Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem: Samowylaczajaca sie plyta Shuttle AB48PN v2.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem: Samowylaczajaca sie plyta Shuttle AB48PN v2.0

Mam plyte jak w tytule i: po wlaczeniu kompa do sieci startuje zasilanie (chociaz takiej opcji nie mam ustawionej w BIOS'ie) i po 5 sekundach samo sie wylacza, potem juz nic nie moge zrobic - nie reaguje na przycisk POWER... Z ogledzin wynika ze przez te 5 sekund napiecie na nozce 14 wtyczki ATX jest 0V - czyyli OK - potem jest 4V. Nie jest to wina BIOS'u bo nawet gdy go wyciagne to dzieje sie tak samo. Mial ktos kiedys podobny problem? Jak sobie z tym poradzic... Kupno nowej nie wchodzi w gre...

moze przycisk POWER w obudowie robi caly czas zwarcie? , sprobuj na plycie z gniazdka wyciagnac switcha od przycisku i przy wlaczeniu zasilacza zewzyj te dwa bolce srubokretem

a jesli po wyciagnieciu ten wtyczki z plyty po odpaleniu zasilacza plyta dalej sie bedzie wlaczala tzn ze jakis scalak jest padniety albo stabilizator

Skomentuj

a moze jakis wiatraczek poszedl i sie przegrzewa cos ( np. procesor) i wylacza..... :|

Skomentuj

Ja tez tak mam ze jak podepne wtyczke do zasilacza to komp startuje na chwile i potem wylacza sie :] a stalo sie to od tego momentu jak moja plyta glowna Chaintech 7aia stracila bios w dziwny sposob :] mam teraz microstar K7T Pro 2 albo K7T Turbo 2 (opakowanie inne, a komp inaczej podaje :] dlatego podalem dwie nazwy :] ) jeśli startuje a potem nie to spróboj guzik wypiac i śrubokretem zewrzec tak jak napisał dragon, kolega miał podobny problem i okazalo sie ze guzik ma zepsuty w obudowie nowej :] jesli to nie pomoze to napisz wymyslimy cos <cfaniak>

Skomentuj

Imho wersja ger00'a jest najsensowniejsza :) i tez na to bym stawial.. ze cos zaraz po starcie sie przegrzewa prawdopodobnie procek, i zaskakuja zabezpieczenia... Sprawdz mocowanie coolera.

Skomentuj

theant, Sprawdzałeś na innym zasilaczy czy jest to samo ? Jeżeli nie masz takiej możliwości to na początek poodpinaj wszytko od płyty i zasilacza(łacze z kablami eide, klawiatura, kble audio od cd ...wszystko) ....zostaw tylko złączke atx i ewentualnie odczep jak jest używany + głośniczek. Oczywiście płyte wyjmij z obudowy i na czymś niemetalowym trzymaj :]. Odpal ją zwierając odpowiednie piny. Jeżeli dalej nic to zresetuj bios płyty. Jeżeli dalej nic to radze przejrzeć tor zasilania na płycie ...zwróć uwage na kondy przy podstawce procka i stabilizatory. Pod jaką podstawke jest to płyta i na jakim chipsecie ? - bo mi sie szukać nie chce... P.S Oczywiscie jak masz jakie kolwiek karty w slotach to też powyjmuj. Jeżeli brak VGA na płycie to najlepiej włóż coś prostego na PCI ...jekiegoś s3 albo tridenta..

Skomentuj

Wlasnie o to chodzi ze odpalam sama plyte bez zadnych kart i kabelkow - podpiety mam tylko zasilacz... Pierwsze podejrzenie to EEPROM 93LC46 - wymiana nic nie dala... Po wyjeciu biosu plyty dzieje sie tak samo... Podejrzzewam ze to ktorys z PWM'ow - a sa 2: RT9602 i RT9241... Kombinuje dalej...

Skomentuj

a na innym zasilaczu próbowałeś ?

Skomentuj

sprawdź zasilacz a jak nie to płyta padnieta

Skomentuj

Przeciez pisze ze to nie wina zasilacza - wiec probowalem na innym... Zreszta nie trzeba zmieniac zasilacza zeby sie o tym przekonac... Wystaczy podlaczyc sygnal /PSON w zasilaczu do masy i obserwowac co dzieje sie z tym samym sygnalem na plycie. W dobrej powinno bys caly czas ok 0V po wlaczeniu, a w moim przypadku 0V jest przez jakies 5s. a potem ok 4V. Ale juz wiem w czym problem - BIOS - po prosu zniknal - bo czy jest kosta w plycie czy niema to komp zachowuje sie tak samo... Plyty jada juz do sklepu gdzie byly kupowane i tam maja nagrac nowe BIOS'y...

Skomentuj

...no to zycze powodzenia :) Oby działało

Skomentuj

Mi tez zniknął BIOS ale pojawiało sie powiadomienie ze go nie ma :)

Skomentuj

Okazalo sie ze to nie BIOS tylko czesciowo uwalona szyna PCI... Plyta nie mogla wykryc grafy na PCI i po prostu sie wylanczala... Po wlozeniu karty AGP wszystko wydaje sie byc OK... Aha i nie jest to wina ustawien BIOS, bo opcja 'Init Display First:' jest ustawiona na PCI (zreszta przestawienie na AGP i tak nic nie zmienia)...

Skomentuj

Czaruję...
                          X