Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przeplywowe piecyki gazowe - jest jakis serwisant?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przeplywowe piecyki gazowe - jest jakis serwisant?

mam zablokowane konto na elektrodzie wiec musze zapytac tutaj

jest na forum jakis serwisant od tego typu sprzetu?

mam problem. zmniejszyl mi sie przeplyw wody i piecyk zaczyna szumiec. filtry oczyszczone i nic nie pomoglo
    nie chce dalej rozbierac bo nie mam czasu, wiec wole zapytac

Jak przepływ się zmniejszył to stawiałbym na zakamieniony wymiennik :)

Skomentuj

tez na to obecnie stawiam, ale mam watpliwosci
      jakim cudem z dnia na dzien sie tak mocno zakamienil? no i piecyk jest nowy - ma max 2 lata :/
      poprzednie nie mialy takich problemow

ale nawet tego kamienia nie widac na filtrach, a tam przeciez w pierwszej kolejnosci by sie odlozyl

Skomentuj

gdybym mial klucze na miejscu to by problemu nie bylo
        a tak to pare tygodni z niskim cisnieniem wody :/

Skomentuj

No ekstra :) A to wężyk od baterii czy przy piecyku?

Skomentuj

Zaraz za piecykiem. Ciekaw jestem co to i skad sie tam wzielo. Zwykly kamien to to nie jest

Skomentuj

Bursztyny Ci w rurach rosną :-)

A na poważnie, wygląda jak jakaś sól żelaza albo kawał rdzy oderwany gdzieś wcześniej z rur. Wodę masz z wodociągu czy studni ? Jak z wodociągu to dostawca wody zapewne robi co jakiś czas badania fizyko-chemiczne, warto zapytać o takie (a może publikuje na stronie www jakiejś) i obczaić czego tam za dużo w tej wodzie. Z drugiej strony i tak z tym za wiele zrobić się nie da bez sporych inwestycji, więc może ta wiedza zbyteczna.

Skomentuj

woda z wodociagow miejskich. ale ujecie wody glebinowej mam tuz obok. z okna widze caly teren :p (za rzeka calkiem spory obszar)
                woda u nas twarda, ale smaczna

az z ciekawosci poszukam

---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post o 23:18 ----------

http://www.mwik.koszalin.pl/index.php?id=23

Na 13 hektarach Ujęcia Wody w Koszalinie, przy ul. Rzecznej, eksploatowanych jest 16 studni głębinowych, sięgających od 30 do 60 metrów w głąb ziemi. Najstarsza z nich, o udokumentowanej historii, działa od 1921 r. W każdej studni, na głębokości 20-24 metrów, umieszczony jest agregat pompowy, zapewniający wydobycie wody na powierzchnię.

Woda pochodząca z naszych studni jest czysta bakteriologicznie, nie wymaga zatem dezynfekcji. Zawiera jednak nadmiar związków żelaza i manganu, które usuwane są w procesie uzdatniania. A odbywa się to w stacji Uzdatniania Wody zmodernizowanej w 1997 r w bezpośrednim sąsiedztwie studni.

Woda ze studni miejskich, po uzdatnieniu jest pompowana do dwóch zbiorników wyrównawczych zlokalizowanych na Górze Chełmskiej o pojemności 5tys metrów sześciennych każdy. Stamtąd, już bez pompowania, z wykorzystaniem sił grawitacyjnych, woda trafia przez sieć rurociągów, pod odpowiednim ciśnieniem, do odbiorców. Wcześniej, w sieciach rozdzielczych spotyka się i mieszą z wodą, również dopływającą grawitacyjnie, z ujęcia w Mostowie.
                tu ciekawostka - te zbiorniki na gorze chelmskiej to jedna z najstarszych w europie "wiez cisnien". w cudzyslowiu bo wszystko jest pod ziemia a na zewnatrz wystaje jedynie zrujnowana wiezyczka :/

Skomentuj

Lubię takie obiekty inżyneryjne ;-)

Wodociągi piszą coś o żelazie i manganie, jak chcesz to warto wziąć próbkę wody z kranu i zanieść na jakieś badanie fizyko-chemiczne, choćby do lokalnego sanepidu. Inna sprawa co później z tą wiedzą zrobić ;-)

Skomentuj

przeciez w PDFie jest - link podalem
                    tylko co mi z tych cyferek jak nie wiem co jest co?

http://www.mmkoszalin.eu/artykul/zdj...elmska-6#photo
                    kilka zdjec zniszczonej wiezyczki
                    teraz jest zamurowane wejscie

Skomentuj

Czaruję...
                    X