Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszenie skrzyni z kompresorem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszenie skrzyni z kompresorem.

Witam,
    posiadam skrzynie ok 300-350l ( 2cm sosna) po amunicji wojskowej z okresu II Wojny Światowej. W środku siedzi kompresor, który generuje straszny hałas i uniemożliwia rozmowy telefoniczne w pomieszczeniu. Po wsadzeniu go do skrzyni i zrobieniu małego otworu do zasysania powietrza jest już zdecydowanie lepiej. Jednak nadal nie jest to komfortowe rozwiązanie. Mam pytanie czy pokrycie wewnętrznych ścian skrzyni:
    STX Materiał tłumiący filcowobitumiczny
    STX Ekran akustyczny-1
    postawienie skrzyni na grubym dywanie

Da zadowalający efekt ?

pomoze
    ale czy nie lepiej kompresor postawic na zewnatrz?

Skomentuj

Nie da rady, firma na noc zamykana, a na chodniku stać nie może.

Skomentuj

Filc jak najbardziej, w dużej ilości - tłumi skutecznie takie dźwięki. Spójrz na komory silnikowe Dieslów - tam uciszają skutecznie głośno klekoczące silniki.
        Dodatkowo można zastosować wełnę mineralną. Wytłumi inny zakres częstotliwości.

I nawet coś za co mnie pewnie zjedzą - wiele takich zjawisk to nic innego jak komora rezonansowa z jakimś tam strojeniem ( przykład - układ wydechowy silnika)
        W tą dziurkę co zrobiłeś spróbuj włożyć port BR lub rurkę PCV jak masz, powinno to także pomóc w tłumieniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          W tą dziurkę co zrobiłeś spróbuj włożyć port BR lub rurkę PCV jak masz, powinno to także pomóc w tłumieniu.
          Dobrze jest, jak rura nie łączy się z otworem obudowy w sposób trwały, tylko za pomocą np. krótkiego rękawa z grubej tkaniny, podobnie jak w tłumikach w instalacjach wentylacji mechanicznej.
          Dodatkowo umieściłbym kompresor na jakiś sprężynach lub podkładkach żelowych, żeby drgania nie przenosiły się na obudowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            Filc jak najbardziej, w dużej ilości - tłumi skutecznie takie dźwięki. Spójrz na komory silnikowe Dieslów - tam uciszają skutecznie głośno klekoczące silniki.
            Dodatkowo można zastosować wełnę mineralną. Wytłumi inny zakres częstotliwości.
            Jeśli chodzi o "nieprzepuszczanie dźwięku", to lepsze właściwości mają materiały o większej gęstości. Podejrzewam, że ta skrzynia cała lata podczas pracy kompresora... Filc raczej niewiele da - jeśli już to jakiś gęsty i najgrubszy jaki dostaniesz. Jeśli wełna mineralna to nie ta rozwijana tylko coś z twardych płyt czy kostek. Ewentualnie coś, co obniży rezonans ścian obudowy - czyli jakiś "pływający" materiał, jak np bitumy czy folie żelowe (np szyby o zwiększonej izolacyjności akustycznej to szyby laminowane - oczywiście stopień tej izolacyjności zależy od grubości folii i szyb jakie ona skleja, no ale zasada działania jest ta sama).

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku pomóc mogłoby zrobienie masywnej obudowy z grubymi ścianami - np ze sklejki 30mm x 2. Tylko nie dam sobie uciąć ręki za efektywność takiego rozwiązania, bo nie sprawdzałem go w praktyce, a koszty będą raczej spore. Może ktoś inny, kto ma w tym względzie doświadczenie, jeszcze się wypowie. Równocześnie stwierdzam z dużą dozą pewności, że rozwiązania jakie sprawdzają się w kolumnach, czyli np cienka mata bitumiczna na ściankę, cienki filc na ściankę, miękka wełna mineralna - pomimo iż coś tam dadzą, to jednak mogą nie przynieść wymiernych (oczekiwanych) korzyści.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
              zrobienie masywnej obudowy z grubymi ścianami - np ze sklejki 30mm x 2.
              Miedzy te ścianki włożyć np warstwę filcu + pianki/wełny mineralnej ale bardzo ubitej. Podobne zabiegi realizowane sa w elektrowniach. Korpus turbiny i generatora cały wyłożony jest wełna mineralną nie tylko w celu izolacji termicznej Tam oczywiście jest jeszcze cała "potężna obudowa".

Skomentuj

A może spróbuj aku płytę? Nie drogo a efekt na pewno będzie dobry.

