Gdzie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Emeryt se przypomniał...
Collapse
X
-
Pobawiłem się vituixem i skleiłem RLC.Ot tak na luzaka.Bałem się o górę,ba,nawet kopółka w pogotowiu kupiona ale nawet cywilizowanie i akceptowalnie to gra.Muszę jeszcze zlikwidować komorę kompresyjną i usztywnić wylot.No i przytaszczyć wzmaka z domu bo midi onkyo ma chyba z 15W.A fejs....sami debile,szkoda czasu.
Skomentuj
-
Nie na temat...Nie znam się na projektowaniu wzmacniaczy, więc na ich temat się nie wypowiem.
Ale jeśli chodzi o zestawy głośnikowe, to Unitra trochę odpłynęła.
Moim zdaniem lecą na sentymencie do marki.
I nie wierzę w tą gadkę o "podatkach", bo trzeba zapłacić pracownikom.
Jakoś Pylon potrafi zrobić w tej cenie, monitory na lepszych głośnikach (droższych), większe, w dodatku lakierowane.
Pylon też produkuje w Polsce i płaci pracownikom.
Więc gdzie leży problem?
Kto Im klepie te obudowy?
Diora?
Jak jest za drogo, to niech zamawiają u STX.
3x większe Fotony kosztują 7 tyś.
Da się?
Jak widać, da.
Podwójna obudowa?
Jeśli to ona winduje koszta, to moim zdaniem lepiej dać lepsze głośniki, a obudowę zrobić klasyczną z większą ilością wzmocnień.
A co do maskownicy, to tam aż się prosi fazowanie tej wewnętrznej krawędzi od strony materiału.
"...dlatego też zestawy ZGB-401 nie są konkurencją dla tańszych modeli monitorów, a raczej dla tych z wyższej półki, choć by takich jak np. Chario Constellation..."
W ich marzeniach...
Last edited by marian; 24.04.2024, 06:35.
Skomentuj
-
Nie na temat...Nie, ponieważ jeśli do klejenia tych dwóch obudów został użyty odpowieni klej, to całość będzie miała znakomite właściwości tłumienia, zgodne z metoda CLD. Jednolita ścianka dużej grubości będzie sztywna, ale jej rezonans będzie silniej zaznaczony, a tego nie chcemy, szczególnie w konstrukcji 2 way. Co innego, gdyśmy budowali subwoofer...
https://www.somasonus.net/box-construction-methodsLast edited by marian; 24.04.2024, 06:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie na temat...To teraz powstaje pytanie, czy tak faktycznie jest i czy taka konstrukcja, z takimi głośnikami i zwrotnicą, jest warta 12 tyś. :)
Skomentuj
-
Tuba zmodyfikowana,cały wlot przerobiony,zero komory kompresyjnej,inne wymiary.Głośnik cały czas stx-a,napęd na szybciora allegrowe 100W w D klasie.Zrobiłem bez przekonania,z ciekawości.Odpaliłem na 1,5mH plus równolegle 5 Ohm bo to znalazłem.Było jeszcze 2uF ale wywaliłem bo bez lepiej brzmi bez piachu.Ale góra kij z nią,nie o to mi chodziło w tym momencie.Dól,był wczesniej mocno podbity 100-150Hz i za cholere elektrycznie nie szło tego opanować,kopało ale i dudniło.Obecnie jest zupełnie inaczej,brak podbicia,większa energia na basie.Jedynie co mnie boli to jest stanowczo za jasno,środek dominuje,zwłaszcza ten wyższy.Mam jeszcze chęć wsadzić w 18 200,może jutro się pobawie.Nie wiem,może spróbuję coś nagrać i gdzieś wrzucić bo naprawdę można się lekko zdziwić co wyprawia tani chiński głosniczek.
Skomentuj
Skomentuj