Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Młoto-wiertarka - jaką wybrać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Młoto-wiertarka - jaką wybrać ?

Hej,

Przymierzam się do kupna młoto-wiertarki i nie wiem na co się zdecydować. Nie chce czegoś najtańszego (plastikowe zębatki etc), ale też nie robię w budowlance by wydawać na to parę tysięcy ;-)

Modele nad którymi się na razie zastanawiam:

MŁOTOWIERTARKA BOSCH GBH 2-26 DRE

MŁOTOWIERTARKA MAKITA HR 2610

MŁOTOWIERTARKA HITACHI DH 26PC

Zastosowanie typowo domowe, wiercenie i od czasu do czasu wykuć gniazdko czy korytko na kabel.

Polecacie coś innego (zakres cenowy dość elastyczny, więc jak coś dużo lepszego jest za większe pieniądze to śmiało, tańsze też oczywiście ) ?

Rafal
    Last edited by gi; 04.09.2014, 13:20.

Jeśli tańsze to z mojej strony mogę polecić Ci firmę Titan. Mam frezarkę i młot udarowy tej firmy. Za tą cenę sprzęt jak najbardziej OK i do amatorskich zastosowań w zupełności wystarcza. Jedyny minus to angielska wtyczka i to, że jest to sprzęt powystawowy z Anglii i nie ma na to gwarancji. Ja użytkuję od dwóch lat i jak na razie żadnej awarii sprzętu nie było.
    http://allegro.pl/mlotowiertarka-tit...568035454.html

Skomentuj

Ja od siebie mogę polecić Makite. Pracowałem modelem HR2470 i nie mam zastrzeżeń.
      Mam też sporo sprzętu Hitachi i jest niezawodny. Na Boschu się przejechałem z wiertarkami;/
      Last edited by Adzik94; 04.09.2014, 13:40.

Skomentuj

Również mam makite, miała być od tak żeby coś tam w domu na sdsa było, a poleciało już kilka remontów i kilka domów ma instalację zrobionych, czy to kołki, czy koronką pod puszki czy przewierty. Trochę się okurzyla ale działa równo cały czas, znajomy miał jakiegoś bosha na sds i później pozyczal moją i mówił że znacznie lepiej się robi.

Skomentuj

A ja kupiłem prawie najtańszą, podobną do http://www.skapiec.pl/site/cat/505/c...WWoaAmEV8P8HAQ (podobną, bo mojego modelu już nie ma)
          Mam już jakieś 7 lat, przeszła już dużo remontów, większych i mniejszych, bywało sporo kucia, sporo wiercenia i działa dalej jak złoto. Chyba nie ma co sie bać. Ale zależy co chcesz kuć. Do takich rzeczy jak napisałeś to spokojnie wystarczy. Ale jak do grubej roboty (rozbiórka żelbetu) to absolutnie nie ta klasa. Do precyzyjnych rzeczy (typu wywiercenie w murze pod kołek 6mm) też nie bardzo bo w miękkich materiałach robi rozwałkę, a nie małą dziurkę. Twedy lepsza zwykła wiertarka z udarem. No i parę kilo waży, wiec do dłuższego wiercenia w suficie to trzeba mieć biceps.

Skomentuj

W/g mnie: makita, hilti, metabo.
            To już nie te bosche co kiedyś, hitachi takie sobie.

Skomentuj

Niebieski bosch kujemy po 8 godzin i innych nie chcemy

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi, jak ktoś jeszcze ma jakieś info to śmiało :-)

Hilti oczywiście bym chętnie przygarną, ale to trochę nie ta półka cenowa ;-)

Co mnie zastanawia to duża różnica między poszczególnymi modelami w przypadku mocy udaru (podstawowe Hilti TE 2-M matylko 1.8 J O_o).
                Hitachi: 3.2 J
                Bosch: 2.7 J
                Makita: 2.4 J

Da się to w praktyce odczuć ?

Skomentuj

Wygląda na to, że jednak da się odczuć:

Zamieszczone przez http://www.toolsofthetrade.net/anchors/rotary-hammers_4.aspx
                  But the Hitachi amazed me–its superior piston effectiveness drilled a bull-point chisel 2 to 3 inches deep in the test concrete in mere seconds. Count on any of these models to pop up tiles and start holes, but expect more demo power from the Hitachi.

...

