Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie membrany ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lakierowanie membrany ??

Posiadam juz glosniik niskotonowy Tonsila GDN 20/80/2 ma on (swiecaca??nabłyszczana ??)dobrze wiecie o jaka membrane mi chodzi. Potrzebuje jeszcze dokupic sredniotonowy tej samej firmyGDM 12/60 i ma on inna matowa membrane a chcialbym zeby byla taka sama jak niskotonowy co mam zrobic ??polakierowac czyms??
    Pozdro

podobno mozna to zrobic szkłem wodnym (do nabycia w najblizszej aptece)

Skomentuj

no tak ale w tedy na pewno zmieni się jego brzmienie, i raczej wątpliwe czy na lepsze?, z basowcami to by jeszcze przeszło.

Skomentuj

lakierowanie na wplyw przedewszystkim na srednice poprostu zwieksza mase i sztywnosc membrany przez co zmienai sie ch-ka
        w glosnikach z celulozowa membrana powoduje to lekkie wyostrzenie dzwieku a co do polipropylenu to oradzam rozpuscisz membranke

Skomentuj

malowanie

Jeżeli chodzi ci o np. polakierowanie to odradzam, nie tylko ze względu na zmiane charakarystyki (jeszcze mało wiem ale chyba zwiększy się Qts), głównie chodzi o to że membrana ulega odkształceniom, minimalnym ale zawsze. Zwykły lakier popęka, musiałbyś użyć materiałów elastycznych używanych do malowania plastiku, to tylko przykład. Te matariały są po pierwsze drogi a po drugie to dodatkowe obciążenie. Zdaje mi się że w tym wypadku kupiłbym membranke, resor górny i poprostu je pozamieniał. Zwykły lakier tak ci usztywni membranke że straci ona swoje właściwości, bo każda musi ulegać drganiom i odkształceniom.

Skomentuj

ja bym zwrucił jeszcze uwage na to że materiał i faktóra powierzchni membrany jest specjalnie dobierany po to, żeby stłumić rezonanse własne. Polakierowanie spowoduje zmiejszenie tego tłumienia i dodatkowo powstanie nowych rezonansów. Zmiana też nie jest najlepszym rozwiązaniem bo w tedy tak samo zmieni się jego harakterystyka, a tym bardziej jeśli będzie to jakaś błyszcząca podruba z tektury lub tworzywa.

Skomentuj

Wiem że się zmieni ale i tak i tak będzie to "mniejsze zło", osobiście bym je zostawił tak jak są. GDN to dobre głośniki w których wszystko (jak mniemam) jest tak obliczone aby było optymalnie. Zmiana membrany na błyszczącą, ale taką lepszą oczywiście i tak jest lepsza niż malowanie. A właściwości głośnika nie powinny aż tak bardzo ulec zmianie jeżeli różnica mas i sztywności własnych membranek będzie mała. Ale jak ktoś bardzo chce to można wszystko. :)

Skomentuj

to najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba wymiana membrany na taka juz polakierowana ??
                Pozdro

Skomentuj

malowanie

Tak mi się przynajmniej wydaje. To niejest najlepsze wyjście ale na pewno lepsze niż lakierowanie, i chyba tańsze bo dodatki plastyfikujące do lakierów tanie nie są niestety :( Napewno mniej zmieni charakterystykę głośnika.

