Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odzyskiwanie danych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odzyskiwanie danych

Witam

Sprawa z tematyką forum ściśle nie jest związana, ale osób, które na zagadnieniu się znają i potrafią pomóc pewnie tu nie brakuje, stąd postanowiłem zapytać. Przeszukałem fora takie i inne i niestety jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Otóż chodzi o odzyskanie danych z nośnika przenośnego. Jest to karta pamięci SD. Omyłkowo usunięte zostały z niej pliki. Nic strasznego mogłoby się wydawać, więc nie miałem większych obaw. Zadbałem tylko o to, żeby pliki nie zostały nadpisane. Włożyłem kartę do czytnika, uruchomiłem program do odzyskiwania danych. Odzyskał wszystkie, które chciałem, zdjęcia, filmy. Problem w tym, że o ile wszystkie zdjęcia się otwierają, tak wszystkie filmy nie chcą się odtworzyć. Widać tylko pierwszą klatkę z nagrania i słychać jedynie szumy. Dodam, że pliki zostały nagrane w formacie MOV w rozdzielczości HD w stereo, a program, którym je odzyskałem to Pandora Recovery.
    Stąd chciałbym was zapytać, co w takiej sytuacji zrobić i co jest powodem takiego stanu rzeczy. Czy to wina programu? Jeśli tak, to jakiego użyć? Czy może są jakieś aplikacje naprawiające tak odzyskane pliki, które z jakichś powodów nie dają się poprawnie odczytać?
    Z góry dzięki.

Może się nadarzyć sytuacja, że plik na pendrivie (w twoim przypadku film) został wcześniej nadpisany (a dokładniej jakiś jego fragment) i teraz po przywróceniu masz plik okrojony o te nadpisane informacje.
    Możesz też spróbować innego programu. Spróbuj
    EasyRecovery 6.21 Data Recovery

tylko jest jeden problem: licencja trial nie pozwala na zapisywanie plików. Jeżeli nie masz nic przeciwko piractwu to poszukaj pełnej wersji, w sieci jest tego pełno.
    Ja bym się nie poddawał i próbował odzyskać dane na wszelki sposób.

Skomentuj

Nie nie, pliki nie zostały nadpisane jak wspomniałem. I oczywiście jestem przeciwny piractwu. Morskiemu :). A odzyskiwałeś kiedyś pliki filmowe wojak737? I jeśli tak, to tym programem o którym wspomniałeś może?

Skomentuj

Kiedyś odzyskiwałem skasowane pliki wideo z karty pamięci telefonu. Nie pamiętam jakim programem, dawno to było.
        Większość plików udało mi się przywrócić, na oko z 90 %. I jeśli mnie pamięć nie myli to wszystkie działały.
        Popróbuj też innymi programami. To, że nie udało się odzyskać danych jednym to nie znaczy, że nie da się drugim.

---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post o 18:58 ----------

Jak masz możliwość to ściągnij płytkę z komputer świata nr 14/2008. Tam była pełna wersja Ontrack Easy Recovery 6, znajdziesz jeszcze parę innych narzędzi tego typu.
        Kolesie z Kroll Ontrack wiedzą co robią, na co dzień zajmują się odzyskiwaniem danych nawet ze spalonych lub fizycznie uszkodzonych nośników i to za grubą kasę.

Skomentuj

Dzięki za pomoc :).

Skomentuj

Najlepszy jaki znam to darmowy PhotoRec: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec Na necie są instrukcje po polsku jak się nim posługiwać.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
              Możesz też spróbować innego programu. Spróbuj
              EasyRecovery 6.21 Data Recovery
              Polecam przy jego pomocy oddzyskałęm zdjęcia, pliki word i inne duperele z pendrive jak i zdjęcia z karty pamięci.

Skomentuj

To ja polecę BadCopy lub Pandora Recovery
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                  To ja polecę BadCopy lub Pandora Recovery
                  Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                  program, którym je odzyskałem to Pandora Recovery.
                  Odzyskał, ale tak jak pisałem, pliki video nie są poprawnie otwierane. No i niestety inne programy których spróbowałem, dają taki sam efekt...Ponowię więc pytanie, bo już chyba nic innego nie da się zrobić. Czy istnieją jakieś "naprawiacze" takich plików?

Skomentuj

Produkty Ontrack'a dają zadowalające efekty. Jednak nie zawsze jest możliwe odzyskanie idealnej struktury katalogowej oraz nazewnictwa plików. Rodzi to czasami wiele problemów. Odzyskiwałem kiedyś dane (pokatalogowane galerie zdjęć oraz pliki *.doc też w dość dobrze kategoryzowane) i niestety 99,8% odzyskałem ale nazwy nie były spójne oraz katalogowanie.

Skomentuj

Nazwy są zupełnie nieistotne dla mnie. Problemem jest to, że odzyskane pliki video nie są - nie wiem jak to nazwać - spójne?
                      Zastanawia mnie więc, w czym tkwi tak wielka różnica, że zdjęcia są odzyskiwane bezproblemowo, a filmy już nie, mimo że takie same operacje na nich zostały wykonane, tj. jedynie usunięcie, bez nadpisania, formatowanie karty itp.

Skomentuj

Racjonalny - bo sama struktura pliku wideo jest inna niż np foto czy dokumentu Worda.

Spróbuj tak. Odzyskany plik wideo, który odtwarza się dobrze tylko na początku odpal w VirtualDub - programie do edycji plików Wideo - parę lat temu można było nim zrobić wszystko.
                        Wiem, bo byłem tłumaczem w grupie tworzącej fan suby . Może sam header pliku wideo jest zwalony (wtedy ww program Cię o tym poinformuje i naprawi znacznik head), a sam strumien jest ok, jeśli tak to wystarczy jak vDub go 'nadpisze', potem save pliku. (tyklo nie reencode tyko po prostu użyj opcji save original stream - jakoś tak'

Ogólnie nic nie obiecuję, ale spróbować zawsze warto

Skomentuj

Przy zwykłym kasowaniu ścierane są nagłówki plików. Możliwe, że program odzyskał nagłówki, a nie mógł już odzyskać reszty danych.
                          W tym programie powinna być opcja naprawy plików. W niektórych przypadkach pomaga.

Skomentuj

Pliki mają rozmiar taki, jak przed skasowaniem, stąd tak mnie zaskoczyło, że i w tej sytuacji nie udało się ich odpalić. Zapoznam się więc z VirtualDub, skoro potrafi zrobić to, czego potrzebuję, a przynajmniej tak mi się wydaje :). A i jeszcze jedno (do wojak737), Ontrack odzyskał więcej plików, niż inne programy, których próbowałem :).

Skomentuj

Czaruję...
                            X