Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowe monitory , kolumny jakie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowe monitory , kolumny jakie ?

Witam znajomy zastanawia się nad zakupem kolumn / monitorów do swojego pokoju (pokój jakieś 4mx6m )
    Założenia nie musi być bardzo głośno ( dyskoteki robić nie będzie )tym bardziej że będzie pracować z se EL 84
    Muzyka głównie rock, filmowa , trochę klasycznej .
    Zastanawiał się nad stx mx-140 ?.. czy może coś innego można polecić w podobnym przedziale cenowym ?

Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz posta
    będzie pracować z se EL 84
    Zastanawiał się nad stx mx-140
    Kolega się nie rozmarzył czasem?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Kolega się nie rozmarzył czasem?
      dlaczego ? masz na myśli że SE EL84 nie wysteruje właściwe tych mx-140 ?

Skomentuj

Ehh, przeczytałem FX-300 jakimś cudem a MX-140 to monitorki małe.

W takim wypadku zwracam honor, ale pytanie zadam - ile kolega ma pieniędzy? Jeśli w podobnym przedziale... chociaż czy cena 750 PLN dotyczy jednej sztuki? Jeśli tak i kolega ma na wydanie 1500 PLN to można coś lepszego zrobić.

Skomentuj

Wydaje mi sie, ze nawet mx-140 do tak slabej lampy to nie jest dobry pomysl, oczywiscie zagra, ale nie tak jak powinno. Glosniki powinny miec wyzsza skutecznosc, ale z drugiej strony nie da sie pogodzic malych rozmiarow obudowy, z wysoka skutecznoscia i odpowiednio niskim basem. Kolega chce sluchac rocka, muzyki filmowe i klasyki, ale ja jestem przekonany, ze taki zestaw tego nie po prostu nie zagra.
          Wszystko zalezy od pieniedzy, nie wiem czy bym nie wolal kupic uzywanych, duzych paczek, z dobra efektywnoscia. Niestety projektow dostosowanych do slabych wzmacniaczy jest na forum praktycznie nic, ogolnie jest z tym problem. Te kilka watow lampy moze zagrac pieknie, ale z odpowiednim glosnikiem, kolumnami. Podpinanie monitorow stx to naprawde nieporozumienie, szczegolnie do takiej muzyki.

Skomentuj

Napewno cena dotyczy 1 szt. Zrobienie wchodzi w grę z tym ze nie posiada żadnych narzędzi itp. I wtedy oszczędność przepada wiec raczej gotowe. A co innego jeśli nie mx 140 budżet ok 1500 zł
            Załóżmy ze zdecydowałby się na budowę kolumn to jaki zestaw?
            Co do se el to w przyszłości może będzie przerobiony na PP trafo sieciowe jest z nadwyżko.
            Last edited by dareks1990; 02.12.2013, 15:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Glosniki powinny miec wyzsza skutecznosc
              Jeszcze dodaj do tego fakt, że jak zestaw nie będzie miał równej impedancji to będzie miał himalaje na wykresie pasma przenoszenia.

Skomentuj

Witam znajomy zastanawia się nad zakupem kolumn / monitorów do swojego pokoju (pokój jakieś 4mx6m )
                będzie pracować z se EL 84
                Założenia nie musi być bardzo głośno
                Biorąc pod uwagę wymiary pokoju 24m* i moc lampy, to faktycznie głośno nie będzie.
                Może wybrać MX-140 albo taniej np. F1 lub F2 na Fountekach http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...c-192_272.html
                Oba projekty dobrze zagrają (ten pierwszy będzie miał więcej basu w BR).

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Jeszcze dodaj do tego fakt, że jak zestaw nie będzie miał równej impedancji to będzie miał himalaje na wykresie pasma przenoszenia.
                  Tak, to tez jest wazne dla wzmacniaczy lampowych. Dobrym rozwiazaniem bylby jakis uklad trojdrozny w obudowie zamknietej lub stratnej. Tak aby efektywnosc nie spadla ponizej 90-91db.

Generalnie wszystko sie komplikuje, pozorna prostota wzmacniacza lampowego skazuje nas dosc zawile i nielatwe w budowe zestawy glosnikowe, no chyba ze ktos ma to w nosie, to moze podlaczyc pod taki wzmak byle co.

