Zamieszczone przez Kubik87
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w budowie delikatnego 2-way
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marcin-real Zobacz postatylko pytam
Zamieszczone przez marcin-real Zobacz postaalbo jeśli ma być adekwatne do reszty sprzętu może nie warto budować coś ponad to co jest - jeśli ma coś ograniczać
Mimir wyjdzie Cię niewiele drożej niż 1000 a zestawik ma to czego oczekujesz od kolumn
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postaRaczej warto budować coś ponad to co jest ( gardełko - pionek), dlatego że może za pół czy rok wymienisz wzmacniacz i będzie krzyk że gardełkiem są kolumny a tak to będziesz miał wielką uciechę z ponownego odkrywania swoich kolumienek
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postaMimir wyjdzie Cię niewiele drożej niż 1000 a zestawik ma to czego oczekujesz od kolumn
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marcin-real Zobacz postaWięc będzie to najlepsze rozwiązanie ? ?
CA18 RNX gra bardziej ciepłą barwą niż np ER 18 RNX ( ten za to da Ci większy i mocniejszy bas kosztem średnicy - membrana z dodatkiem trzciny -twardsza - sztywniejsza), 18 AWX ( ta co siedzi w fx-300) ma dość chłodną średnicę jak dla mnie
Co do góry to masz trudne do zrealizowania założeniaZamieszczone przez marcin-real Zobacz postaszczegółowa góra - średnio ostra
Ogólnie rzecz ujmując do lekkiego grania poleca się papier z tekstylną górą - zestaw ma nie wkurwiać, grać delikatnie i przyjemnie oraz mało uczążliwie
Dobrze żebyś napisał co słuchanego w przeszłości podobało się Tobie albo wprosiłbyś się do kogoś na odsłuchy. Dlatego że to co tobie może się wydawać "średnio ostre i szczegółowe" może dla mnie być normalną grą kopułki tekstylnej np bez ferrofluidu jeżeli zawsze słuchałeś takie z nim lub ogólnie mówiąc takich mniej szczegółowych
Dla większych rozterek dodam jeszcze coś na 15 cm woferze ( bas nie jest dla Ciebie najważniejszy a z 15 uzyskasz na ogół lepszą średnicę )
CA15RLY/22TAF-G http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm
A i jeszcze jedno wywaloną do przodu średnicę ( Ty napisałeś wypukłą - pewnie o to chodziło) ma np Peerless 164 HDS nomex ( 830875) - głośnik którego średnica naprawdę może zaskoczyć in plus w szczególności jeżeli chodzi o jakość średnich tonów .
A to do reszty forumowiczów (tych mniej świeżych ode mnie):
Wiem że trochę generalizuję w swojej wypowiedzi i każdy głośnik gra trochę inaczej mimo że np ma czy nie ma ferrofluid czy tekstylną kopułkę (odróżnia się te bardziej szczegółowe i te mniej) więc proszę o nie "łapanie" mnie za słówka.:)Last edited by Kubik87; 25.02.2012, 14:37.
Skomentuj
-
Dobra więc może odniosę się do CA bo kilku kolegów z forum tu się przewija :)
Moja najlepsza góra jest szczegółową kopułką dla wielu za ostrą TEC NEO 29 :)
Co do dźwięku - chodzi o to ... perkusja jak najbardziej może po uszach perdyknąć :) w najwyższych rejestrach ... taka jej rola ... talerze mogą bić po uszach .
Ale wokala żeńskiego piszczącego nie dam rady znieść :)
Dziękuje Tobie za dobre rady ... Mimo iż jestem zielony w domku w autku już wiem coś tam :)
ale każde otoczenie rządzi się swoimi prawami - więc chcę wybrać co najlepsze dla mnie -z waszą pomocą i doświadczeniem by 3 - razy nie kupować :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marcin-real Zobacz postaMoja najlepsza góra jest szczegółową kopułką dla wielu za ostrą TEC NEO 29
w takim razie kazdy bedzie dobry
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaw takim razie kazdy bedzie dobry
hmmm czy aby na pewno ? moim zdaniem większość blaszaków brzmi specyficznie i mają tendencję wrodzoną do darcia się :) - nawet te z odwróconą membraną. (aczkolwiek nie mówimy o klasie hi-end) - dalej moje wrażenia opieram o CA.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marcin-real Zobacz postahmmm czy aby na pewno ? moim zdaniem większość blaszaków brzmi specyficznie i mają tendencję wrodzoną do darcia się
nie powiedzialbym ze sie dra
jest spokojniejszy niz np vify DX czy XT19 :p
podsumowujac
moze byc STX, seasy (dowolne kopulki), dayton z seasem tez bedzie OK
tylko troche lepszy usher 9950 odpada bo jest delikatniejszy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa slyszales 27TBFC/G i podobne?)
I dale nie wiem co wybrać
Jakoś tak mi przypadł ten 2,5 na stx :) chyba przez solidny opis projektu :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marcin-real Zobacz postaJakoś tak mi przypadł ten 2,5 na stx chyba przez solidny opis projektu
nie do konca spelniaja zalozenia (duzo basu) ale graja poprawnie i maja rewelacyjny stosunek jakosc/cena
Skomentuj
Skomentuj