Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik niskotonowy Logitech x230 dane.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik niskotonowy Logitech x230 dane.

Witam,
    Ma ktoś jakiekolwiek informacje na temat głośnika niskotonowego pochodzącego (zapewne) z głośników komputerowych Logitech x230? Chciałem zrobić do niego obudowę, najlepiej band pass lecz w sieci nic o nim nie ma.
    Oznaczenia na tyle: Logitech 01-00038. Za wszelaką pomoc byłbym wdzięczny

Głośniki dla Logitecha wykonuje firma Tang Band, jednak są to głośniki OEMowe, tzn pod konkretne zamówienie, nie dostępne w ofercie.

Potrzebny Ci wtyk jack, i rezystor 10Ohm, żeby zmierzyć jego parametry i na ich podstawie wyliczyć obudowę.

Band pass to ciężki orzech do zgryzienia, przydały by się pomiary, chociaż impedancję zmierzyć także będziesz mógł za pomocą tych elementów które wspomniałem wcześniej.
    Przy tym typie głośnika pozostał bym przy zwykłym BR.

Skomentuj

Zamkniętych i BR-ów już mam kilka w swojej historii, teraz chciałem coś cięższego, ale skoro mówisz że nie przy tym głośniku, to jednak pominę. Wie ktoś jakie wymiary ma subwoofer i BR w Logitechu x230?
      Jak zmierzyć głośnik za pomocą wspomnianego rezystora i Jack-a?
      O ile dobrze kojarzę to w subwooferze z x230/x530 głośnika nie robił TB, dopiero w x240.
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Potrzebny Ci wtyk jack, i rezystor 10Ohm, żeby zmierzyć jego parametry i na ich podstawie wyliczyć obudowę.
        Jesli bedzie uzywal wyjscia sluchawkowego w karcie dzwiekowej to 10ohm bedzie za malo, 100ohm jest ok. Jesli wyjscie liniowe to jeszcze wieksza wartosc nawet 600ohm. Malych wartosci rezystancji uzywa sie jesli zewnetrzny wzmacniacz bedzie zasilal mierzony glosnik, ale do tego trzeba juz jiga.

Skomentuj

Też bym chętnie pomierzył kilka midwooferów. Czyli wystarczy komputer z kartą dźwiękową, miernik uniwersalny i rezystor (600r, 0.6w?)?

Skomentuj

Musisz zrobic prostego "boxa" z rezystorem referencyjnym http://soundhobby.com.istemp.com/measurementsystem.htm do tego program pomiarowy i przyzwoita karta dzwiekowa.

Skomentuj

Wiem, że odświeżam, ale potrzebuje jeszcze małej pomocy co do tego głośnika, mianowicie nigdzie nie mogę znaleźć jaką obudowę miał oryginalny subwoofer w x230. Ma ktoś takie głośniki? Mógłby ktoś podać wymiary obudowy i rury BR?
              Pzdr.

Skomentuj

Czaruję...
              X