Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustroje tłumiące ...szukam namiarów na teorię

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ustroje tłumiące ...szukam namiarów na teorię

Panowie mam pewien problem . Pomieszczenie wysokie 2,9metra podłoga 4m x 5,2m.
    Kilka regałów z akwariami na dłuższej ścianie . To one właśnie generują znaczny poziom hałasu w pomieszczeniu.
    Widmo 50 do 400Hz .

Szukam teorii o ustrojach tłumiących sposobach rozmieszczania itd ..
    Wszelka pomoc potrzebna .

zerknij na forum dzwiek.org

Skomentuj

http://www.soniadraga.pl/produkt/663...-akustyki.html

we wrześniowym Live Sound & Installation rozpoczął się tutorial o akustyce wnętrz (3,40zł ze e-wydanie)
      https://ulubionykiosk.pl/wydawnictwo...e-sound-polska

Skomentuj

Tak szerokie pasmo? Dla dolnych częstotliwości? Twoje ustroje będą wymagały grubości minimum pół metra. Są też jakże popularne półapki, które działają na "jedną" częstotliwość...
        Ogólnie ciężko.

Skomentuj

Nie musi byc pol metra. Welna 10-20cm ustawiona w rogach pokoju z odpowiednia odlegloscia jest w stanie tlumic tak niskie rezonanse. Podstawowy blad w walce z basami, to welna wiszaca przy scianie.

Skomentuj

Chopy ..wiecie gdyby nie te gendery i wszelkie "....filie" to dałbym Wam całusa ale tak to tylko napiszę że serdecznie dziękuję za wszystko ;-)

Problem zaczyna być dla mnie coraz większy bo mam kolejne pomieszczenie i .... jak wypali wstawię 200 zbiorników to jest 400 źródeł hałasu ...
            każda pomoc każda myśl jest cenna

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
              jak wypali wstawię 200 zbiorników to jest 400 źródeł hałasu
              To po co Ci jeszcze jedno muzyczne źródło hałasu, nie lepiej oglądać rybki i słuchać tylko plusku wody :)
              Czy może chodzi ci tylko o obniżenie poziomu dźwięku tych akwariów, jak tak to może łatwiej zaopatrzyć się w urządzenia akwaryjne, które generują niski poziom hałasu.
              Last edited by KAPRINT; 02.10.2015, 22:49.

Skomentuj

Myślę, że ustroje pochłaniające tutaj niewiele dadzą. Tafla szkła to dobra membrana. Najlepsze co możesz zrobić to postarać się, żeby drgania z tego co hałas powoduje nie przenosiły się na inne elementy. Np na czym te zbiorniki stoją, blat, kontakt ze ścianą itp. No i oczywiście porada od kolegi wyżej jest najcelniejsza.

Skomentuj

Nie na temat...
                  A czy "poziom hałasu" generowany przez sprzęt audio i pewnie wytwarzający jakieś "mikrodrgania" w wodzie nie będzie zbyt stresujący dla rybek?

Skomentuj

Jak się krowy dobrej muzyki nasłuchają to dają więcej mleka i lepszej jakości. [emoji1]

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                      Jak się krowy dobrej muzyki nasłuchają to dają więcej mleka i lepszej jakości. [emoji1]
                      o i to jest właściwe podejście ;-)

Niestety nie ma czegoś takiego jak urządzenia które generują mniej hałasu . To hodowla zarobkowa a nie domowe akwa .

Skomentuj

Zdaję sobie sprawę że to na zarobek. Pracowałem kiedyś w hurtowni w Warszawie gdzie było tych zbiorników ponad 300. Muzyczka cały czas przygrywała i jakoś nic złego się nie działo. Gorsze jest wietrzenie w pomieszczeniu.

Skomentuj

Jak sam napisałeś pracowałeś w hurtowni a nie hodowli to duża różnica .
                          Hurtownia jest tylko miejscem tranzytowym . Nie karmi się tam tak intensywnie nie potrzeba takich ilości tlenu w wodzie ..dzisiejsze hurtownie przewalają rybę z azji bo jest śmiesznie tania .Większość nawet jej nie karmi ... Ale to już odmienny temat

Skomentuj

Oj nie tylko z Azji. Hodowli prapłetwca nie widziałem. Wogóle się ,,wynalazków" naoglądałem że hoho. Bo nie była to duża hurtownia nastawiona na maksymalny zysk. Osobiście rozpakowywałem rybki z Afryki czy Ameryki Południowej z odłowu.
                            A wracając do tematu to nie myślałeś o jakiejś kotarze grubszej lub jak masz miejsce i czas i pieniądze to zbudowanie ściany na zasadzie szafy z drzwiami suwanymi

Skomentuj

Problem nagle znalazł rozwiązanie . zmniejszymy pomieszczenie ale na ściany trafią pustaki ceramiczne z warstwą wełny za nimi . Jednak pustaki będą kładzione na płasko -otworami poziomo a nie pionowo jak się to robi w budownictwie.
                              Rozwiązanie podpatrzone w pomieszczeniu kompresorowni w dużym zakładzie . Jedną mają wytynkowaną ze ścianami klasycznymi i drugą z podwójną ścianą . W tej drugiej jest ciszej o 20dB!

dokładnie taki "element akustyczny "j.w tylko obrócony o 90 stopni ...
                              Temat wyczerpany dla mnie

Skomentuj

I bez żadnego tynku? To ohydnie będzie wyglądało i będzie się brudziło/kurzyło. Do kompresorowni OK, tam nikt poza serwisem raz na miesiąc nie wchodzi ale do innych pomieszczeń? To lepiej daj typowe panele akustyczne z dziurkami takie, jak robią na sufity w salach konferencyjnych z wełną za nimi. Efekt będzie podobny/ten sam, a nie stracisz tyle kubatury.

Skomentuj

A kolega wie ile powietrza przewala się przez kompresorownię? rozwiązaniem są filtry . W omieszczeniu z rybami jest klima która nie tylko " odkurza "powietrze ale i osusza . Na wszysko jest rozwiązanie. A to jest o wiele skuteczniejsze niż inne .

Skomentuj

Czaruję...
                                  X