Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CD player - DIY / Do montażu / Wkład... itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CD player - DIY / Do montażu / Wkład... itp.

Krótko mówiąc chcę zrobić coś jak by bumbox`a... (jeśli będzie trzeba, to rozwinę temat dokładniej)
    Na początku miał to być sam radio odbiornik, ale teraz planuje dołożyć do tego jeszcze odtwarzacz płyt CD... Mam takie zasadnicze pytania:

1. Czy istnieje może w sprzedaży coś takiego jak wkład - odtwarzacz CD ale do zabudowy ? Można gdzieś tanio kupić coś takiego ?
    2.Pomyślałem że można "od biedy" wykorzystać stary CD-ROM od komputera (kiedyś tak puszczałem muzykę w warsztacie) ale brakowało opcji przewijania, replay i takich tam funkcji.
    3. Pomysł; to użycie CDplayera tj. taki przenośny odtwarzacz płyt, na słuchawki, jak kiedyś walkman na kasetki, a dziś mp3/mp4/iPod itp...
    (z tym że te znowu są otwierane od góry - klapa, a nie za bardzo mi w smak takie rozwiązanie - wolał bym "podstawkę na kubek" - (czyt. szufladkę))
    4. Kupić na allegro radio samochodowe z odtwarzaczem CD (przy okazji jest w tym radio odbiornik, i wzmacniacz od razu) i zabudować. Nie do końca chciał bym iść w tym kierunku gdyż tuner i wzmacniacz to ja w sumie już mam. :/

Głównie chodzi o to że ma to być małe, bo można by kupić też po prostu CD`ka na allegro, ale jest on za duży.

Może macie jeszcze jakieś lepsze pomysły ? ew. którą drogą najlepiej by pójść ?

Z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Może macie jeszcze jakieś lepsze pomysły ? ew. którą drogą najlepiej by pójść ?
    na allegro za 60zl mozna kupic male radio samochodowe na pilot z czytnikiem kart i usb, po co CD? :) w tym przypadku chyba najlepsze rozwiazanie

Skomentuj

A moze kupic w sklepach z czesciami rtv laser z mechanizmem i tacke z silnikiem i dostosowac obudowe? Troche zabawy by z tym bylo, ale wielka zaleta jest fakt ze mozesz dobrac laser swietnej jakosci.

Na przyklad sklep: http://www.cybor-tech.com.pl ale jest dziesiatki innych
      Last edited by mystical; 11.09.2011, 21:39.

Skomentuj

Pomyślałem że można "od biedy" wykorzystać stary CD-ROM od komputera (kiedyś tak puszczałem muzykę w warsztacie) ale brakowało opcji przewijania, replay i takich tam funkcji.
        Na audiostereo swego czasu mieli sterowanie z wyświetlaczem do zwyklych cd-rom'ów na 40 pinową taśme. Ale cena około 120zł.

Lub coś takiego: http://allegro.pl/mp4-mp3-na-karte-d...793658106.html
        Rozbebeszyć, ładnie wkomponować w obudowe, zasilić z tego samego trafa co wzmacniacz i wyprowadzić gniazdo na kartę na zewnątrz.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
          po co CD?
          No tak przeczuwałem, że jak nie napiszę dokładniej o co chodzi to pierwsze co poleci to właśnie w/w pytanie Ale to nic, trudno padło więc już pisze: (trzymać się foteli )
          A więc tak mój staruszek (tato) miał bumbox`a, miał ponieważ jak ja zobaczyłem to coś to się złapałem za głowę (połamane, podrapane, z jednym porwanym głośnikiem, ułamaną anteną (gwóźdź podobno też dobrze ściąga :) ) bez klapek i kilku przycisków - ogólnie chyba już z 15`sto letni bumbox jeszcze pamiętający kasety) to wziąłem to za kabel i do śmieci. Szybko przeanalizowałem że tuner gdzieś mam, jakąś kostkę typu TDA1554Q gdzieś też, trafek małych cały karton i no ogólnie wszystko jest. Więc zadeklarowałem: tak nie może być, ja zrobię nowy i porządny! W sumie to już teoretycznie miałem się brać za robotę jak mi się przypomniało jeszcze, że ma też trochę jakiś płyt z muzyką (głównie klasyczna) I +/- w taki sposób muszę teraz wykonać z radio odbiornika także odtwarzacz CD. Z racji tego że zapewne zdążył się już przyzwyczaić do tamtego starego rupcia, który to był dość praktyczny, bo nie duży i przenośny, to ja także muszę teraz zrobić coś tych rozmiarów. I ot tak się wkopałem w większe przedsięwzięcie niż te które zamierzałem, jak by tego było jeszcze mało to:
          Nie na temat...

