Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS L18RCY/P - Wasze sugestie dot. aplikacji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SEAS L18RCY/P - Wasze sugestie dot. aplikacji

Witam,
    Chciałbym poznać Wasze opinie dot. aplikacji głośnika Seas L18RCY/P.
    Gdybyście byli w posiadaniu ww. głośnika lub dwóch to jaką obudowę byście dla niego wybrali: BR, OZ, TL?
    Posiadając dwa takie same to czy poszlibyście w MTM czy może w 2,5 drogi albo zwykłe 2-way?
    Czekam na Wasze propozycje: objętość obudowy, strojenie, średnica i długość tunelu itp. informacje dot. obudowy.

Przyjmijmy, że pomierzone parametry T-S są identyczne z datasheet: http://www.seas.no/images/stories/pr..._Datasheet.pdf

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 12:52 ---------- Poprzedni post o 09:17 ----------

Kalkulator SpeakerBuilder Pro znajdujący się w linkowni na stronie Seasa proponuje taką oto obudowę:
    http://img713.imageshack.us/img713/6369/l18rcy.jpg

Dlaczego za Ciebie mamy decydować jak ma brzmieć Twój zestaw? masz głośniki - zaaplikuj je, posłuchaj - dowiesz się jak im jest najlepiej i najlepiej Tobie pasuje. Jako punkt startowy możesz przyjąć to co podał program - potem kombinuj, ze strojeniem, z objętością, z wytłumieniem aż uzyskasz to czego szukasz :) na tym polega DIY czyli zrób to sam

Skomentuj

Wstępnie zarobiłem symulacje dla 3 wariantów:
      zielony (propozycja programu): 15,9L 43,2Hz BR 48mm dł. 144,5mm
      czerwony: 20L 43,2Hz BR 48mm dł . 108,4mm
      żółty: 28L 41Hz BR 68mm dł. 177,5mm

Każdy z nich coś daje: niższe zejście ale kosztem np. gruop delay lub dołkiem na charakterystyce ale którą opcję wybrać?

http://img199.imageshack.us/img199/9551/gainf.jpg
      http://img268.imageshack.us/img268/700/78363136.jpg
      http://img17.imageshack.us/img17/5715/phaseplot.jpg

Skomentuj

"Żółetgo" strojenia nawet bym nie próbował.

Skomentuj

28L to już przesada ale 20L to taka normalna wartość dla głośników tej wielkości. Głosnik jest fajny bo pozwala aplikować sie zarówno w obudowie monitora jak i podłogówki, bez problemu radzi sobie z większa i z mniejsza obudową. Osobiście dałbym te 20L żeby bas troche miał czym zejść :)

Skomentuj

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.
            To teraz się do czegoś przyznam.. gram sobie już od jakiegoś czasu na tym głośniczku w 20 litrach a raczej 40-tu bo są takie dwa w jednej obudowie i ciągle coś mi nie pasuje w dole pasma. A według zapewnień miało być super

Mały rzut na symulację być może sporo wyjaśnia:
            czerwony to symulacja z postu wyżej: 20L 43,2Hz BR 50mm dł. 112mm
            zielony to niestety moja źle zestrojona obudowa: 20L 50Hz BR 70mm dł. 161mm (za duży BR!)

http://img849.imageshack.us/img849/862/droupdelay.jpg
            http://img200.imageshack.us/img200/8867/gainu.jpg

Skomentuj

Czerwony wykres to optymalne strojenie do modelu maksymalnie płaskiej ch-ki, dobry punkt wyjścia. Próbuj zestroić niżej to co masz, najprościej zmniejszyć przekrój portu BR.
              Przelicz jaką powierzchnie powinien miec port (przy obecnej długości jaką masz) aby zestroić go niżej i wsadz to portu listewkę/listewki które tę nadmiarową powierzchnię zabiorą. Jak tak robie przy prototypie. Szybko łatwo i przyjemnie zmieniasz sobie strojenia bez kobinacji z docinaniem czy doklejaniem rury.

Fajnie, że zacząłeś od razu od strony praktycznej, to dobrze wróży na przyszłość projektu. Wiele osób sądzi, że uda mi się zrobić super projekt paroma kliknięciami na komputerze. Później przenoszą to od razu na rzeczywistość sądząc, że to co wyklikali jest jedynym słusznym rozwiązaniem.

Skomentuj

Z każdej ścianki muszę zdjąć po 6,5mm - możliwe, że otulina na rury może być dobrym rozwiązaniem.

