Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nawigacja samochodowa jaka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nawigacja w telefonie za granicą, OK ale pod jednym warunkiem, że nie trzeba łączyć się z internetem.
    Osobiście używam już nieco startej nawigacji TomToma, model XXL IQ Routes, ale mam na niej najnowsze mapy wgrane :). W mojej opinii ma dwie wady; mała pamięć, tylko 2 GB, i czasem potrzebuje chwili żeby się połączyła z satelitą. Obecne modele mają 4 GB i więcej i przede wszystkim działają znacznie szybciej. Piszę to mając doświadczenie z modelami VIA 120 i VIA 130. Jeżdżąc po Niemczech, Austrii czy Belgii nie miałem problemów z TomTomem.
    Miałem kiedyś okazję "spróbować" serwisu TomToma. W moim przypadku było wzorcowo! Sprzęt wysłany do Holandii w środę, w piątek następnego tygodnia nawigacja była z powrotem w domu. Wysyłka na koszt producenta, kontakt z serwisem bardzo dobry.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Za granicami Polski polecam IGO , mapy NawteQ lub Teleatlas - czyli te które kupujesz w aktualizacjach u konkretnych producentów.
      Nie wiem jaki masz budżet, ale możesz kupić gołe urządzenia i do tego osobno aplikację - co polecam.
      Np Mio http://allegro.pl/gps-mio-680-igo-pr...270079552.html

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
        Nawigacja w telefonie za granicą, OK ale pod jednym warunkiem, że nie trzeba łączyć się z internetem.
        Nawigacja w telefonie korzysta z wbudowanego modułu gps ( jeśli taki ma / chyba, że ktoś wybierze w opcjach, że chce się łączyć z internetem i płacić za ściagnięte dane). Ja często takiej używam jak gdzieś idę, czy jadę rowerem/ wystarczy tylko mieć ściągnięte z neta mapy wrzucone na telefon/kartę sd, a telefon laduję równowartością 50 zł raz na rok :)
        Last edited by ruffpl; 04.06.2014, 17:25.

Skomentuj

mio to trochę lepsza tandeta, tylko ich ładowarki z wtykiem kątowym to porażka.

Skomentuj

To co innego proponujesz ? Garmin ? TomTom ? Systemy ogólnie zamknięte (gwarancja) i jesteś uzależniony od częstotliwości wypuszczania aktualizacji przez producenta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
              No właśnie - kiedyś się o to pytałem ale bez odzewu - może ktoś ma z tym doświadczenie? Jest sporo tanich modeli od 1000-2000zł tylko ile są warte?
              nie chcialem o tym pisac, zeby nie robic reklamy... ale audio-technik wchodzi w dedykowane stacje multimedialne
              montujemy ostatnio GMSy i ACSy
              niektore tansze modele oscyluja wlasnie w okolicach 1000zl

maja swoje wady, ale da sie tego z powodzeniem uzywac i dzialaja poprawnie
              tylko ktores modele sypia sie z pirackimi mapami!

z gory odpusc naviheaven i podobne chinczyki - to sie do niczego nie nadaje!

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              Jak dla mnie dotykowy ekran w samochodzie to porażka i z chęcią kupiłbym nawigacje z przyciskami ale takich to chyba nie produkują
              dedykowane stacje maja przyciski + dotyk. niestet tylko fizyczne jest chyba tylko w bmw i audi (nawigacja jogiem)

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              Nawigacja w telefonie korzysta z wbudowanego modułu gps ( jeśli taki ma / chyba, że ktoś wybierze w opcjach, że chce się łączyć z internetem i płacić za ściagnięte dane). Ja często takiej używam jak gdzieś idę, czy jadę rowerem/ wystarczy tylko mieć ściągnięte z neta mapy wrzucone na telefon/kartę sd, a telefon laduję równowartością 50 zł raz na rok
              niestety google jest tak "inteligentne" ze sie nie da. zawsze pobiera dane mimo ze przed chwila pobralem calutkie mapy :/

Skomentuj

Nie na temat...
                Chodz ci o google maps?

Skomentuj

Nie na temat...
                  tak

Skomentuj

Moim zdaniem nawigacja jako osobne urządzenie traci sens. Lepiej jej kwotę dołożyć do telefonu i mieć jedno z drugim. Sam mam lumie 620 i ta nawigacja nokii jest fajna, nie potrzebuje netu żeby działać, nawiguje dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      Nie na temat...
                      tak
                      Nie na temat...
                      Więc ściągnij jakąś apkę do nawigacji + mapy/ są na innych forach

Skomentuj

dzisiaj jadac z klientem "przetestowalem" nawigacje w comandzie 2.5 mercedesa. tak szybkiego dostosowania do zmiany trasy to jeszcze nie widzialem
                        ale bylo to konieczne bo pokazywal dziwne trasy do znanego mi miejsca :p

Skomentuj

TomTom, podlaczyc do kompa, zaktualizowac (co kwartal o wiele wieksza paczka aktualizacji map) odlaczyc i jazda, bardzo intuicyjne menu, autorski OS oparty na linuksie, zadnych zwiech, wszystko plynnie dziala, jak trasy nie ma na mapie to tomek sam zapyta czy ja naniesc. Podobne poprawki naniesione przez innych uzytkownikow mozna tez pobierac automatycznie (dziala to na zasadzie punktow reputacji wiec bez jakis przewalow...) Kabelek USB z patentem, ze sie lekko zatrzaskuje w samej obudowie co wyklucza rozpieprzenie wejscia USB jak to ma miejsce w niektorych nawigacjach lub samych telefonach i z czego niektore serwisy chyba zyja... Wmontowany uchwyt do szyby w obudowe tez mozna uznac za plus, a raczej nie wyglada na delikatny wiec przezyje pewnie dluzej niz same urzadzenie. Wiadomo typowo polskie mapy szybciej sa aktualizowane, ale i w tomtom nie mozna narzekac, testowany tez w Anglii i na trasach miedzy Polska, nigdy nie zawiodl, sprawdzil sie tez idealnie w towarzystwie z kurierem. Tyle ode mnie, doswiadczenie zebrane tez od rodziny ktora maltretuje te tomtomy.

Mapy chyba raczej troche drogie niestety, a co do tych wiecznych aktualizacji to o ile dobrze pamietam jest tam dopisane, ze tylko do konca wsparcia samego urzadzenia, czyli po paru latach jak wyjdzie oprogramowanie ktorego stary tomek juz nie obsluzy bo wymagania sprzetowe juz nie te itd itp wtedy automatycznie koncza sie aktualizacje map dla takiego urzadzenia.
                          Last edited by Yascor; 12.06.2014, 22:35.

Skomentuj

Czaruję...
                          X