Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie importuje backup'u, pusta poczta (Thunderbird)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie importuje backup'u, pusta poczta (Thunderbird)

Chciałem założyć temat na elektrodzie, ale mam za mało punktów .. może społeczność diyaudio pomoże?

Czyściłem lapka ze śmieci, reinstalka systemu (Win7), wcześniej dokonałem backup poczty (Thunderbird) za pomocą MozBackup.
    Poszło gładko, program zapisał pocztę do pliku .pcv

Ten sam program ma opcję 'restore'. Wskazuję więc zapisany plik .pcv, wskazuję klienta poczty, profil i program przetwarza ... kończy restore sukcesem.
    Otwieram pocztę i pusto.

Tak samo postąpiłem z ustawieniami Mozilli. Zrobiłem packup, później restore i jakoś wszystko mam, jak przed reinstalką Windowsa. Czyli program działa.

Macie jakieś sugestie dlaczego nie mogę zaimportować poczty?

Pewnie trafił w zły profil.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

profil jest tylko jeden: default, a przy zakładaniu poczty w TB żadnego profilu nie tworzyłem, więc powinno być oki
      Last edited by Alchemiq; 18.07.2012, 12:44.

Skomentuj

Sprawdź czy plik *.pcv ma jakiś sensowny rozmiar, generalnie przed tworzeniem kopii profilu dobrze jest odpalić opcję "porządkuj foldery".

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
          profil jest tylko jeden: default, a przy zakładaniu poczty w TB żadnego profilu nie tworzyłem, więc powinno być oki
          Wystarczy, że chociaż raz uruchomiłeś, i już sobie sam zrobił. Default za każdym razem trafia do katalogu o losowej nazwie.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

wlochu_mp
            rozmiar backupu wydaje się oki, bo ma 700MB ... dziwne, ze dla mozilla wszystko się zaimportowało, a dla thunderbird nie (a robię wszystko tak samo)

Skomentuj

Na przyszłość polecam kopiować po prostu cały katalog thunderbirda z profilami a potem nadpisać ten utworzony po świeżej instalacji. A teraz sprawdź w którym miejscu przywraca Ci kopię zapasową. Może sprawdź w takiej lokalizacji: C:\Users\twoja_nazwa_konta\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\

Folder AppData jest folderem ukrytym.

Pamiętaj, że jeżeli uruchamiasz program z poświadczeniami innego użytkownika np. będąc na koncie zwykłego użytkownika i uruchamiasz go jako administrator bądź inny użytkownik to program "widzi" ścieżkę do ustawień właśnie tego użytkownika.

Skomentuj

Skopiowane ma w zasadzie.

Alchemiq, zmień po prostu rozszerzenie pliku backupu z *.pcv na *.zip, rozpakuj i będziesz miał jasność :)
                To co rozpakujesz wrzuć tam, gdzie podaje karmer czyli C:\Users\twoja_nazwa_konta\AppData\Roaming\Thunder bird\Profiles\cośtam.default\ i po kłopocie.
                Last edited by infinity; 19.07.2012, 08:26.

Skomentuj

Czaruję...
                X