PS.
                Z tą praktyką to tak nie do końca :) - miałem podany gotowy projekt, więc go wykonałem... dopiero potem okazało się, że wkradł się błąd ale nie z mojej strony.
                Jak dokonam poprawek to napiszę czy jest lepiej/gorzej na basie oczywiście bo reszta pasma jest "malina".

---------- Post dodany o 09:27 ---------- Poprzedni post o 13:50 ----------

W rurę BR70 jak na zdjęciu http://img2.intertechnik.de/module/2...mp-1346778.jpg o wylocie fi70 wsunąłem gąbkę/piankę grubości 7mm co przy max długości (~161mm) tunelu powinno dostroić obudowę do tych ok. ~42Hz
                Efekt jest taki, że basu jest ogólnie mniej i przy słuchaniu płyty np. Kate Melua Collection efekt jest zadowalający bo nie ma przeciągania basu i jest dość sprężysty. Należy jednak zaznaczyć, że ta płyta jest "przebasowiona" - tzn. dołu jest po prostu dużo lub za dużo.
                Z kolei słuchając Stinga lub Dire Straits, basu i jego ataku po prostu brakuje, mało tego.. dolna średnica jest mocno odchudzona - brzmi sucho, tak jakby cały dół został zdławiony. Przy cichym słuchaniu o dole pasma można w ogóle zapomnieć.

Kolejną próbę wykonam z tunelem fi 50mm o dł. 118mm - tak jak to wychodzi z symulacji i zobaczę jaki będzie efekt.

Skomentuj

Musisz przesłuchać spora ilość materiału żeby ustawić kompromis. Można równie dobrze powiedzieć, że ten utwór Stinga jest niedobasowiony i stąd takie wrażenia . Faktem jest, że czasem niskie strojenie nie daje spodziewanego efektu który sugerowałaby ch-ka w symulacji. W przypadku konstrukcji na tej wielkości głośnika musisz się nastawić na uzyskanie efektu poprawności brzmienia na większości materiału aniżeli na osiąganiu za każdym razem spektakularnych efektów basowych. O naprawde niskie zejścia mogą pokusić sie dopiero głośniki o wielkości od 20cm gdzie okolice 30Hz są dla nich realnym osiagnięciem. Mniejsze głośniki przy tej czestotliwości często zwyczajnie już nie grają, dlatego obniżanie strojenia i tak nie daje zysku na najniższych partiach a wyższe grają ciszej więc ogólny efekt mniejszej ilości basu.

Skomentuj

Tak na prawdę wystarczy kilka utworów aby stwierdzić uniwersalność, czy też nie, brzmienia kolumn.
                    Mój ulubiony pochodzi z płyty Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations (o tym samym tytule) - jeśli kolumny nie ukażą niskiego zejścia i dobrego ataku, to świadczy to tylko o ich ułomności w tym zakresie. Poprawność reszty pasma też jest do wychwycenia.
                    Śmiem twierdzić, że jeśli ten utwór zostanie poprawnie odtworzony to kolumny nie powinny mieć problemów z innym repertuarem.

Reasumując, muszę wykonać jeszcze klika prób ze strojeniem obudowy bo najwyraźniej albo nie trafiłem w częstotliwość strojenia albo zbyt mocno przytkał mi się tunel BR.

Skomentuj

Jestem po testach odsłuchowych obudowy strojonej na 43,2 Hz (wg symulacji winisd); tj. 2 głośniki w 40 litrach + 2 BR 50mm o długości 118mm.
                      Co do samego basu to nie ma go więcej, jest bardziej punktowy i pompujący, wg mnie jak z subwoofera i zupełnie mi się nie podoba to pompowanie. Dodatkowo nastąpiło odchudzenie tego pasma, brakuje wypełnienia tzw. mięcha oraz swobodnego wybrzmienia.

Tak się zastanawiam, czy zbyt mała średnica tunelu BR może aż tak mocno oddziaływać na przetwarzanie tego pasma?
                      Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

PS.
                      Moje małe wnioski są na razie takie, że nawet jeśli symulator (w tym przypadku winisd) pokazuje że przy danym strojeniu wystarczy rurka o małej średnicy i jest dosyć krótka to aby uzyskać poprawny, wypełniony "brzmieniem" bas należy zastosować dłuższy BR z większą średnicą tunelu aby przepływ powietrza nie był hamowany.

Czy potwierdzi ktoś moje przypuszczenia?

Skomentuj

Czaruję...
                      X