Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe z PC.?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe z PC.?

Witam.. Chciałbym pobawić się trochę kinem domowym z którym nigdy nie miałem doczynienia.. Więc pytanie z czym to się je.? Co mi potrzebne.?

Załóżmy że mam zestaw głośników
    TV 42"
    PC-ta z napędem blu-ray i dobrą kartą 5.1/7.1
    Oraz końcówki mocy diy z 6kanałowym potencjometrem cyfrowym.

Co jeszcze jest mi potrzebne..? Jakiś przedwzmacniacz..?
    No i najważniejsze jak to się ma do tradycyjnego amplitunera którego nie chce kupować..?

Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości..?

TV z PC choćby hdmi połączyć, ale TV wyciszyć, żeby nie grał, karta z końcówkami mocy analogiem połaczyć, no chyba, że masz wielokanałowy konwerter cyfrowo-analogowy, wtedy spinasz go kablem cyfrowym z kompem, a jego wyjścia analogowe z końcami mocy.

Ja mam Xonara Essence ST połączonego poprzez rca z końcami mocy. Ta karta oferuje odcięcie niskich tonów w zakresie 50-250Hz oraz możliwość wyboru "wielkości" głośników. O takich duperelach jak osobne ustawienie głośności dla każdego kanału nawet nie wspomnę. W moim wypadku odpada konieczność stosowania potencjometrów w końcówkach mocy. Wystarczy zgrać ze sobą kanały i głośność regulować głównym "pokrętłem" Xonara, lub w programach odtwarzających multimedia.

Skomentuj

Cześć !

W moim KD miałem zastosowanego PC-ta jako źródło. Niestety nie posiadałem odtwarzacza Blu-ray... stosowałem pliki w formacie *.mkv. Ich jakość jest dla mnie satysfakcjonująca. Dodatkowo stosowałem kartę dźwiękową Xonar D2 (koszt około 500zł). Karta była podłączona poprzez Toslink do amplitunera. Zaletą amplitunerów jest na pewno to, że masz wbudowane na starcie wszystkie najnowsze dekodery dźwięku... Amplituner po podłączeniu z kartą muzyczną i ustawieniu odtwarzacza plików na "pass-through" z automatu rozpoznaje w jakim formacie jest zakodowana ścieżka filmowa i pod to się "ustawia".

Co do DIY.... na pewno będzie więcej "radości"... Mocowo będzie lepiej, z drugiej strony prądożerność będzie większa. Nie wiem czy jest sens zabawy w takie coś w przypadku kiedy dysponujemy pokojem mniejszym niż 40mkw ( ale kłócić się nie będę ).

Może niech wypowie się ktoś kto robił takie końcówki pod KD.

Skomentuj

Narazie pokój mam 14m2 ale za jakiś czas przenosze się do pokoju 28m2. Także już spora kubatura.

Z tymi końcówkami to nie będe się sprzeczał bo nie z tym mam proble..:)

Bardziej chodzi mi o porównanie właśnie dekoderów w ampli kontra końcówki mocy i karta dźwiękowa, gdzie chyba dekodowanie odbywa się programowo a nie sprzętowo..? Jeśli jestem w błędzie poprawcie.

Jestem zielony w KD nie miałem z nim nigdy doczynienia i nawet się tym nie interesowałem. Także doradźcie jak to zrobić żeby miało ręce i nogi..:)

---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

Fajne karty macie. Też właśnie jestem na etapie wyboru, bo karta ma być także źródłem dla głównego systemu odsłuchowego. Co lepsze ASUS czy Creative czy Audiotrak..?
        Patrzyłem na te oferty:
        Creative
        http://allegro.pl/creative-sb-recon-...380276076.html
        http://allegro.pl/creative-x-fi-tita...422791630.html
        ASUS
        http://allegro.pl/karta-muzyczna-asu...421936244.html
        http://allegro.pl/karta-muzyczna-7-1...435409239.html
        Audiotrak:
        http://allegro.pl/audiotrak-prodigy-...416507741.html
        Do kompa brakuje mi tylko karty.
        Jako wzmacniacze będzie napewno coś z forumowych zabawek czyli symek, mosfet zbiga albo hybryda.!
        Z nastawieniem na to ostatnie..:)

To jak z tymi dekoderami.? Są programowe.?

I najważniejsze jak bardzo takie kino będzie odbiegać jakością obrazu, dźwięku i efektów od tradycyjnego odtwarzacza z amplitunerem.?

Skomentuj

Creative nadaje się do grania i chyba tylko do tego... Jeśli już to E-MU ale to osobny oddział firmy, który chyba nie produkuje urządzeń pod KD.

Asusa -Xonara miałem i spisywał się bardzo dobrze.

Audiotrack - niestety nie miałem i nie mam opinii na jego temat.

