Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wypaleniem Flaców na CD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wypaleniem Flaców na CD

Mam problem z wypaleniem płyty (zripowany vinyl). Są to standardowo pliki FLAC, które zazwyczaj nagrywam programem ashampoo burning studio. Tym razem wyskakuje jakiś błąd przy próbie nagrania płyty (cyt.: "Błąd odczytu pliku"). Próbowałem też to nagrać foobarem oraz burn4free i efekt jest taki sam. Zmieniłem pliki na wav i dalej to samo.
    Ktoś wie o co może chodzić? Dodam tylko, że płytę tą normalnie odtwarzam na kompie i nie ma z nią żadnych problemów.

Sprawdź czy flacki są na pewno w formacie 16bit/44,1kHz.
    Możesz przekonwertować do wav-a i dopiero potem wypalać.

Skomentuj

ha, faktycznie! to są pliki 24bit/ 96kHz.
      Da się coś z tym zrobić żeby nie stracić na jakości?

Skomentuj

Spróbuj Burrrnem - ja tym wypalam, ale nie wiem jak sobie poradzi z takim plikiem jak podales, nie mam chyba takiego żeby sprawdzić

Skomentuj

Teoretycznie stracisz na jakości, bo cd to 44,1khz 16bit ale czy będzie to słychać?

Skomentuj

Albo nagrywasz DVD-Audio i nie tracisz na jakości? :P

Skomentuj

nie wiem czy będzie to słychać, ale zamienię to na pliki 16 bitowe (w programie Audacity) i wypalę na CD. Z DVD-Audio nie poradzi sobie mój odtwarzacz :)

Swoja drogą ciekawe na ile słychać różnice między 16 a 24 bitami. Sprawdzał ktoś z was jak to wygląda?

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
                Da się coś z tym zrobić żeby nie stracić na jakości?
                nie, a scythe1123 dokończył moją myśl

Skomentuj

Niedoskonałość zapisu na płytach winylowych może być na tyle duża, że te 24bity i 96khz to przerost formy nad treścią.
                  Nagraj na CD ciesz się z muzyki, a nie rozkminiaj czy jest różnica. Różnice już są na tyle małe, że jeżeli nie będziesz miał bezpośredniego porównania to tego nie odczujesz.

Skomentuj

No domyślam się :)
                    Dzięki za pomoc, pliki już są w trakcie nagrywania!

Skomentuj

U mnie w nero działa bez zarzutu, a jeśli wystąpi jakiś problem z odczytem to wystarczy wtyczkę pobrać i wszystko działa :)

Skomentuj

Nero o tyle jest niefajne bo robi przerwy miedzy kawałkami, jeżeli płyta jest zmiksowana tak, że muszą być natychmiastowe przejścia miedzy utworami to wtedy jest lipa.
                        Do audio CD używam Burrrna, jest o tyle fajny, że jest darmowy i łyka pliki cue.

Skomentuj

Da się ustawić, żeby nie było przerw w Nero z tego co pamiętam
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                          X