Druga sprawa to jak już zacząłem robić coś takiego, to pomyślałem że zamienię te chińskie 1,5 Watowe popierdółki na jakieś grające głośniczki typu np. szerokopasmowe TB. W tej kwestii też miał bym pytanie do kolegów: Co najtańszego, do stereo, szerokopasmowego, z którego można by wyciągnąć jakąś choć namiastkę dobrego dźwięku - stereofonii, tak by staruszek "poczuł" choć troszkę tą stereofonię/instrumenty podczas słuchania swojej ulubionej muzyki klasycznej. Nie musi to być pełno pasmowy hi-end i ciskać basem po klacie :), oraz mieć nietuzinkowe wysokie. Ojciec całe życie słuchał praktycznie mono na chińskich papierzakach, więc jakieś względne szerokopasmowe będą myślę odpowiednie. Tylko co tu godnego uwagi ?
          PS Stereo mu zrobię, bo kolumienki po bokach wzmacniacza wg mojego projektu mają być odczepiane....

Ale kwestię głośników można ew. tymczasowo odrzucić na drugi plan.
          Chyba że ktoś już ma jakieś propozycję to oczywiście proszę uprzejmie.

Sry za tą nie potrzebną historyjkę ale no chyba musiałem wyjaśnić.... :)

Skomentuj

A więc tak mój staruszek (tato) miał bumbox`a....
            za siedmioma gorami, za siedmioma lasami...

do zeczy :) jezeli tata jest starszej daty to pokaz mu jakim ulatwieniem zycia jest pendrive albo karta z mp3'kami, a poniewaz ma to byc cos w stylu bumbox`a to wiecej niz mp3 320kbps Ci (i tacie) nie potrzeba bo zwyczajnie nie bedzie slychac roznicy

Skomentuj

discman lub CDROM + sterownik z AVT (mieli kit czy mają nie wiem).

Skomentuj

Nie na temat...
                PS Mój ojciec, to człowiek już starej daty r50, więc urządzenia typu mp3/mp4 nie wchodzą raczej w grę - jakoś nie wyobrażam sobie go buszującego po necie za nowymi nutkami (w większość słucha radia, a odbiornik często bierze ze sobą do pracowni, lecz w domu także słucha, a że syna ma, który to ma zboczenie na diyaudio i zapędy "audiofilsko-melomańskie" to wyszło, tak jak wyszło ) Jakiegoś CD`ka chcę mu sklepać, żeby swoich płyt Mozarta mógł sobie posłuchać też w jakimś stereo, a nie tylko na DVD z pod TV )

Skomentuj

Nie na temat...
                  To zafunduj CD-Pro2 :cool:

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 23:24 ----------

Przypomniał mi się ten temat na AS
                  http://www.audiostereo.pl/robimy-shi...ish_36475.html
                  Top loader chyba jednak wygodniejszy niż "tacka" :)

Skomentuj

Playstation 1 i audiofilskie cd gotowe

Skomentuj

ja miałem kiedyś cdka w kompie, który miał całe sterowanie na froncie
                      przewijanie, play itd
                      i w komplecie do niego był pilot
                      creativa to było
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...