Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie laika o autoCADa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie laika o autoCADa

Witam wszystkich forumowiczów, czy tak zrobiony "rysunek" w autoCADzie (oczywiście uzupełniony o wymiary) mogę oddać firmie zajmującej się obróbką metali? Ma to byś panel do subwoofera. Pytam, ponieważ z autoCADem nie miałem nigdy nic wspólnego, a nie chciałbym znów poświęcać czasu na naukę od podstaw.

Podejrzewam, że firma tnie laserem, a laser mają zapięty do kompa. W takiej sytuacji nic nie musisz wymiarować. Wysyłasz im plik w formacie .dxf (wybierasz taki format przy zapisywaniu pliku), piszesz z jakiego ma być materiału i tyle. Warunkiem jest przelicznik 1:1 wymiarów w milimetrach, czyli jak rysujesz bok długości 200, to będzie to wycięte jako 200mm.

Skomentuj

Dokładnie tak. Dobrze by było gdybyś sprawdził przed wysyłką czy jest to zamknięty obrys. Inaczej niektóre wewnętrzne programy maszyn mają problem z odczytem. Może to sprawdzić np. zakreskowując. Jeżeli jest zamknięty obszar, dasz radę zakreskować.
      Dodatkowo zapisując jako DXF, wybierz starszy format. Najlepiej 2000.

Skomentuj

Tak z ciekawości zapytam, gdzie zlecasz,
        ile za cięcie biorą,
        jakiej grubości materiał,
        z materiałem czy bez?

Skomentuj

Pamiętaj jeszcze o zasadzie by nie zostawiać kątów prostych, tylko robić łuki np. 0,1mm dla prowadzenia lasera.

Skomentuj

Z tym brakiem konieczności wymiarowania przy rysowaniu 1:1 to różnie bywa. Przy rysowaniu i otwieraniu w Autocadzie raczej nie ma ryzyka, ale czasem bywa tak, że ten rysunek gdzieś tam przeskaluje się przy otwieraniu w innych programach albo przy konwersji na inne formaty. Dobrze jest na rysunku wstawić jednak kilka wymiarów (np gabaryty zewnętrzne płytki w Twoim przypadku i średnica ze dwóch otworów) i rozbić je - a rozbić po to, aby nie zmieniały się wartości tych wymiarów przy ewentualnym skalowaniu.

Oczywiście jest tez łatwiejszy sposób - po prostu przy zlecaniu cięcia opisać gabaryty zewnętrzne płytki i wtedy pomyłka nam nie grozi, bo firma zapewne sprawdzi te wymiary przed przystąpieniem do cięcia

Skomentuj

Dziękuję za rady, które są kolejnym doświadczeniem. Kolega thomas pytał jaka firma i ile za cięcie biorą- otóż padłem przed chwilą z smiechu, ponieważ otrzymałem maila od firmy XXXXX, że mogą taki panel wykonać (blacha alu- 3mm grubości, wymiar 296x232), koszt to 200zł + VAT. Materiał mam swój, ale oni podali mi cenę z ich materiałem, bo tylko pytałem czy takie coś wykonają.
              Last edited by dolphin123; 17.11.2015, 09:49.

Skomentuj

Brałem jakiś czas temu blachy stalowe 2 i 4 mm na 3 wzmacniacze (bez boków), prawie 20kg żelastwa - 250zł z przesyłką kurierem. W kilka dni się uwinęli. Teraz będę robił panel do suba i też do nich zagadam.
                Last edited by dolphin123; 17.11.2015, 09:49.

Skomentuj

W tej cenie nierdzewka czy czarna ?

Skomentuj

Zwykła czarna. Jutro odbieram z malowania proszkowego. Może się pochwalę :P

Skomentuj

Zamieszczone przez avertim12 Zobacz posta
                      Dziękuję za rady, które są kolejnym doświadczeniem. Kolega thomas pytał jaka firma i ile za cięcie biorą- otóż padłem przed chwilą z smiechu, ponieważ otrzymałem maila od firmy DEMARKO, że mogą taki panel wykonać (blacha alu- 3mm grubości, wymiar 296x232), koszt to 200zł + VAT. Materiał mam swój, ale oni podali mi cenę z ich materiałem, bo tylko pytałem czy takie coś wykonają.
                      Powiem ci że rozrzut cenowy może być jeszcze większy. Najlepiej skorzystać z kogoś sprawdzonego, kolega Bebok dał dobry namiar. Można też dać ogłoszenie na cnc forum, kiedyś kupiłem tam blachę alu w dobrej cenie, za cięcie też nie wzięli dużo.

Skomentuj

Przypominam, że wątek tyczy się autocada a nie polecaniu firm, który odpłatnie usługi wykonają.

Skomentuj

Czaruję...
                        X