Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przydźwięk sieciowy...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przydźwięk sieciowy...

Tak jak w temacie, mam problem z przydźwiekiem sieciowym, nie jest on spowodowany złym zlutowaniem układu lecz ? No właśnie czym. Występuje cały czas na samym TDA, a zwiększa się jak dodam PRE. Po odchyleniu kabli zasilania od sygnałowych troche ustaje, ale jak zabezpieczyć kable? Wymienic sygnały i zasilające?
    Trochę zgupiałem bo owijałem w folie alu sygnały ale nic. Jak dotknie się sygnałówkę między wzmacniaczem a pre to buczenie staje się większe. Wzmacniacz gra poprawnie, grzeje się też normalnie, pre działa całe bardzo dobrze. Wydaje mi się że jest to problem sieć vs sygnałówka bo tylko to buczy. Na dodatek sieć jest blisko sygnału. Jak odizolować to wszystko? Czy odsunięcie trafka na odległość większą coś pomorze?

moze masz petle masy? narysuj jakis schemat jak masz to podlaczone
    jezeli kabel sygnalowy jest ekranowany to nawet jezeli zrobiles petelke przez trafo to nie powinno nic buczec

Skomentuj

Narysuj ciężko zrobić :) Zasilanie mam wypuszczone z końcówki mocy z kondensatorów pod płytką, + - i 0, gdyż pre wymaga napięcia stabilizowanego +/-15V (dodatkowo jest rezystorek i diodka by zrobić te 15V z 35V) a sygnał mam podłaczonony za pomocą wsuwek i kabla ekranowanego. jako że piec pracuje w mostku to sygnał idzie tylko do lewego kanału i używam do tego kabla mikrofonowego w którym ekran nie jest nigdzie podłączony, używam dwóch przewodników.

Skomentuj

Kable sygnałowe powinny być ekranowane. Wszystkie kable w urządzeniu powinny być pospinane i poprowadzone jak najkrótszymi odcinkami. Kable zasilające pospinane i poprowadzone z dala od sygnałowych, najlepiej z dala od wszystkiego jak się tylko da. Poza takim starannym montażem, warto założyć ekran na transformator. Ważne też by był to przyzwoity transformator(nie na darmo są trafa do zastosowań audio tak by uzwojenia nie wpadały w drgania i samo trafo nie siało zakłóceń - ale to już inny przedział cenowy). Dużą rolę odgrywa projekt płytki drukowanej i poprowadzenie masy. Robiłeś to wg. jakiegoś projektu? No i oczywiście trzeba zapewnić dobrą filtrację napięcia zasilającego, kondensatory filtrujące 100nF można też wpiąć równolegle z każdą diodą prostowniczą, bezpośrednio na każdym wzmacniaczu operacyjnym i TDA (przylutować do nóżek VCC i GDN).

Skomentuj

Całośc jest z strony http://www.advanceelectronic.pl/ wzmacniacz stereo na Tadeuszach oraz pre gitarowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
            najlepiej z dala od wszystkiego jak się tylko da
            najlepiej w drugim pokoju ;d
            Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
            nie na darmo są trafa do zastosowań audio tak by uzwojenia nie wpadały w drgania i samo trafo nie siało zakłóceń
            te trafa to tylko wyciąganie kasy od ludzi

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
              te trafa to tylko wyciąganie kasy od ludzi
              jeśli je stosować z TDA to na pewno, ale w sprzęcie z najwyższej półki też tak sądzisz?

Na tych płytkach nie widzę kondensatorów 100nF w filtracji zasilania. Ciągnięcie zasilania do preampa bezpośrednio z szyny zasilającej końcówkę mocy też bardzo sprzyja zakłóceniom. Nie na darmo (choć kolega KOMii może zaprzeczyć) w dobrym sprzęcie audio mamy osobne sekcje w trafo do zasilania preampów czy innych rzeczy.

Skomentuj

poradziłeś sobie?
                z jakich modułów składa się twój sprzęt elektroniczny? (A>B>C>głośnik)

Skomentuj

Po części poradziłem, przydźwięk był spowodowany tym że ekran kabla sygnałowego nie był podłączony pod ujemny biegun a był wolny. Buczy dalej ale już delikatnie. Pomogło też odsunięcie trafa od całości, oraz puszczenie innym miejscem kabla zasilającego PRE. W głośnikach delikatnie buczy, ale to już jest tak samo głośno na samym wzmacniaczu bez PRE. Myślę że tak musi zostać, jeżeli chodzi o granie na piecyku, nie będzie to raczej przeszkadzało. Mam też podłączony 4ohm głośnik do pieca co ciągnie z niego większe zniekształcenia i ogólnie powoduje mocniejsze grzanie, normalnie będzie 8ohm przetwornik :) Którego zaraz muszę kupić :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X