Skomentuj

Aku płyta ma małą gęstość więc nadaje się dobrze do izolacji termicznej - w izolacji akustycznej raczej nie będzie się sprawdzała tak dobrze. Isover ma co prawda taką wełnę - nazywa się sonik mata czy jakoś podobnie - i ona też nie jest gęsta, ale tam kluczem do sukcesu nie jest sama wełna tylko cały system zabudowy, który opracowali i na który mają badania. Jeśli wełna sama w sobie ma mieć dobrą izolację akustyczną to powinna być raczej gęsta - np płyty półtwarde mają gęstość w granicach ~100kgm3 (nie podam teraz żadnej nazwy handlowej ale należy szukać w produktach elewacyjnych, podłogowych lub do dachów płaskich).

Skomentuj

Aku płyta Isovera

http://allegro.pl/welna-mineralna-ak...178512018.html

Ich fortel reklamowy dotyczący wygłuszenia (warto poczytać, mam nadzieję że pomożę Ci to):
                    http://www.isover.pl/content/downloa...owe_folder.pdf

Strona 7: "O czym jeszcze trzeba pamietac?

1.Gestosc wełny
                    ma znikomy
                    wpływ na izolacyjnosc
                    akustyczna
                    sciany."

Też z tym nie do końca się zgadzam, ale warte spróbowania, bo koszt jest naprawdę znikomy a może w znacznym stopniu pomóc.

Ps. Ta wełna jest dość gęsta jeżeli chodz o m^3 (z tego co pamiętam to 50 kg/m^3)

Skomentuj

A czy ktoś wziął pod uwagę to, że kompresor przy pracy jednak się grzeje, czasem nawet znacznie? Dajmy na to w wulkanizacji u kolegi stoją w domurowanej szopce dwa kompresory i zimą w sezonie - przy ciągłej ich pracy do tej przybudówki nie da się wejść - sauna.

Skomentuj

To ta wełna jest nie palna, kolejny jej plus A w przypadku zastosowania mat bitumicznych mogą one się odklejac albo płynąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                          warto poczytać
                          Ciekawe dane. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że oni podają te parametry dla konkretnych przegród, które badają i na które mają papiery. Parametry izolacyjności akustycznej danej przegrody nie są sumą parametrów materiałów użytych do jej wykonania. Zresztą piszą o tym w "O czym warto pamiętać - punkt 6" w przytoczonym przez Ciebie folderze (przynajmniej początek tego punktu, bo później to już czysty marketing).

Skomentuj

Tak, wszystko się zgadza z tym co piszesz, ja tylko po prostu forsuję swój pomysł i przekonuje do niego autora tematu jak każdy inny do swojego :P
                            Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            już czysty marketing
                            z mojej strony
                            Oczywiście żart, nie mam żadnego związku z tą firmą :)

Skomentuj

To ta wełna jest nie palna, kolejny jej plus A w przypadku zastosowania mat bitumicznych mogą one się odklejac albo płynąć.
                              Zgadzam się, jeno trza też pomyśleć o warunkach pracy kompresora. Nikomu nie pracuje się dobrze jak z niego od upału pot leci strumieniami. Za dużo wełny i innych wytłumień a kompresor zacznie gotować siebie i powietrze. Ja ciągle piszę w kontekście poważnego wykorzystywania urządzenia.

No chyba że ten kompresor się tylko napompuje i potem za pół godziny, albo i później będzie dopiero doładowywał zbiornik. W takiej sytuacji jakieś większe przegrzanie nie powinno wystąpić.

Skomentuj

nie czytałem całego tematu, ale z punktu akustycznego należało by zbadać widmo hałasu/dźwięku pracy kompresora i wtedy szukać materiału tłumiącego. Albo na pałę materiały, które pewnie już padły w tym temacie.

Skomentuj

Wszystko zależy od przygotowania podłoża - ostatnio chciałem w R19 ściągnąć APP i wykleić GMSem, tak dla zabawy, bo mi mat zostało - podrzewałem opalarką i prędzej się mata stopiła niż klej puścił. A filc owszem jest nie bardzo palny i nie nagrzewa tak - u mnie leży na silniku (szukam oryginalnego do R19) a obecnie mam z golfaII wsadzony luzem.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                  nie czytałem całego tematu, ale z punktu akustycznego należało by zbadać widmo hałasu/dźwięku pracy kompresora i wtedy szukać materiału tłumiącego. Albo na pałę materiały, które pewnie już padły w tym temacie.
                                  Dokładnie - wystarczy HolmImpulse i mikrofon - mierzyłem w ten sposób tłumik w samochodzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                    A czy ktoś wziął pod uwagę to, że kompresor przy pracy jednak się grzeje, czasem nawet znacznie
                                    Czytam i czytam i nareszcie ktoś napisać coś ważnego. Pomijając aspekty grzana się skrzyni, pomieszczeni itp. Jeśli zależy Ci na czystości powietrza, niestety nie moze ona stać w zamkniętej skrzyni. Jesli będziesz używał go do pompowania kół lub narzędzi pneumatycznych może to wytrzyma.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X