Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak dobrze dobrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak dobrze dobrać?

jak sądzicie jak dob rać odpowiedni zestaw np kina domowego lub stereo? bo nie zawsze większe i mocniejsze znaczy lepsze.. aha.. i jak Wy dobieracie wzmacniacze do kolumn? nie wiem do końca.. ja mam połowe mocy maksymalnej głośnika i tak też dobrałem.
    wypowiedzcie się

Co do dobory wzmacniaczy to w tej chwili jest problemem dobrac idealnie. Jezeli masz kolumne o mocy 100Wat i chcesz kupic wzmacniacz (nowy) to kupuj z taka sama mocą. Bo producenci zawyżaja moc i to czasami kilka krotnie. Przykładem jest technics napisane jest że jego moc jest 6x100Wat a w rzeczywistosci tylko 6x30Wat.
    Ja wszystkim mówie jak kupujecie wzmacniacz to zobacz ile mocy pobiera z sieci. Przypuscmy ze ok 300Wat czyli jego moc szacowałbym na max 2x100Wat. Czyli do kolumn o mocy 150-200Wat.

Skomentuj

Wmacniacz do kina domowego opisany 6x100 wat rzeczywiście nie ma tyle. Ale:
      6x oznacza to że skonstruowany jest na 6 identycznych końcówkach mocy i każda z nich samodzielnie portafi oddać conajmniej 100 watów (ta regółą nie dotyczy techniksa, który buduje amplitunery ze scalaków: jedna kosc zawiera 3 kanały a druga 2)
      Zaden producent nie obiecuje ze jego urzadzenie oddaje na raz 600 watów. wystarczy sprawdzić tabliczkę znamionową urządzenia. przy poborze rzedu 200 watów jest to oczywiście niemożliwe. ale w trybie stereo 2 x 100 watów RMS to prawda.
      Pisząc to poprę się przykładem sprawdzonym w redakcji miesięcznika audio: Sony STR-DE545 - czyli mój ukochany ampli który na codzień dzielnie napędza przetworniki w moim domu :-)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
      X