Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Emeryt se przypomniał...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzie?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to się bawimy...

Skomentuj

Powrót do korzeni :)

Jak to gra?

Skomentuj

Nadspodziewanie normalnie z charakterystycznym kopem.

Skomentuj

ooo, juz rozumiem post na facebooku!

Skomentuj

Pobawiłem się vituixem i skleiłem RLC.Ot tak na luzaka.Bałem się o górę,ba,nawet kopółka w pogotowiu kupiona ale nawet cywilizowanie i akceptowalnie to gra.Muszę jeszcze zlikwidować komorę kompresyjną i usztywnić wylot.No i przytaszczyć wzmaka z domu bo midi onkyo ma chyba z 15W.A fejs....sami debile,szkoda czasu.

Skomentuj

Płyta OSB to jest powrót do korzeni . Jedna z moich pierwszych konstrukcji robiłem z tego co było pod ręką a było OSB

Skomentuj

Nie na temat...

no to mamy nowy przebój za 12 koła , w gratisie dyfrakcje od wystającej ramki na maskownice .
                  Last edited by marian; 24.04.2024, 06:34.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nie znam się na projektowaniu wzmacniaczy, więc na ich temat się nie wypowiem.
                    Ale jeśli chodzi o zestawy głośnikowe, to Unitra trochę odpłynęła.
                    Moim zdaniem lecą na sentymencie do marki.
                    I nie wierzę w tą gadkę o "podatkach", bo trzeba zapłacić pracownikom.
                    Jakoś Pylon potrafi zrobić w tej cenie, monitory na lepszych głośnikach (droższych), większe, w dodatku lakierowane.
                    Pylon też produkuje w Polsce i płaci pracownikom.
                    Więc gdzie leży problem?

Kto Im klepie te obudowy?
                    Diora?
                    Jak jest za drogo, to niech zamawiają u STX.
                    3x większe Fotony kosztują 7 tyś.
                    Da się?
                    Jak widać, da.

Podwójna obudowa?
                    Jeśli to ona winduje koszta, to moim zdaniem lepiej dać lepsze głośniki, a obudowę zrobić klasyczną z większą ilością wzmocnień.

A co do maskownicy, to tam aż się prosi fazowanie tej wewnętrznej krawędzi od strony materiału.

"...dlatego też zestawy ZGB-401 nie są konkurencją dla tańszych modeli monitorów, a raczej dla tych z wyższej półki, choć by takich jak np. Chario Constellation..."

W ich marzeniach...

Last edited by marian; 24.04.2024, 06:35.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Ta "podwójna" obudowa jest z MDFu 10mm, obawiam się, że taniej by wyszło to wsadzić w 18mm i wyszło by na to samo. Tylko nie można by było takiego ładnego opisu i zdjęć zrobić...

Skomentuj

Nie na temat...
                        Ta podwójna obudowa ma jak najbardziej sens i jeśli jest dobrze zrobione, to żadna podobna z 18 mm nie będzie miała lepszych parametrów akustycznych.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Nawet jeśli porównamy te 2x10mm do jednej, już z górką założę, 22mm?
                          Last edited by marian; 24.04.2024, 06:36.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Nie, ponieważ jeśli do klejenia tych dwóch obudów został użyty odpowieni klej, to całość będzie miała znakomite właściwości tłumienia, zgodne z metoda CLD. Jednolita ścianka dużej grubości będzie sztywna, ale jej rezonans będzie silniej zaznaczony, a tego nie chcemy, szczególnie w konstrukcji 2 way. Co innego, gdyśmy budowali subwoofer...

​​​​​​https://www.somasonus.net/box-construction-methods
                            Last edited by marian; 24.04.2024, 06:36.

Skomentuj

Nie na temat...
                              To teraz powstaje pytanie, czy tak faktycznie jest i czy taka konstrukcja, z takimi głośnikami i zwrotnicą, jest warta 12 tyś. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Nie na temat...
                                To teraz powstaje pytanie, czy tak faktycznie jest i czy taka konstrukcja, z takimi głośnikami i zwrotnicą, jest warta 12 tyś. :)
                                Jest warta dokładnie tyle, ile ktoś jest w stanie za nią zapłacić. Czas i rynek zweryfikuje.

Skomentuj

Tuba zmodyfikowana,cały wlot przerobiony,zero komory kompresyjnej,inne wymiary.Głośnik cały czas stx-a,napęd na szybciora allegrowe 100W w D klasie.Zrobiłem bez przekonania,z ciekawości.Odpaliłem na 1,5mH plus równolegle 5 Ohm bo to znalazłem.Było jeszcze 2uF ale wywaliłem bo bez lepiej brzmi bez piachu.Ale góra kij z nią,nie o to mi chodziło w tym momencie.Dól,był wczesniej mocno podbity 100-150Hz i za cholere elektrycznie nie szło tego opanować,kopało ale i dudniło.Obecnie jest zupełnie inaczej,brak podbicia,większa energia na basie.Jedynie co mnie boli to jest stanowczo za jasno,środek dominuje,zwłaszcza ten wyższy.Mam jeszcze chęć wsadzić w 18 200,może jutro się pobawie.Nie wiem,może spróbuję coś nagrać i gdzieś wrzucić bo naprawdę można się lekko zdziwić co wyprawia tani chiński głosniczek.

Skomentuj

Kiedyś jak głośniki były stosunkowo drogie i słabe, podobnie jak wzmacniacze, miało to jakiś sens. Teraz raczej tylko sentymentalny, lub dla zabawy.
                                    Dzisiaj w tym litrażu można zmieścić kilka głośników, które zasilone odpowiednim sygnałem dadzą znacznie lepszy efekt i lepsze pasmo.

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                                      X