Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW 146

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fountek FW 146

Witam serdecznie.
    Gdzieś wyczytałem że w tym głośniku można bez problemu wykręcić(wyciągnąć)korektor fazy.Mam prośbę czy ktoś,kto posiada ten głośnik mógłby to sprawdzić?Pozdrawiam Roman

Po co dokładnie chcesz to zrobić?

Skomentuj

Ja mam, ale raczej próbować nie będę.

Skomentuj

Wykręcić można w FW168, w FW146 jest klejony i w niektórych seriach lubił odpadać :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mi w 146 sam odpadł, wcale nie trzeba wykręcać :) Jak go przykleiłem, to jest dokładniej spasowany niż w oryginale :) Klej oryginalny jest jakiś twardy przezroczysty i było go za mało. Przypuszczam że jakby inteligentnie stuknąć w korektor to można go oderwać. A po co w ogóle chcesz go usuwać?

Skomentuj

Bo kosz taki sam jak w Excelu W15:) Więc można go upodobnić:P Szkoda, że grania nie można upodobnić :P
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A tak przy okazji - korektor fazy w excelach to dopiero dzieło sztuki i dokładnego spasowania :)

@Micwoj

Korektor fazy musi być idealnie spasowany aby spełniał swoje zadanie - tego nie da się wykonać w domowych warunkach.

Skomentuj

Korektor fazy musi być idealnie spasowany aby spełniał swoje zadanie - tego nie da się wykonać w domowych warunkach.
                3lite, wyjaśnij prosze bo nie rozumiem.

Odpadł mi korektor fazy. usunąłem stary klej i przykleiłem korektor na klej do mateli dbając by był wycentrowany względem cewki. Co tu więcej dopasowywać?
                Nic nie obciera, nie wali o korektor, co może być nie tak?

Skomentuj

Chociażby to, że jak nie będzie idealnie na środku to nie będzie spełniał zadania równego wyrównania czasowego fali.

To jest część wymagająca dobrego spasowania względem środka akustycznego membrany.

Skomentuj

Poważnie taki ułamek mm będzie miał znaczenie? Głośnik i tak ma podział na 2,5kHz, co daje długość fali 13cm, a mówimy o zmianie umieszczenia rzędu 0,1mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      mówimy o zmianie umieszczenia rzędu 0,1mm.
                      Różnicy nie odczujesz.
                      Zresztą sam mam w moim jednym oryginalnym FW146 niedokładnie spasowane, więc jak Ty też niedokładnie wkleisz o te 0,1mm to się nic wielkiego nie stanie.

Skomentuj

Nie usłyszy :)

Ale skoro jesteś w centrum akustycznym to każda różnica lub odchylenie jest potęgowane i fala zamiast rozchodzić się idealnie prosto odchyli się.

Skomentuj

A niech jej będzie, niech się odchyla. Po mojemu audiovoodo przy głośniku za 140zł... Oryginał jest gorzej wycentrowany.

Skomentuj

Faktycznie za takie pieniądze to może i dla jaj go dają - Excelem to on nie jest.
                            Last edited by .3lite; 19.11.2013, 10:32.

Skomentuj

Aż tak że dla jaj to moze nie. Nie to żebym był akustykiem, ale na zdrowy rozum mniejszy mms, nie ma dodatkowego brakeupu kopółki. Zmiana lokalizacji o 0,1mm to dla fali 135mm zmiana fazy o 0,27st, o które raczej nie warto kruszyć kopii, podejrzewam że zmiana szerokości ścianki kolumny wprowadzi znacznie większą zmianę.

Skomentuj

Ja także nie jestem akustykiem i nie chciałbym się tutaj mądrzyć ale jeśli faktycznie rozmawiamy o rzędach wielkości jednej dziesiątej milimetra to nie usłyszysz tego.

I teraz jak patrzę gdy pisałem wcześniejsze posty z telefonu komórkowego to mogłem trochę namieszać :(

Jego stożkowy kształt zależy od membrany której fale ma odbijać prosto i zapobiegać także interferencji fali wyższych częstotliwości przy głośniku.

for example, a 12-inch (300 mm) cone woofer might be expected to reproduce 550 Hz energy near the top of its intended range, however, the wavelength of 550 Hz is approximately twice the diameter of the woofer, so wave energy at that frequency traveling laterally from one side to the other will be out of phase and will cancel. With a phase plug in the center, such lateral wave energy bounces off of the obstruction and is reflected outward toward the listener.
                                Last edited by .3lite; 19.11.2013, 11:05.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedż, LuSzti mnie rozszyfrował:)Pozdrawiam Roman

Skomentuj

Czaruję...
                                  X