Skomentuj

Panowie mieszacie.... Lakierowanie usztywnia membrane,- to prawda. Ale sztywna membrana to nic zlego, wrecz przeciwnie. Sztywna membrana pracująca jak tłok jest zgodna przede wszystkim z calą teorią głośników. Jest to zresztą jedno z założeń tych teorii. I nie jest prawdą ze sztywna membrana nie tłumi rezonansów własnych. Tak jest zazwyczaj bo producenci stosują sztyne materiały jednorodne takie jak np aluminium jednak nie jest to regółą. Ideałem jest membrana nieskończenie sztywna,tłumiąca rezonanse własne i lekka do tego. Dlatego producenci strosują bardzo często membrany warstwowe aby połączyć cechy paru materiałów (np audax, eton, mineralizowane polipropylenowe membrany vify czy kilkuwarstwowe polipropylenowe peressa) i wykożystać pozytywne cechy roznych materiałów lub ich właściwości anizotropowe (ortotropowe) (materiał anizotropowy to taki ktory ma rozne wlasciwosci mechaniczne w roznych kierunkach, ortotropowy tak samo ale do tego kierunki te sa do siebie prostopadłe). Niestety zazwyczaj wiąże się to ze zwiększoną masą jednak tej może pomóc silniejszy układ magnetyczny. Polakierowanie membrany zwiekszy jej mase co bez zmiany ukladu magnetycznego nie jest zjawiskiem pozytywnym ze wzgledu na np charakterystyki impulsowe, ale np obniza czestotliwosc rezonansowa glosnika. Zdrugiej strony dodaje membranie sztywnosci i łączy dobre cechy celulozy ze sztywnością membrany (dzwiek powinien sie poprawic w dziedzinie detalicznosci ). Generalnie jesli nam to odpowiada to mozna probowac- do odwaznych swiat nalezy. Co do parametrów glosnika po takich zabiegach to nalezy dokonac pomiarów bo zmienia sie dość drastycznie.

pozdrawiam

Skomentuj

malowanie

Czyli w sumie to nie mieszam bo napisałem prawdę, malowanie zmieni właściwości i usztywni. Ja nie mieszam, przynajmniej się staram. Kolejny pomiar byłby rzeczywiście potrzebny, a propos. Może mi ktoś podać link do strony lub do postu na forum gdzie opisana jest procedura pomiaru podstawowych danych o właściwościach głośnika? (Qts i te sprawy) Dzięki.

Skomentuj

www.audiomania.sart.pl -> artykuły -> tutoriale -> speaker w.

Skomentuj

celuloze spokojnie mozesz polakierować. lakier wsiąknie w membrane i nie będzie pękał. co do parametrów - to raczej bym olał.... tonsile mają większy rozrzut niz będą zmiany wywołane lakierowaniem

Skomentuj

Odswieżając temat :)
                            Napatoczyły mi sie ostatnio wysłużone kolumienki Diory bodajże... nie wiem dokładnie... były lekko hmmm "ośrupane".. mniejsza z tym... w każdym razie udało mi sie wyłuskać z tych padlin całkiem porządne GDn 16/50/1 z jednym jednak drobnym mankamentem... membrany z celulozy troszke poddały sie działaniu wilgoci (sprzet przelezał dość długo w wilgotnym garażu).. postanowiłem zrobić ekspetyment :)
                            Z odpadów płyty wiórowej zbudowałem skrzynki z BR o pojemności 9 litrów, zapakowałem lekko spleśniałe GDN-y i do tego po jednym GTC 11/100... zestaw sprawował sie całkiem przyzwoicie, mogę powiedzieć że nawet nieźle... jedyny mankament to zbyt miekkie zawieszenie w GDN-ach. (wypluwało membrany z dośc przykrym terkotaniem w dolnych zakresach) Pierwsza myśl - SPRAY :) nie czekając długo wykopałem z zasobów czarny, matowy spray i do dzieła. Głośniki wyglądaja dosłownie jak nowe i w dodatku delikatne usztywnienie membrany i .. tak tak piankowego zawieszenia wpłyneły pozytywnie na zachowanie przetworników w doolnych zakresach, a że zapakowałem te stuningowane cuda do konstrukcji klasyczno-monitorowej pewnie zyskały też trochę środka :)

Sumując efekty... skutek działania sprayem jest na tyle dobry, że postanowiłem wykonać specjalnie do tego zestawu porządne skrzynki i wykonac kolejną pare :) monitorków :)

Zdjęcia i efekty ... niebawem :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X