On the jobsite, drilling and chipping performance are my top priorities. Performance in the timed drilling trials clearly determined the winners for me. For getting holes drilled with power to spare, the hands-down best performer was Hitachi. It won every single drilling trial and was great on site. Literally nothing I did could slow it down drilling or chipping. Makita earns a close second, taking second in every one of the trials. Hilti gains third with solid performances and great comfort. Bosch's dependable power took fourth with DeWalt close behind. The Metabo, while the most versatile multi-use tool, was a little slower than the others drilling and chipping. These are all followed by the Milwaukee model.

–Michael Springer is a designer-builder in Boulder, Colo.
                  Pytanie jak z wytrzymałością i jakością wykonania Hitachi ? :/
                  Last edited by gi; 05.09.2014, 09:37.

Skomentuj

Używałem każdej z podanych i mam porównanie.
                    Osobiście mam Hitachi. Używana amatorsko, od czasu do czasu jakąś instalacje elektryczna w domku.
                    Jeżeli chodzi o udar to różnica jest zdecydowanie odczuwalna, tak samo przy wierceniu jak i przy podkuwaniu. Wiercenie na pewno idzie szybciej z racji udaru. Przy podkuwaniu też trzeba uważać aby za dużo nie rozkuć. Udar jest o wiele silniejszy niż u konkurencji.
                    Wiertarka jest dość mała i poręczna. Cena też nie za wysoka.
                    Jedyny minus to delikatne sprzęgło i problem jest z wywierceniem otworu pod puszki elektryczne oraz wiercenie grubszym długim wiertłem np przez ścianę.
                    Boscha raczej nie polecam.
                    Zależy co będziesz robił głównie.
                    Ja teraz kupiłbym jednak Makitę albo DeWalta. Hitachi do zwykłego wiercenia i podkuwania jest lepsza, ale za to kiepska do dużych wierteł i otwornicy.

Skomentuj

DeWalt też mi chodzi po głowie, jakiś konkretny model masz na myśli ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                        DeWalt też mi chodzi po głowie, jakiś konkretny model masz na myśli ?
                        Nie. Ale w tym przedziale cenowym są co najmniej 2 modele. Po prostu nigdy się nie zawiodłem na tej firmie i uważam, że robią naprawdę solidny sprzęt.

Skomentuj

Mam makite hr2470 i z pelna swiadomoscia zaryzykuje stwierdzenie ze w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.
                          Szukalem dlugi czas, kupilem makite, deweloperke cala obrobilem (nowe punkty ektryczne, skucie posadzki miejscami) i dalej chodzi jak nowa.

Skomentuj

Powiem z innej strony.
                            Makita rok gwarancji, bosch, metabo, milwaukee daja teraz 3 lata. Metabo dodatkowo pierwszy rok na wszystko i co bys z nia nie zrobil.
                            Ja bym jeszcze zainteresowal sie na twoim miejscu milwaukee lub aeg.

Skomentuj

Super Deker, ale o firmach mozna pisac i pisac a tu raczej konkretne modele mialyby pomagac w wyborze:)

Skomentuj

Ja mam top chinczyka z castoramy
                                http://www.castorama.pl/katalog-prod...900-900-w.html

MRH 900, dwa lata ja meczylem i dala rade, remont domu.
                                Troche przekladnie dosmarowalem i git, kupilem w promocji za mniej niz 300zl.
                                Jebniecie 3,5J, gwarancja chyba ze dwa lata - otwory w dece pod schody, chyba 16mm jak w maslo.

/edit/
                                3 lata gwarancji
                                Last edited by tomekk_; 05.09.2014, 21:56.

Skomentuj

Kress 800 PE?

Skomentuj

Naprawdę do wiercenia to byle jaki młot wystarczy. Ja kupiłem swoją chińszczyznę po tym jak próbowałem w bloku zwykłą wiertarką D6mm wywiercić w płycie stropowej pod karnisze. 30min i dwa wiertła później udało mi się wywiercić 1 (słownie jeden - nigdy aż tak twardego betonu nie miałem w ręce - dla porównania w wibroprasowanych elementach typu krawężniki, wchodziło względnie łatwo - a tu jak granit - a na pewno w zbrojenie nie trafiłem bo próbowałem w paru miejscach.) otwór po czym pojechałem do sklepu i kupiłem. Ten sam otwór zajął mi ok. 5s. Więc myślę że do domowych okazyjnych robót to szkoda kasy na szaleństwa. Najtańszy shit też da radę dla większości zastosowań.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X