Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przesyłanie dźwięku przez BT

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przesyłanie dźwięku przez BT

Hej.
    Przemeblowałem trochę pokój i nie widzi mi się ciągnąć kabla między lapkiem a wzmakiem przez jego środek, dlatego szukam jakiejś sensownej bezprzewodowej alternatywy.
    Jak w temacie, miał ktoś kiedyś gdzieś do czynienia z urządzeniami tego typu?

Przeszperałem sieć i trochę tego znalazłem (raczej z tych tańszych), np.:
    Belkin Bluetooth Music Receiver
    Logitech Wireless Speaker Adapter
    Harman Kardon BTA 10
    Yamaha YBA-11 - jest też wersja na wifi
    I z tych trochę droższych, np.:
    QED uPlay Plus
    ARCAM rBlink
    Advance Acoustic WTX-1000

Jak sądzicie, jest sens się tym zajmować, czy jednak dać sobie spokój? Wszak kabel to zawsze kabel

Pozdrawiam

ja używam tego logitecha, zastrzeżeń nie mam ale ja to ucha audiofilskiego nie mam :) działać działa bez problemów, ważny jest dobry program do bluetootha gdyż większośc jakie patrzyłem nie miała możliwości wyboru prędkości przesyłu, ustawiały swoją prędkość i to bardzo niską poniżej 100kb/s. jakiś program toshiby ściągłem i tam można ustawić predkosć niską, srednia, wysoką. na wysokiej jest 320kb/s więc to do mp3 starcza, jak ktoś słucha flac itp to może być niezadowolony :)

teraz tak patrze jakie predkości osiąga bluetooth i widzę że są rózne klasy tego, nie wiem jaki siedzi w logitechu może inne urządzenia mająwyższej klasy moduł i uzyskasz wiekszą przepustowośc ale to tez zależy jaki bluetooth w lapku siedzi.

Skomentuj

Do logitecha jako ogólnie do marki nie mam żadnych zarzutów, przynajmniej jeśli chodzi o typowe akcesoria komputerowe, wykonanie i obsługa klienta na bardzo wysokim poziomie. Ale nie miałem nigdy do czynienia z ich produktami audio i nie wiem jak z jakością dźwięku w tym wypadku. I zastanawiam się też czy nie lepiej zainwestować w coś z cyfrowym wyjściem, wszak nie mam jeszcze daca ale warto myśleć przyszłościowo

Skomentuj

Ale tu chodzi koledze o bezprzewodowość.
        Zasadniczo na BT nie dosyć, że jest kompresja, to jeszcze wbudowane w moduły BT DAC są raczej marnej jakości.
        Trochę szkoda tracić jakość...
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          wbudowane w moduły BT DAC są raczej marnej jakości.
          Ale jeśli by połączyć taki moduł BT np. coaxialem z jakimś lepszym DACiem i dopiero do wzmaka to chyba już nie byłoby takiej tragedii?

Skomentuj

Ale kompresję w locie też masz.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Za cenę tych interfejsów BT zrobisz sobie dedykowany serwer muzyczny:
              http://www.computeraudiophile.com/co...-music-server/

:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                Za cenę tych interfejsów BT zrobisz sobie dedykowany serwer muzyczny
                Lub Raspberry Pi bez bawienia się w szukanie podzespołów i lutowanie. I teoretycznie mogę na nim oglądać też filmy HQ. A przed chwilą pociągnąłem skrętkę z routera do TV więc problemu z połączeniem by nie było.
                Czyli odradzacie zabawę z BT?

Skomentuj

Wszystkie moduły obsługujące kodek AptX dadzą jakość nieodróżnialną od CD-Audio.
                  Oczywiście nadajnik też musi obsłużyć (większość nowych smartfonów i tabletów).
                  Byłem zaskoczony różnicą.

Skomentuj

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
                    moduły obsługujące kodek AptX
                    Bardzo mi pomogłeś, dzięki! :)

Ciężko znaleźć, które urządzenia jednoznacznie obsługują kodek aptx, ale moduł 4.0 + HS powinien wystarczyć :)
                    Zastanawiam się między Yamaha YBA-11, a Sony BM10 (mam lapka Sony)

Skomentuj

Czaruję...
                    X