Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz vs Amplituner

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz vs Amplituner

Witam, zestanawiam się nad przejściem z ampli na wzmacniacz.
    Głośniki jakie mam to USHER UA025-10 + USHER YS-13225W.

Aktualnie mam je podpięte pod amplituner Yamahy RX-V450. Gra to średnio, źródła dźwięku mało namacalne i bas jest trochę rozlazły.

Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza stereo z pilotem np. Marantz PM5003.
    Martwię się tylko czy będzie mieć wystaczającą moc aby napędzić te głośniczki bo mają dość małą skuteczność a ten Marantz ma niby 40W/8Ohm. Dodam że ampli Yamahy RX-V450 ma katalogowo 85W ale chyba na wszystkie kanały, nie wiem ile będzie na kanał w stereo.

A może polecacie jakiś inny wzmacniacz stereo do 700-800 zł.

Ja miałem takie kolumny podpięte pod Nad'a 310, który ma zaledwie 2x20W/8Ohm i nie było problemu z ich napędzeniem. Jeśli chodzi o scenę i bas grało to bardzo przyzwoicie. Tak więc o moc się nie martw. Tylko tutaj nie ma niestety opcji z pilotem, więc tego w tym wypadku Ci nie polecam. Zresztą masz znacznie większy budżet na ten cel.
    Na temat Marantz'a niech się wypowiedzą inni

Skomentuj

Mój znajomy ma ten wzmacniacz Marantz PM5003, do zwykłego słuchania wystarczy. Jak nie będziesz szalał to spoko. To są malutkie głośniczki więc i tak spawarki nie potrzebujesz do nich.

Skomentuj

Marantz\Denon To praktycznie to samo...
        Myśle ze da sie fajniejszy wzmacniacz znaleść niż akurat ten Marantz

Skomentuj

A macie jakieś konkretne propozycje za czym można się rozejrzeć w tych pieniądzach? I jeszcze jedno - czy faktycznie warto przesiadać się z tego ampli na wzmacniacz w tym budżecie?

Skomentuj

Opłaca sie powinieneś poczuć nawet 2xlepsza stereofonie.
            Ja bym zaproponował diy i zrobić synsmasa v2 na 4 parach pobił by wszystkie komerycjne wzmaczniacze.
            Wiec tak z używek można sie rozgladać
            http://allegro.pl/wzmacniacz-stereo-...872680261.html
            http://allegro.pl/denon-pma-1060-pol...857778348.html
            A ja zdecydowanie z tych wszystkich wybrał bym
            http://allegro.pl/teac-a-h500i-i1863963037.html
            Separowane kanały aż 50Wat przy 8ohm bardzo fajny klocek który bardzo dobrze brzmi

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Ja bym zaproponował diy i zrobić synsmasa v2 na 4 parach pobił by wszystkie komerycjne wzmaczniacze.
              A w czym by pobil te wszystkie komercyjne wzmacniacze? :) zaloze sie z w slepym tescie na wyrownanych poziomach glosnosci nie odroznilbys tego wzmaka od zupelnie innego o podobnych parametrach technicznych.

Oczywiscie warto przesiasc sie z amplitunera na wzmacniacz stereo jesli sluchasz wylacznie stereo.

Skomentuj

Do założyciela tematu.

Poszukaj amplitunera, ale wysokiego modelu z jakiejś starszej serii, chociażby marantza sr6300 - nie ma dekoderów hd a 'tylko' dd , dts i coś tam jeszcze, ale uwierz zniszczy wiele nowych amplitunerów, a nawet samodzielne wzmacniacze stereo do kwoty 2-3 tysiące zł w mojej opinii.

Skomentuj

Poszukaj cyrus two. Niesamowicie brzmiące pudełko po butach. Gra odwrotnie proporcjonalnie do jego wyglądu, a jest to chyba najbrzydszy wzmacniacz jaki widziałem. :>
                  Jeśli marantz Ci odpowiada, to posłuchał bym używanego 7001.
                  Czasem zdarzy się, że do 1000 można nabyć NAD 370. A to już mała spawareczka, tak więc wiele zestawów możesz na nim odsłuchać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    A w czym by pobil te wszystkie komercyjne wzmacniacze? :) zaloze sie z w slepym tescie na wyrownanych poziomach glosnosci nie odroznilbys tego wzmaka od zupelnie innego o podobnych parametrach technicznych.

Oczywiscie warto przesiasc sie z amplitunera na wzmacniacz stereo jesli sluchasz wylacznie stereo.
                    Po czym wnioskujesz że bym nie odróznił ?

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                    Do założyciela tematu.

Poszukaj amplitunera, ale wysokiego modelu z jakiejś starszej serii, chociażby marantza sr6300 - nie ma dekoderów hd a 'tylko' dd , dts i coś tam jeszcze, ale uwierz zniszczy wiele nowych amplitunerów, a nawet samodzielne wzmacniacze stereo do kwoty 2-3 tysiące zł w mojej opinii.
                    Słyszałeś w bezposrednim porównaniu tego marantza do wzmacnziacza stereo za 3tys?
                    Nigdy amplituner nie dorówna wzmaczniaczowi stereo poza tym po co autorowi amplituner jak i tak korzysta z stereo??

Skomentuj

Po tym, ze juz wiele osob chcialo dac sie pokroic tak byli pewni swojego ucha, lecz w tescie ABX polegli. Ale nie chce juz tutaj rozkrecac tematu :)

Skomentuj

Nie na temat...
                        a mnie ciekawi brzmienie Cambridge Audio SR10
                        http://allegro.pl/listing.php/search...paz&category=0
                        swego czasu chciałem kupic cały zestaw z cd ale, ze nie był dostępny wtedy to nie mam
                        mam test tego wzmacniacza, którego wynik jest bardzo pozytywny
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

He he ale numer, teraz już wiem czymu u mnie te ushery grały jakoś wąsko bez przestrzeni. Do podłączenia lapka pod ampli pozyczyłem sobie kabelek od JIGa. Niestety roztargnięty wziąłem niewłaściwy i oba głośniki grały jednym kanałem. W niektórych utworach brakowało mi gitar itp teraz już wiem dlaczego. Ale i tak przesiadam się na wzmachola.

Skomentuj

Ale śmieszne.

Teraz pomyśl o jakiejś rozsądnej konwersji do analogu.

Skomentuj

Czaruję...
                            X