Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny aktywne na biurko do kompa pułap 500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez hellrider Zobacz posta
    Mowisz ze tłitery za 70 zeta cie nie rajcują ?:P
    za 70zl masz aluminiaka stx, ktory przy tym tonsilu gra jak hajendy :)

Skomentuj

Mądrze piszesz ifonik :) nie obrażając nikogo ,tylko chodzi mi właśnie żebym nie kupił jakiś plastików:) i znalsłem takie o to monitorki aktywne,które maja dobrą opinie i na razie to moje lidery:) tylko czy słusznie? już powyżej ich linkowałem:
      http://www.djshop.pl/k15,naglosnieni...e-5-para-.html lepsze jakościowo niż modecomy do których nie jestem przekonany
      Co do "titerów" niż tonsile to właśnie stx go bije na głowę w tej cenie. 18-140AWX sklepłem z PCX i jak dla mnie bomba za tą kasę.
      Last edited by lukiel84; 12.11.2014, 19:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Brzmi najgorzej z Tonsili jakie mam. Jest to glosnik ze starego Tonsilu. Bardzo duze znieksztalcenia juz ponizej 3 khz. Jego brzmienie jest tak irytujace, ze nie moge go sluchac dluzej niz kilkanascie sekund. Byc moze sprawdzilby sie w konstrukcji trojdroznej z podzialem, jaki zalecal producent. Wg mnie ten glosnik po prostu nie nadaje sie do dobrego 2 way.
        Totemowi to chyba nie przeszkadza albo jednak dla niego idą lepiej wykonane głośniki ponieważ stosuje je w 2 drożnych Staffach. Denony z tym głośnikiem były 2,5 drożne, też na głośnikach podobnych do GDN 13/40/2. I w tym przypadku nie ma potrzeby robić podziału znacznie poniżej 3 khz.
        Ale i tak mam wrażenie że głośniki na eksport i oznaczane jako GTC różniły się od wersji dostępnych "luzem" w sprzedaży krajowej. Przez wiele lat nie udało mi się kupić dobrze zrobionych głośników spod tej marki, dosłownie na tę ich "jakość" trzeba było polować, bo to co było i jest nadal dostępne, w ogóle nie wiadomo gdzie i przez kogo zostało zrobione.

Tutaj jest pomiar GTC 11/100 sprzedawanego w Niemczech z 2001 roku http://www.ilmag.de/Datenbank/html/datenbank5.html i wykres spl znacznie różni się in plus od zamieszczonego na stronie ProTonsil GDWK 11/100 z 2008 roku. Niemal tak jakby to były dwa różne głośniki. Takie rozbieżności bardzo zniechęcają.

Skomentuj

Staram sie bardziej wierzyc moim uszom. Co mi z dobrych pomiarow, jak glosnika nie da sie sluchac? Z reszta co mi po pomiarze czestotliwosci pasma? Naprawde nie warto zawracac nim sobie glowy, szczegolnie dzis, kiedy wybor jest tak duzy, a glosniki konkurencji zdecydowanie lepsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
            już powyżej ich linkowałem:
            http://www.djshop.pl/k15,naglosnieni...e-5-para-.html lepsze jakościowo niż modecomy do których nie jestem przekonany.
            Jeśli priorytetem jest brzmienie z zachowaniem ceny full wypasionych głośników komputerowych, to kierunek na takie sklepy dla muzyków i dźwiękowców jest sensowny i warto jest spróbować posłuchać tych urządzeń na miejscu. Oczywiście nikt nie będzie specjalnie rozstawiał do odsłuchu urządzeń za 500 złotych, ale zdarza się że po prostu taki sprzęt jest podłączony przy jakimś demonstracyjnym stanowisku. Warto wiec pochodzić po sklepach i zobaczyć czy gdzieś się ich da posłuchać w konfrontacji z innymi zestawami.
            W przypadku droższych monitorów nie robią problemów z odsłuchem i podłącza wszystko co maja na miejscu, w przeciwieństwie do salunóf_ałudio_hiend gdzie każą sobie płacić 50 złotych za włączenie wtyczki do gniazdka i trzeba się umawiać trzy dni wcześniej.

Skomentuj

Jak już bym kupował to w djshop mogę być spokojny ? sklep godny polecenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Staram sie bardziej wierzyc moim uszom. Co mi z dobrych pomiarow, jak glosnika nie da sie sluchac? Z reszta co mi po pomiarze czestotliwosci pasma? Naprawde nie warto zawracac nim sobie glowy, szczegolnie dzis, kiedy wybor jest tak duzy, a glosniki konkurencji zdecydowanie lepsze.
                Wybór jest obecnie dostatecznie duży - choć w porównaniu z np. ofertą z Niemiec ciągle jest mizerny - żeby w ogóle nie zawracać sobie głowy głośnikami o niepewnej marce. Jednak w niektórych sytuacjach pewna "egzotyka" jest przydatna, ale to już inna opowieść. Przykład Totema wiele na ten temat mówi.

Z ciekawości, czy robiłeś własne pomiary tych GDWK 11/100. Głośniki podobno są dostępne w sprzedażny ale jednak nie widać nigdzie ich żadnych aktualnych pomiarów. Znalazłem ten z Niemiec, który cytowałem z 2001 roku i zupełnie inny z ProTonsila z 2008 roku. W dodatku oba różniły się z poglądowymi wykresami umieszczanymi w katalogach z tych lat. Ciekawe jak to naprawdę wygląda. Jak pisałem słyszałem je kiedyś w Denonie 6006 i Sonatach 120 i wtedy miałem pozytywne wrażenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
                Postanowiłem zamówić gotowce i posłuchać jak grają (10 dni mam na zwrot)
                Radze jednak najpierw pochodzić po tego typu sklepach i postarać się posłuchać w miarę możliwości. Parametrami i wielkością się nie sugeruj. Praktycznie każdy monitor studyjny bliskiego pola ma pasmo użyteczne od 50hz. W tak tanim sprzęcie podawane parametry są dość wybiórczo - w Reloopach podają np. SN 75db to wydaje się mało (choć niektóre wzmacniacze za 2000zł. bezwstydnie chwalą się takimi "osiągami") ale nie wiadomo dla jakiej mocy i z jakim filtrem mierzono, w Alessisach nie podają tego parametru co również nic nie znaczy, bo może być lepszy lub gorszy, Modecomy chwalą się biampingiem, ale nie wprost - podając dwa zakresy mocy jako sugestię - do czego należy podchodzić z dużą rezerwą. Itp.
                Po prostu należy słuchać w miarę możliwości - i nie liczyć że takie urządzenie zagra realnie te 50 Hz.
                Last edited by ifonik; 12.11.2014, 21:06.

Skomentuj

Czaruję...
                X