Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 do telewizora. Prośba o opinie i odpowiedź na kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 do telewizora. Prośba o opinie i odpowiedź na kilka pytań

Witam serdecznie.
    Ponieważ głośniczki wbudowane w mojego samsunga nie zaspakajają moich wymagań (zwłaszcza w kwestii niskich częstotliwości) chciałbym stworzyć system 2.1. Pomyślałem że kolumny mógłbym zbudować a subwoofer kupić. Interesuje mnie sub który ma możliwość podłączenia kolumn stereo. Coś w ten deseń: W związku z tym mam kilka pytań:
    Co o tym sądzicie?
    Czy wyjście z takiego suba jest filtrowane? Sygnał na kolumny cięty np od 80 Hz?
    Jakie marki subwooferów polecacie i ewentualnie jakie kolumny zbudować do konkretnego subwoofera?
    W pierwszej kolejności zbudować kolumny a potem kupić suba czy na odwrót?
    Last edited by ChristianWave; 15.10.2015, 16:52.

zadam takie pytanie, czy wiesz że te złącza głośnikowe nie są od tego aby zasilić kolumny stereo? To jest wyłącznie filtr, który ma za zadanie obciąć pasmo którym grają kolumny (odpowiedź na Twoje drugie pytanie). Wymagany jest dodatkowy wzmacniacz stereo dla samych kolumn.
    Owszem zdarzają się suby z wyjściami mocy pod kolumny ale zwykle są to gotowe zestawy w całości policzone pod dane kolumny. Jak na przykład zestawy 2.1 5.1 do komputera, gdzie w subwooferze masz wszystkie wzmacniacze i wyjścia do kolumn, a na wierzch wyprowadzony tylko panel sterowania nimi.
    Last edited by malikowy; 15.10.2015, 17:19.

Skomentuj

Tak, tak wiem że wymagany jest wzmacniacz. Wyglądałoby to mniej więcej tak:

Więc wyjście jest filtrowane, to dobrze. Takie rozwiązane się sprawdza? Nie ma z tym jakiś problemów? Obojętnie jakie kolumny podłącze do obojętnie jakiego subwoofera (z z tym wejściem high i wyjściem high) i powinno zagrać? Pytam w ten sposób bo nie miałem z tym doświadczenia a wolałbym żeby ktoś mnie wtajemniczył zanim wydam tysiąc złotych na subwoofer, kilkaset na kolumny i na wzmacniacz jeszcze nie mając gwarancji że efekt będzie zadowalający.
      Last edited by ChristianWave; 16.10.2015, 15:12.

Skomentuj

Tak zagra bez problemu, pewnego czasu były nawet w ten sposób wypuszczane suby pasywne, gdzie wzmacniacz stereo musiał jeszcze i suba napędzić tymi samymi złączami. Jeśli o tym wiesz to dobrze.
        Jaki sub kupisz tak będziesz miał. Warto popatrzyć żeby wzmacniacz kolumn miał moc je napędzić przy ich nominalnej impedancji, niektóre wzmacniacze są pod kolumny 8ohm wyłącznie, inne pod 4 ale wtedy można i te 8ohmowe podłączyć. Tylko przy wzmacniaczu 4ohm jego moc możesz podzielić przez 2 jeśli podłączysz kolumny 8 ohmowe.
        Zwróć na to uwagę przy zakupie wzmacniacza i będzie ok.

Skomentuj

Czaruję...
        X