Skomentuj

Dziękuje za żywo dyskusje , może trochę jaśniej nakreślę sytuacje .
                    Z ciekawości postanowiłem wykonać dla siebie wzmacniacz SE kolega zapytał czy nie wykonam takiego samego wzmacniacza dla niego zgodziłem się .
                    Swój wzmacniacz już wykonałem jego już kończę ale do rzeczy , może niektórzy mnie skrytykują ale po zrobieniu wzmacniacza przez spory czas grał z altus 140 i mi się dźwięk podobał słucham innej muzyki ale jak włączyłem kilka kawałków jazzu to zaczęło mi się podobać, na stx fx-200 było też całkiem fajnie chociaż trochę za płasko jak dla mnie .
                    Znajomy chce kupić jakiś zestaw to tego wzmacniacza ponieważ teraz korzysta z jakiś komputerowych creative .
                    Audiofilem nie jest więc to nie muszą być (bo to nie możliwe ) żeby jakiś zestaw zagrał w podanym rodzaju muzyki w pełnej klasie .
                    Chodzi o to aby grał przyzwoicie i w miarę możliwości głośna chociaż sam u siebie mam pokój ok 20 m i głośności była wystarczająco a nawet nad to do codziennego słuchania muzyki .
                    Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Biorąc pod uwagę wymiary pokoju 24m* i moc lampy, to faktycznie głośno nie będzie.
                    Może wybrać MX-140 albo taniej np. F1 lub F2 na Fountekach http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...c-192_272.html
                    Oba projekty dobrze zagrają (ten pierwszy będzie miał więcej basu w BR).
                    Ta cena to jest oczywiście tylko to co na foto bez płyt pod obudowę ?
                    Może ktoś się wypowie jeszcze bo F1 i F2 nie miałem okazji słuchać mx-140 słyszałem i i się podoba .

---------- Post dodany 04.12.2013 o 09:30 ---------- Poprzedni post 02.12.2013 o 19:26 ----------

Czytałem trochę o tych F1 i F2 jestem ciekawy jak to gra, niestety kolega nie chce budować zestawu woli cos kupić. Można kupić gdzieś gotowe kolumny na takich przetwornika? Albo może ktoś z forum sprzedaje taki zestaw? Co jeszcze Możecie polecić w podobnym przedziale cenowym.
                    Last edited by dareks1990; 02.12.2013, 18:41.

Skomentuj

Ta cena to jest oczywiście tylko to co na foto bez płyt pod obudowę ?
                      Bez obudowy.

---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post o 09:41 ----------

Może ktoś się wypowie jeszcze bo F1 i F2 nie miałem okazji słuchać mx-140 słyszałem i i się podoba .
                      Mi się bardziej podobał projekt F1 (jedynie na basie F1 jest gorszy, ale tam jest mniejszy głośnik).

Skomentuj

Bez obudowy.

---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post o 09:41 ----------

Mi się bardziej podobał projekt F1 (jedynie na basie F1 jest gorszy, ale tam jest mniejszy głośnik).
                        marian a można gdzieś je kupić gotowe ?
                        czy tylko są zestawy diy ?

Skomentuj

marian a można gdzieś je kupić gotowe ?
                          Nie spotkałem się z takimi.

czy tylko są zestawy diy ?
                          Tak.
                          Ja kilka dni temu sprzedałem te monitory: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...untekach-HEBAN

Skomentuj

Nie spotkałem się z takimi.

Tak.
                            Ja kilka dni temu sprzedałem te monitory: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...untekach-HEBAN
                            Szkoda Widać że wykonałeś kawał dobrej roboty .
                            To co innego niż mx-140 bo niestety to muszą być gotowe monitory/ kolumny najlepiej fabryczne ...

Skomentuj

To co innego niż mx-140 bo niestety to muszą być gotowe monitory/ kolumny najlepiej fabryczne ...
                              Dlaczego muszą być fabryczne? Przeciez to co zbudował Marian gdyby tylko na froncie było przyklejone logo znanego producenta kosztowało by pewnie 3 razy tyle :)

Skomentuj

Dzięki za pomoc narazie dam mu czas na przemyślane.

Skomentuj

Czaruję...
                                X