Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy poprawnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy poprawnie

Witam
    Mam takie pytanie kupiłem dawno temu głośnik z firmy stx model sw 12.2.300 2x4 F.S.PP i padł po że tak powiem katowaniu oddałem go na gwarancji i po pewnym czasie odebrałem żekomo naprawiony , jednak nie sprawdzałem go od tego momentu aż po roku mi sie o nim przypomniało więc postanowiłem go podpiąć pod PANEL SUBWOOFERA 2X100 W / RMS TDA7294 ze znanego portalu aukcyjnego daje on albo 2x100 W w 4ohm albo 1x 200 W w 8ohm . więc podpiąłem go zgodnie czyli plus do plusa i minus do minusa na lewy kanał jedną cewke i tak samo na drugą. okazało sie że bzyczy jakby zwarcie było jednak gdy podpiąłem jedną cewke na odwrót zaczął głośniej i mocniej grać. Pytanie takie czy w czasie naprawy mogło dojść do pomylenia lutów i teraz oznaczenie na głośniku jest błędne czy może taki panel sie nienadaje do tego głośnika bądź faktycznie jedna cewka jest spalona. bo przepiąłem na odwrót cewki i tak też grało a jak zgodnie z opisem to znowu bzyczało. Proszę o szybką odpowiedź bo niechciał bym spalić tego panelu. do samochodowego wzmacniacza jeszcze nie podpinałem.

Pozdrawiam Piotr

Jak podłączyłeś cewki ? Dwie cewki osobno na każdy z kanałów wzmacniacza ?

Skomentuj

dokładnie tak czyli lewy kanal wzmacniacza na jedna cewke prawy kanał na druga z tym że tak jak mówiłem powiedzmy lewa + do + a - do - a prawa + do - a - do + jak dam jak lewa do bzyczy jest ciszej jak by zwarcie

Skomentuj

no to gratulacje :)
        http://www.rockfordfosgate.com/rftec...1&woofer_imp=4

tutaj masz - jak podłączyć ...2 cewkowy głośnik
        Last edited by wrotekpoz; 05.01.2014, 19:01.

Skomentuj

A czemu drugą cewkę podłączasz w przeciwfazie? Przecież jedna cewka chce wypchnąć układ ruchomy w górę a druga w dół.
          To nic dziwnego, że głośnik nie gra i bzyczy, po praktycznie pracuje na zwarciu. Gdyby nie rezystancja uzwojeń to byś usmażył wzmaka. Tak usmażysz tylko cewki głośnika.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

pisze przeciez ze jak podlacze lewa i prawa + do + a - do - to wtedy harczy bzyczy a jak jest jedna w przeciw fazie to gra

Skomentuj

Czy ty nie rozumiesz że tak się nie łączy cewek ? odpaliłeś link ?

Skomentuj

wrotekpoz

zobacz na ten schemat pierwszy głośnik pokazuja ze + sa na przeciw siebie a drugi wariant ze po przeciwnych kierunkach ???

Skomentuj

Piszesz że cewki łączysz na osobne kanały w wzmacniaczu, a na schemacie pokazane jest inne połączenie. Więc nie wiem o co chodzi, używasz tylko mostka w wzmacniaczu i tylko dwóch kabli..kumasz ?

Skomentuj

wporzadku ten moj panel ma opcje 1x 200 przy 8ohm to tak ten glosnik podpiac ???

Skomentuj

cewki w szereg , jak na drugim obrazku , na obrazku masz też + i - przy 8ohm, po lewej, powiedzmy że to twój wzmacniacz

Skomentuj

no wiec podpialem jak na 2 rysunku i niegra

Skomentuj

zrób zdjęcie / schemat jak to masz podpięte
                          jest opcja że już upaliłeś cewkę

Skomentuj

przepraszam moj blad nie dalem mostka + z - tego kabelka

---------- Post dodany o 21:03 ---------- Poprzedni post o 20:52 ----------

https://diyaudio.pl/i/19017/cv2e2qwb...1388952192.jpg tak to mam

Skomentuj

I tak działa czy nie działa?

A tak w ogóle to bateria w dłoń i podłączasz + baterii do + cewki i - baterii do - cewki. Patrzysz jak się wychyla.
                              Dla drugiej cewki tak samo. Jeśli wychyla się w tą samą stronę to jest OK, jeśli w odwrotne strony to są źle zalutowane.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

tak teraz dziala jak na tym rysunku co dałem :) dzieki wam wielkie

Skomentuj

15 postów i :lol:

Skomentuj

jeszcze tylko jedno bo zgrabnie oderwalem kopołke czym ja najlepiej zakleić ??

Skomentuj

dan cii :)

Skomentuj

Ok, to już można ten śmietnik skasować jak mówi regulamin?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X