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
          I najważniejsze jak bardzo takie kino będzie odbiegać jakością obrazu, dźwięku i efektów od tradycyjnego odtwarzacza z amplitunerem.?
          Jeżeli będziesz stosował pliki wysokiej jakości to nie będzie żadnej różnicy. Oczywiście dobre amplitunery mają dobre procesory obrazu - i są one przydatne na pewno w słabszych jakościowo źródłach ( np. płyty DVD ). Zakładając, że będziesz dysponował na komputerze dobrym plikiem wideo 1080p ( 25-30Gb ) to jakoś jest można powiedzieć Identyczna. Poza tym odtwarzacze plików mają wiele ustawień dotyczących jakości obrazu i dźwięku dzięki którym można wszystko modyfikować. Polecam WMPCHC

Skomentuj

Głównie będą to filmy z wypożyczalni do której mam nie daleko a zawsze mają wszelakie nowości i powiększają swoją filmotekę fullHD. Także kwestia jakości pliku odpada na dalszy plan..:)

A jak z jakością stereo karty Asus - Xonar jest..? Dajmy na to w porównaniu do Audiotraka HD lub E-MU..?
            Bo tak jak pisałem komp i karta będą źródłem także dla stereo..:)

Już trochę mi się rozjaśniło.:) Powinienem wiedzieć coś jeszcze oprócz tego co wypisane..?

Karty przetwarzają sygnał cyfrowy na analogowy i wystarczy się wpiąć w końcówkę mocy odrazu..?

---------- Post dodany o 14:27 ---------- Poprzedni post o 14:20 ----------

A i jeszcze niech ktoś napisze jak to jest z tymi dekoderami dolby ...... czy w przypadku kina z PC są one realizowane jakoś programowo.? Czy poprostu odbywa się to na jakiejś innej zasadzie..?

Skomentuj

Karty przetwarzają sygnał cyfrowy na analogowy i wystarczy się wpiąć w końcówkę mocy odrazu..?
              Tak, ale jest też kwestia, czy dana karta ma aż tyle wyjść analogowych. W moim Asusie są dwa kanały analogowe (lewy i prawy :P), ale dokupiłem kartę rozszerzającą (Asus H6) i mogę zapodać 7.1 po analogu.
              A i jeszcze niech ktoś napisze jak to jest z tymi dekoderami dolby ...... czy w przypadku kina z PC są one realizowane jakoś programowo.? Czy poprostu odbywa się to na jakiejś innej zasadzie..?
              No chyba kodeki się tym zajmują. Jak masz zainstalowane kodeki, to się raczej niczym nie przejmujesz, bo one rozpoznają, które wyjścia z karty są aktywne i na tej podstawie ustalają schemat dźwiękowy np masz podłączone tylko lewy i prawy, to w opcjach kodeków jest stereo, jak masz podłączone 5.1 to dźwięk 5.1 jest dostępny na danym filmie, o ile jest on nagrany w takim standardzie.

Skomentuj

Kilka lat temu uruchamiając pierwsze swoje kino podłączyłem analogami komputer z ampli ,wtedy to był Denon avr 1604 ,a karta Creative Audigy pełna wersja, oczywiście pierwsze wrażenie było super ,ale po podłączeniu cyfrowym z ampli to zagrało zdecydowanie lepiej.Oczywiście im lepsza jakość materiału tym lepszy efekt ,polecam filmy ze ścieżką DTS .Nie miałem okazji przetestować w/w kartami, ale kupując aktualnie używany amplituner w kwocie
                500 do 1000zł można nabyć sprzęt który jako nowy kosztował 3-6tys. i naprawdę ma dobre przetworniki na pokładzie.
                Niektóre z nich zagrają dobrze w stereo i jeśli źródłem będzie komputer to chyba nie ma sensu się wysilać na więcej.
                Jeśli kupisz ampli z pre out to będziesz mógł swoją końcówkę podłączyć na kanały przednie .
                Kolego Żółwik porównywałeś może jakość dekodowania z tego Asusa Xonara do ampli chociaż ze średniej półki w
                systemie 5.1?

Skomentuj

Narazie od kina nie wymagam niewiadomo czego..:) Także chyba zdecyduje się na kartę + własne wzmacniacze..:)
                  Pozatym niewidze sensu kupowania ampli skoro sygnał będzie z tego samego źródła a i tak będą zewnętrzne końcóki mocy.!

Może ktoś polecić jakąś kartę zarówno do kina jak i stereo.?

Oczywiście dobrej jakości..:)

Skomentuj

Według mnie najlepiej wypadnie jeśli zakupisz używaną karte 5.1 ( a lepiej 7.1) ustawisz 24 bit 192khz i podłaczysz analogowo do każde wyjscie na końcówkę mocy które posiadasz. Sam tak mam tylko podłączone i nie narzekam- do gier i filmów rewelacja chociaż wykorzystuję tylko 5.1 w sypialni, a tylne surround są nieużywane:(.

