Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1 Komp, 2 niezależne stanowiska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1 Komp, 2 niezależne stanowiska

Witam, mieszkam w mieszkaniu 2 pokojowym. Mam 2 laptopy co jest wkurzające bo stanowisko przy którym można usiąść wygodnie z laptopem jest jedno.
    Wpadłem na pomysł jak wyżej. Zakupić jakiś mocny PC. Ustawić go tam gdzie mam cala aparaturę do sieci i stacje z dyskami.
    Przydzielić do niego 2 monitory (jeden kabel w każdym pokoju puszczony pod płytami karton gips) i dwie myszki z klawiatura (bezprzewodowe)
    Da się uzyskać 2 oddzielne niezależne stanowiska na jednym PC ?? Czy to raczej nie możliwe ?

Ps. Jednym z monitorów mógłby być telewizor a 2 w 2 pokoju. Byłaby pewnie walka o większy obraz ale trudno. :)

Da się, jest odpowiedni soft do tego (niestety płatny), np. http://international.ibik-soft.com/ (plus jest taki, że jest dostępna 10-dniowa wersja testowa za darmo). Od razu wspomnę, że stanowisko Microsoftu (bo pewnie masz windowsy) jest takie, że dwa stanowiska = dwie licencje na system.

Skomentuj

Oczywiście da się, np. jak wyżej, ale to trochę bez sensu. Masz miejsce na klawiaturę i mysz, a nie masz na laptopa?

Skomentuj

No dla mnie wygodniej siedzieć z wagą mniejsza niż laptop na kolanach i nie zastanawiać się czy przypadkiem nie urwe czegoś podpietego do usb lub nie zamykam jakiegoś wylotu do chłodzenia.... Poza tym nie chce czytać po co mi to. Tylko chce czytać jak to zrobić. Napewno nie ma innego rozwiązania niż ten program wyżej?
        Last edited by hellrider; 06.01.2014, 17:03.

Skomentuj

Podepnij laptopa pod telewizor + klawiatura i mysz bezprzewodowa.

Skomentuj

Windows obsłuży tyle monitorów, ile dasz radę podłączyć (w uproszczeniu, w XP było to 9, nie wnikałem ile można podłączyć w nowszych systemach - zakładam oczywiście, że mówimy o Windowsie)
            Można inaczej, na upartego możesz "podzielić pulpit" ale wtedy nie ma mowy o zarządzaniu zasobami systemu, że o prywatności takiego rozwiązania nie wspomnę. Można zainstalować Windows Server i używać "cienkich klientów", ale cienki klient to cienki klient Dużo zależy od tego do czego to ma służyć? Czy do siedzenia na diyaudio.pl czy do GTA V?

Skomentuj

Tak jak napisałeś Kolego. Do grania a druga strona do przeglądania neta.

Skomentuj

http://cambuca.ldhs.cetuc.puc-rio.br/multiuser/
                http://www.thinsoftinc.com/purchase_overview.aspx

i jeszcze virtualbox , ale o szczegóły nie pytaj :)
                Last edited by wrotekpoz; 06.01.2014, 19:42.

Skomentuj

Ja bym nie kombinował, kompie do grania, router z WiFi i do przeglądania neta tablet, żadna mysz z klawiaturą nie zastąpi tej wygody i wolności jaką daje tablet w przeglądaniu neta a wielkość obrazu jest wystarczająca.

Skomentuj

jeden komp jako dwa- to nie spelni zadania. juz lepiej kupic troche slabszego pc i jakiegos lapka podpietego do samego monitora (np. schowany za monitorem, sam mam tak podpietego do internetu msi cr630, wypiety caly modul ekranu bo byl pekniety, ladnie zamaskowany, kupiony za grosze - 150zl, 2 rdzenie 2gb ddr3, 320gb) jako "aio" a wyjdzie podobnie cenowo, a moze i taniej, a napewno bardziej wydajnie, bo nie oszukujmy sie, im wiecej "wielezadaniowosci" tym slabiej wypadaja nasze sprzety (tym bardziej, ze wyswietlamy w wiekszosci na dzien dzisiejszy obraz 1080p, nie jeden pc nie radzi sobie dokladnie z wyswietlaniem tego na 1 ekranie, a co dopiero mowa o 2-ch, chyba ze ktos ma kilka ladnych tysiecy na komputer, ale ja tu mysle o sprzecie dla zwyklego wyjadacza, tj. w granicach 2k calosc), mniej kombinowania z kablami, bo mamy wifi, dlna etc etc... Co do tabletow to jedyne co mozna kupic to TF100, bo w androida bym sie nie pchal, mialem juz wiele urzadzen na tym sofcie i zadne nie spelnilo moich wymagan, za to transformer owszem, ale nie o tym w watku mowa. Moim skromnym zdaniem odpusc sobie ten pomysl uzywania 1 pc jako 2, przysporzy to pewnie wiele problemow z ustawianiem i kombinowaniem w pozniejszym czasie, a tak naprawde sie, itak, itak, nie sprawdzi. komputer za 1,5k pociagnie kazda najnowsza gre na wysokich detalach + lapek bez ekranu za 2-3 stowki > komputer za 3-4k na 2 ekranach.
                    Last edited by kqoo; 06.01.2014, 21:55.

Skomentuj

Czaruję...
                    X