  muszą wtedy sami z tą paczkę jechać do uc i sami sprawę załatwić
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

znajac moje szczescie to moja paczka przeszla by przez przypadek dwa razy odprawe i zaplacil bym podwojnie ;-) sprobuje dogadac sie ze sprzedajacym, zeby nie wkladal rachunku do paczki, dzieki za rady!

Skomentuj

Może wystawić na małą kwotę, bo jak trafi na wer-zabrze to raczej musisz mieć przelew potwierdzony pieczątką.

Skomentuj

nie wiem dokladnie jak jest w pl ale to chyba obowiazek unijny ze paczki z elektronika sa sprawdzane na granicy na wypadek zagrozenia zamachowego. Zamawiam na biezaco z chin, elektronika zawsze jest otwierana ale faktury na kwote do 100usd i dostaje tylko zawiadomienie ze paczka byla w UC, ale i tak zawsze to dochodzi jak juz paczke mam w domu. Jeszcze nigdy cla nie placilem a paczki potrafia byc duze. Wysylka jako gift. Najlepiej FedExem najbezpieczniejszy kurier najmilej urzad celny sie z nim obchodzi i bardzo szybko puszcza na granicy, ale niestety cena najwyzsza ale ja go zawsze uzywam.

Skomentuj

Ja zawsze cle na WER-Zabrze i wysylam fakture PDFem zrobiona w wordzie.
                          Czesto tez odbieram osobiscie z taka faktura, raz nawet pisalem oswiadczenie bo nie mialem faktury (przez tel mowili ze nie trzeba) i sama celniczka mowila zebym podal jakas nie duza kwote to malo zaplace :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X