Polecam karty xonara ( poczytaj najlepiej opinie które modele ), stworzone do gier, ale do kina też są dobre, a do tego zmodyfikowane sterowniki uni xonar.

Dodatkowo wgraj sobie xbmc. Jak wszystko dobrze poustawiasz to kino domowe 1 klasa :) ( menu filmów z okładkami, opisem itd..).
                    Last edited by ruffpl; 22.06.2012, 18:02.

Skomentuj

XBMC używam już od dłuższego czasu..:)

Co do karty to nie musi być używka.. Oczekuje jednak dobrej jakości w stereo jak i w kinie..:)
                      Mam na oku 3 karty
                      1) Audiotrak Prodigy 7.1e
                      2) ASUS XONAR Essence STX tą niechętnie bo lekko ponad mój budżet na kartę..:) Lecz jeśli jest naprawdę dobra to wolę kupić raz a konkretnie..:)
                      3) ASUS XONAR D2X/XDT

I niewiem którą wybrać i czy niema czegoś lepszego..?

Jeśli ktoś miał którąś z tych kart lub poleca inną prosiłbym o opinie.!

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                        Kolego Żółwik porównywałeś może jakość dekodowania z tego Asusa Xonara do ampli chociaż ze średniej półki w
                        systemie 5.1?
                        Niestety nie... Polecam zapoznanie się z testami tej karty, które powinny rzucić jakieś światło na temat tego czego można od niej oczekiwać. Można sprawdzić chociażby kości D/A w torze wielokanałowym i porównać je z tymi, które są użyte w wybranym przez siebie amplitunerze.

Skomentuj

Miałem d2 (to samo co d2x tylko na pci) i szczerze polecam do kina i gier, niestety w stereo nie słuchałem, więc nie podpowiem.

Skomentuj

Chyba nie czytałeś mojego postu...
                            Chcesz zrobić kino na własnych końcach mocy a rozmyślasz nad kartami, które mają tylko 2 wyjścia analogowe (Xonar STX), chyba, że chcesz wydać te 900zł na kartę i kartę rozszerzeń. No ale wtedy nie widzę sensu stawiania w liście karty za 400zł obok tej za 900.

Może inaczej; masz już te końcówki mocy czy będziesz produkował dopiero i co to będzie/jest?

Skomentuj

Za tą kartę STX sory, wrzuciłem przez pomyłkę, oglądałem ją z czystej ciekawości - jest to karta zbudowana głównie do słuchawek..:)

Również nie czytałeś mojego postu.:) Pisałem że najprawdopodobniej symek albo hybryda.:)

Co do karty zainteresował mnie xonar d2x ale muszę o nim poczytać jeszcze(ogólnie o kartach..)

Skomentuj

Również nie czytałeś mojego postu.
                                Haha, czyli mamy 1:1
                                Za Creative się nawet nie oglądaj, jedyna karta, która była dobra na chipie Creative to Auzentech Prelude, ale to i tak jest dość stara konstrukcja. Ja bym poszedł w Xonara.

O końce mocy się pytałem, bo to jest jednak koszt zmajstrować 5 takich zabawek. Co innego jakbyś kupił okazyjnie części (mnie się udało złożyć wzmaki Zbiga V1 w stereo za około 150zł na porządnych elementach z trafami, zasilaczami, soft startem i radiatorem). Jak podliczysz koszty kilku zaawansowanych wzmacniaczy jak hybryda Ravena, to nie wiem czy nie lepiej kupić używane ampli i podarować sobie kartę a sygnał wziąć cyfrą z płyty.

Skomentuj

Karta taka mi wpadła w oko.:
                                  http://pl.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_D2X/
                                  Około 500PLN

Co do końców to na symki brakuje mi tylko płytek, obudowy i tranzystorów końcowych.. Hybryda - fakt drożej wychodzi..:) Najwyżej hybryda będzie tylko na fronty..:)

---------- Post dodany o 21:21 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

A jeszcze zapytam. Czy w razie gdyby nie pasował mi dźwięk stereo z nowej karty bo aktualnie mam podpiętego DAC,a na PCM2702, to jest możliwość podpięcia i xonara i pcm razem..? Chodzi mi oto żeby ustawić że na xonara ma isc dźwięk z gier i filmów a na PCM np tylko z jednego programu(foobara).? Nigdy się z tym nie bawiłem także pytam - a kto pyta nie błądzi..:)

Skomentuj

Powinno zadzialac/ mialbys dwie karty audio z wgranymi sterownikami tylko musialbys za kazdym razem w opcjach audio wybierac domyslne urzadzenie wyjsciowe. Jesli by tak nie szlo to poprzez menedzera urzadzen aktywowalbyc/dezaktywowalbyc to urzadzenie audio ktore chcialbyc uzywac( w win 7).

Skomentuj

Czaruję...