Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Sub200A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Sub200A

Witam, z góry przepraszam za ente poruszanie tego tematu w necie , ale kombinuję budowę suba do kina. Obecnie grają na froncie DIY na AWX (mx-140) ampli Onkyo , reszta (C+RS+LS) M-Audio . Myślałem o 8" AWX plus MB lub SLS10 ,ale to może później. Ww. sub miałem dawno temu u siebie i w kinie sprawował się świetnie , zależy mi obecnie na kasie i traktuję to jako przyjemność , jak mi się podoba to zostanie jak nie to puszczę go w świat
    Ma wspomagać kino i PS3. Głośniki : http://allegro.pl/tonsil-gdn-20-80-f...114364095.html
    Pytanie brzmi czy na podstawie tego co znalazłem mogę myśleć o budowie . Rysunek z sieci :
    P.S. Oczywiście ma być aktywny , panel się znajdzie :) Z góry dzięki za pomoc.
    Załączone pliki

to nie ten glosnik. w tym subie siedzial 20/80/2 lub 20/100/3 (nie jestem pewny)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
      20/100/3
      rczej ten mam eksportową wersję tego suba... Ogólnie wzmacniacz w tym subie to nieporozumienie:) Ja mam wstawiony teraz tda wg projektu Irka

Skomentuj

Na innym forum znalazłem że to 20/80/2 tylko że to skamielina i nie można go kupić w nowości , również myślałem o panelu irka , może coś z alledrogo. Więc mamy 1/1 20/100/3 dla 20/80/2 :) Rozumiem że proponowane przeze mnie głośniki nie mają prawa zagrać w tym band-pasie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sylw04 Zobacz posta
          Więc mamy 1/1 20/100/3 dla 20/80/2
          A sorry, namieszałem... Ja mam aktiv20 i tam siedzi gdn20/100/3... Wybaczcie za zamieszanie

Skomentuj

Rysunek wygląda sensownie, aczkolwiek należałoby go przeklepać do WinIsd aby chociaż skontrolować strojenia portów. Zrób to, zrzuć obraz symulacji i pokarz na forum, będzie można powiedzieć coś więcej :) Troszkę mi nie pasują wprawdzie średnice portów, z tego co kojarzę w oryginale były mniejsze.

Skomentuj

csbiczek a mozesz napisac jak gra ten 20/100/3? w jakiej masz go budzie? jak sie sprawuje przy muzyce?
              chce zrobic dziewczynie suba do monitorkiw na arn116 jak myslisz 80w z trana da rade go wysterowac?

ewentualnie moze macie jakies pomysly na nie drogi glosnik pod 80w glownie do muzyki??

Skomentuj

ewentualnie moze macie jakies pomysly na nie drogi glosnik pod 80w glownie do muzyki??
                Dwu cewkowy Stx, jaki mu dasz wzmak tak zagra, dla dziewczyny te 80 wat pewnie będzie nawet za dużo :)

Skomentuj

o ktorym dokladnie mowisz? nie jestem na czasie z stxem

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html
                    http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc-duplikat-1.html

W zależności jaka Ci impedancja pasuje do wzmaka :)

Skomentuj

Nie bardzo wiem jak się poruszać w WinIsd, nie mogę znaleźć wszystkich danych tonsila :( . Co do otworu Br to chyba były takie , rzucicie okiem na to http://allegro.pl/tonsil-aktiv-200-m...162080067.html jeżeli tam mają być dwa 8" głośniki to jak ma tam być wmontowany ten w mniejszej komorze ? Chyba że activ 200 pracuje na jednej 20-stce . Za dużo się tego robi . P.S. oglądałem ww. STX-y sugerowane są do caraudio - do domu również ?

Skomentuj

P.S. oglądałem ww. STX-y sugerowane są do caraudio - do domu również ?
                        Nada się :)

Skomentuj

Nie chcę żeby to wyglądało jak "powiedzcie co mam kupić i jak zrobić żebym był zadowolony" bo tak nie ma być ale zapytałbym jeszcze o tego smoka : http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html znalazłem w sieci to : obudowa BR 29l , rura fi-100x145 liczone w WinIsd oczywiście nie przeze mnie .

Skomentuj

csbiczek a mozesz napisac jak gra ten 20/100/3? w jakiej masz go budzie? jak sie sprawuje przy muzyce?
                            chce zrobic dziewczynie suba do monitorkiw na arn116 jak myslisz 80w z trana da rade go wysterowac?

Gra to fajnie, mieciutko z mięskiem, mam go w fabrycznej budzie z fabrycznym strojeniem itp jedynie wzmaka zmieniłem jak już wspomniałem Pewnie kiedyś tam suba wystawię, ale dopiero jak wezmę się za kolumny czyli hmm kiedyś

Skomentuj

Myślałem o 8" AWX plus MB lub SLS10
                              jezeli SLS to raczej uzywany - nie jest wart obecnej ceny
                              AWX jezeli nie musi byc w malej obudowie to raczej w b-r

Pytanie brzmi czy na podstawie tego co znalazłem mogę myśleć o budowie . Rysunek z sieci :
                              ale po co kombinowac?
                              http://allegro.pl/tonsil-aktiv-200-m...162080067.html

to nie ten glosnik. w tym subie siedzial 20/80/2 lub 20/100/3 (nie jestem pewny)
                              dokladnie ten!
                              w SUB200 siedzialy 2szt GDN 20/80!

w aktywnej wersji moze inny

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                              ależałoby go przeklepać do WinIsd aby chociaż skontrolować strojenia portów.
                              tam sa 2 tunele "fi100" z polinka
                              ten dluzszy i skrocony krotki z dodatkowym profilem

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                              Dwu cewkowy Stx,
                              popieram - juz radio ladnie go wysterowuje (radio 2x2r)

eżeli tam mają być dwa 8" głośniki to jak ma tam być wmontowany ten w mniejszej komorze ?
                              oba zamontowane sa przez wieksza komore - "twarzami" do siebie oddzielone plastikowym dystansem

zapytałbym jeszcze o tego smoka : http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html znalazłem w sieci to : obudowa BR 29l , rura fi-100x145 liczone w WinIsd oczywiście nie przeze mnie .
                              bzdura!
                              http://pawel.lutuje.se/sub%2030%20litrow%20b-r.PDF tylko tunel skrocic do ok 35cm bo w projekcie strojenie wyszlo 30hz

Skomentuj

Ooo dzięki :) , Paweł S. co było by do kina domowego lepszym rozwiązaniem 2x gdn20/80 w band pass , czy SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w BR ?

Skomentuj

Paweł S. co było by do kina domowego lepszym rozwiązaniem 2x gdn20/80 w band pass , czy SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w BR ?
                                  pierwsze latwiej napedzic i masz juz gotowa obudowe
                                  minus to monotonia i meczace brzmienie - w kinie spokojnie przejdzie

STX wiekszy i schodzi nizej
                                  niestety wymaga poteznego zasilania :/

Skomentuj

Po Tonsil-u wiem miej więcej czego się spodziewać i w kinie czy grach byłby ok w muzyce AWX-y dają mi wystarczającą ilość basu. STX kusi mnie bardzo ale obawiam się dużego wzrostu kosztów bez pewności sukcesu , z większym budżetem skierowałbym się raczej w sprawdzone projekty. Dziękuję Panowie za zainteresowanie , jak by się jeszcze pojawiły jakieś sugestie to proszę bardzo :) Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X