Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie delikatnego 2-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
    A kto Ci powiedział że to zabronione? Jest to rozwiązanie dopuszczalne i stosowane
    tylko pytam :) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin-real Zobacz posta
      tylko pytam
      To pytaj o to co przyjdzie Tobie do głowy - oczywiście w granicach tematu:)
      albo jeśli ma być adekwatne do reszty sprzętu może nie warto budować coś ponad to co jest - jeśli ma coś ograniczać
      Raczej warto budować coś ponad to co jest ( gardełko - pionek), dlatego że może za pół czy rok wymienisz wzmacniacz i będzie krzyk że gardełkiem są kolumny a tak to będziesz miał wielką uciechę z ponownego odkrywania swoich kolumienek
      Mimir wyjdzie Cię niewiele drożej niż 1000 a zestawik ma to czego oczekujesz od kolumn

Skomentuj

Raczej warto budować coś ponad to co jest ( gardełko - pionek), dlatego że może za pół czy rok wymienisz wzmacniacz i będzie krzyk że gardełkiem są kolumny a tak to będziesz miał wielką uciechę z ponownego odkrywania swoich kolumienek
        Pewnie masz rację :) Mam już jedną chorobę :) CA :)

Mimir wyjdzie Cię niewiele drożej niż 1000 a zestawik ma to czego oczekujesz od kolumn
        Więc będzie to najlepsze rozwiązanie ? :) ?

Skomentuj

Więc będzie to najlepsze rozwiązanie ? ?
          Nikt nie powie Ci co na 100% będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem bo nikt nie słyszy tak samo jak ty
          CA18 RNX gra bardziej ciepłą barwą niż np ER 18 RNX ( ten za to da Ci większy i mocniejszy bas kosztem średnicy - membrana z dodatkiem trzciny -twardsza - sztywniejsza), 18 AWX ( ta co siedzi w fx-300) ma dość chłodną średnicę jak dla mnie
          Co do góry to masz trudne do zrealizowania założenia
          szczegółowa góra - średnio ostra
          Bo jeżeli weźmiesz aluminiową kopułkę to będziesz miał bardzo szczegółową górę ale też i ostrą a jeżeli zdecydujesz się na kopułkę tekstylną ( np 27TDFC )to wysokie tony będą delikatniejsze, nie tak ostre i z mniejszą ilością mikrodetal, blachy perkusji nie będą odtwarzane tak wiernie jak w przypadku aluminiowej membranki:(
          Ogólnie rzecz ujmując do lekkiego grania poleca się papier z tekstylną górą - zestaw ma nie wkurwiać, grać delikatnie i przyjemnie oraz mało uczążliwie
          Dobrze żebyś napisał co słuchanego w przeszłości podobało się Tobie albo wprosiłbyś się do kogoś na odsłuchy. Dlatego że to co tobie może się wydawać "średnio ostre i szczegółowe" może dla mnie być normalną grą kopułki tekstylnej np bez ferrofluidu jeżeli zawsze słuchałeś takie z nim lub ogólnie mówiąc takich mniej szczegółowych
          Dla większych rozterek dodam jeszcze coś na 15 cm woferze ( bas nie jest dla Ciebie najważniejszy a z 15 uzyskasz na ogół lepszą średnicę )
          CA15RLY/22TAF-G http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm
          A i jeszcze jedno wywaloną do przodu średnicę ( Ty napisałeś wypukłą - pewnie o to chodziło) ma np Peerless 164 HDS nomex ( 830875) - głośnik którego średnica naprawdę może zaskoczyć in plus w szczególności jeżeli chodzi o jakość średnich tonów .

A to do reszty forumowiczów (tych mniej świeżych ode mnie):
          Wiem że trochę generalizuję w swojej wypowiedzi i każdy głośnik gra trochę inaczej mimo że np ma czy nie ma ferrofluid czy tekstylną kopułkę (odróżnia się te bardziej szczegółowe i te mniej) więc proszę o nie "łapanie" mnie za słówka.:)
          Last edited by Kubik87; 25.02.2012, 14:37.

Skomentuj

Dobra więc może odniosę się do CA bo kilku kolegów z forum tu się przewija :)
            Moja najlepsza góra jest szczegółową kopułką dla wielu za ostrą TEC NEO 29 :)

Co do dźwięku - chodzi o to ... perkusja jak najbardziej może po uszach perdyknąć :) w najwyższych rejestrach ... taka jej rola ... talerze mogą bić po uszach .
            Ale wokala żeńskiego piszczącego nie dam rady znieść :)

Dziękuje Tobie za dobre rady ... Mimo iż jestem zielony w domku w autku już wiem coś tam :)
            ale każde otoczenie rządzi się swoimi prawami - więc chcę wybrać co najlepsze dla mnie -z waszą pomocą i doświadczeniem by 3 - razy nie kupować :)

Skomentuj

Moja najlepsza góra jest szczegółową kopułką dla wielu za ostrą TEC NEO 29
              czyli scan d2904/600000

w takim razie kazdy bedzie dobry

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                w takim razie kazdy bedzie dobry

hmmm czy aby na pewno ? moim zdaniem większość blaszaków brzmi specyficznie i mają tendencję wrodzoną do darcia się :) - nawet te z odwróconą membraną. (aczkolwiek nie mówimy o klasie hi-end ) - dalej moje wrażenia opieram o CA.

Skomentuj

hmmm czy aby na pewno ? moim zdaniem większość blaszaków brzmi specyficznie i mają tendencję wrodzoną do darcia się
                  a slyszales 27TBFC/G i podobne?
                  nie powiedzialbym ze sie dra
                  jest spokojniejszy niz np vify DX czy XT19 :p

podsumowujac
                  moze byc STX, seasy (dowolne kopulki), dayton z seasem tez bedzie OK
                  tylko troche lepszy usher 9950 odpada bo jest delikatniejszy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    a slyszales 27TBFC/G i podobne?
                    jak wyżej... nic praktycznie nie słyszałem z HA :) (no może kilka staroci w Gliwicach )

I dale nie wiem co wybrać
                    Jakoś tak mi przypadł ten 2,5 na stx :) chyba przez solidny opis projektu :)

Skomentuj

Jakoś tak mi przypadł ten 2,5 na stx chyba przez solidny opis projektu
                      jak ci podpasowal projekt a i tak nie wiesz dokladnie czego chcesz od sprzetu (jak pisalem malo slyszales w HA) to rob te STXy
                      nie do konca spelniaja zalozenia (duzo basu) ale graja poprawnie i maja rewelacyjny stosunek jakosc/cena

Skomentuj

chyba że ten sam 2-way ?
                        I jak załapie to nie szkoda będzie wymieniać dalej :)
                        Muszę pomyśleć :) Przespać się z tym wszystkim ... Bo na razie ma być poprawienie :) a dalej będzie się szukać z biegiem czasu ... jak co :)

Skomentuj

jak masz wiekszy budzet to rob fx-300
                          wieksza ilosc basu latwiej pozniej odsprzedac

Skomentuj

Czaruję...
                          X