Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór nagłośnienia na otwartą przestrzeń

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór nagłośnienia na otwartą przestrzeń

Mam małą prośbę do osób, które zajmowały się nagłaśnianiem wolnej przestrzeni. Dostałem w pracy za zadanie dobrać i zakupić nagłośnienia na teren budowy. Ma to być zestaw mikrofon ze wzmacniaczem + dwa głośniki (najlepiej chyba tubowe). Problem mam z doborem mocy wzmacniacza i SPL głośników. Zestaw ma służyć do przekazywania poleceń na budowie, a tam jak wiadomo jest dosyć głośno. Słyszalny ma być w promieniu ok. 20m.
    Czy ktoś umiałby podpowiedzieć w jaki sposób dobrać sprzęt?

a to megafon nie wystarczy?

Skomentuj

Megafon to dobry pomysł.

Skomentuj

hahah megafon, dobre.
        A jak nie dobre to kup estradówkę + wzmacniacz z zapasem 20-30% mocy.
        Albo kup sam przetwornik co ciągnie średnicę (500-3k) do mowy, wsadź w obudowę i tyle. Nie musisz sie tutaj przejmować zadnymi aspektami fizyczno-akustyczno-elektronicznymi. Na budowę bydzie jak znalazł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          Albo kup sam przetwornik co ciągnie średnicę (500-3k) do mowy, wsadź w obudowę i tyle
          Nooo...czyli megafon, tylko z niego masz gratis na starcie 10db zysku :)

Skomentuj

są systemy rozgłoszeniowe PA (public address), albo DSO (dźwiękowe systemy ostrzegawcze). Tam sie stosuje urządzenia głośnikowe takie jak ty szukasz. Bosch robi między innymi takie, na dworcach, w kościołach masz takie.

Skomentuj

Ok, dzięki za odpowiedzi. Udało się już skompletować cały zestaw PA. Wybór padł na dwa głośniki tubowe monocara, każdy po 105dB, plus wzmacniacz (też monocar) . Myślę, że tyle im wystarczy na budowie

Skomentuj

pokaż

Skomentuj

Czaruję...
                X