Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Samsung Max-945D po burzy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Samsung Max-945D po burzy.

Witam.
    Dwa dni temu słuchałem sobie wieży, a była burza i strzeliło w linie wysokiego napięcia. Wieża się wyłączyła, następnego dnia rozebrałem ją wymieniłem spalone bezpieczniki i działa/ no może nie całkiem. Słuchając radia co kilkanaście sekund słychać pierdnięcie i niknie dźwięk na około 20sek, Deck 1 czyta o wiele a szybko lub wcale(zależy jaki ma kaprys) AUX działa ale pierdzi, DVD/CD działa O.K czyta wszystkie płyty nawet te przegrywane. Da się jeszcze naprawić tą wieżę aby całkiem działała? Z góry dzięki za odp

Zły dział ale do sedna
    Napewno sie da pytanie czy sie opłaca wydaje mi sie że to jakiś procesor sie uszkodzil a one własnie sa bardzo podatne na spalenia nawet niskie napiecie może je zabić a z własnego doswiadczenia wiem że czasami te procesory sa już nie produkowane albo dostepne tylko w japonii i w dodatku ceny sa wieksze niż nowego urzadzenia.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Przenoszę do offtopic.

Ja straciłem tak 2 kompy. Stacjonarny się włączał ale nie działała połowa rzeczy. W laptopie spalił się niby tylko zasilacz, po wymianie komp działał 2 tygodnie i nagle się wyłączył i już nie włączył. (Uszkodzony mostek północy taka była diagnoza serwisu)

Na 99.9% trup.

Skomentuj

raven1985 Nie koniecznie
        Dlatego też lepiej zapłacić te 150zł za podstawowa listwe która uchroni nasze audio przed pójsciem do nieba

Skomentuj

No niekoniecznie się nie opłaca bo chodźby ten procesor kosztował 200zł to się opłaca bo nowa ta wieża kosztuje obecnie 2,5tyś zł. Jak narazie gra już trochę czasu dobrze i raz na jakiś czas przerwie. Tak właściwie to podczas burzy strzelił piorun i światło się jaśniej zaswieciło...
          Może ona przez to przerywa że pod jeden kanał podpiąłem 3 kolumny?

---------- Post dodany o 07:06 ---------- Poprzedni post o 07:06 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          raven1985 Nie koniecznie
          Dlatego też lepiej zapłacić te 150zł za podstawowa listwe która uchroni nasze audio przed pójsciem do nieba
          Zwykła antyprzepięciówka wystraczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez tonsil12 Zobacz posta
            Może ona przez to przerywa że pod jeden kanał podpiąłem 3 kolumny?
            Jakie? Jak to zrobiłeś? (sposób podłączenia). Może najzwyklej masz za niską impedancję i jakieś zabezpieczenie się odzywa.

bo nowa ta wieża kosztuje obecnie 2,5tyś zł
            A co tam tyle kosztuje????

Skomentuj

Podstawowa listwa antyprzepieciowa kosztuje 150zł i ma za zadanie spalić sie a nie dopuscić do spalenia jakiegoś sprzetu który jest pod nia podpiety.
              A ta wieża lata po alledrogo po 350zł wiec chyba sie nie opłaca.

Skomentuj

Kolumny podpięte równolegle po 3 sztuki na kanał, razem mają 24ohm, wieża ma 8ohm.. To tego wina?

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:15 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Podstawowa listwa antyprzepieciowa kosztuje 150zł i ma za zadanie spalić sie a nie dopuscić do spalenia jakiegoś sprzetu który jest pod nia podpiety.
                A ta wieża lata po alledrogo po 350zł wiec chyba sie nie opłaca.
                Owszem, ja ją wylicytowałem na allegro za 55zł, kilka lat temu (około 2005rok) kosztowała ona 3,5tyś, jest to właściwie mini kino domowe.

Skomentuj

Kolumny podpięte równolegle po 3 sztuki na kanał, razem mają 24ohm
                  Gdzie znalazłeś kolumny które mają 72ohm????

Ale jeżeli mowisz o 3 kolumnach 8 ohmowych podpiętych rownolegle, to wypadkowa impedancja to 2,67ohm. Podepnij po jednej kolumnie na kanał i zobacz czy nadal coś się dzieje.

Skomentuj

Po podpięciu po jednej na kanał dźwięk już nie przerywa, gra stabilnie i czysto. Jednak deck 1 nadal czyta za szybko lub wcale...

Skomentuj

Czaruję...
                    X