Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bass skaker (buttkicker) - ktoś robił ? Testował ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bass skaker (buttkicker) - ktoś robił ? Testował ?

Przypadkiem na youtube znalazłem chyba ciekawy projekt. Jest to bass shaker albo inaczej buttkicker. Jest to przenoszenie basu nie powietrzem a jego odczuwanie poprzez montaż przerobionego głośnika pod siedziskiem słuchacza. Technologia stosowana chyba głównie w kinach. Wygląda to tak

Tu taki bardziej hardcore'owy

Ktoś miał z tym styczność ? Ktoś może się wypowiedzieć na ten temat ?

Potrzebny jest filtrowany sygnał z LPF na maksimum 100Hz, do tego powinnen być dodany układ przepuszczający minimalną amplitudę sygnału na wejście batkickera, aby nie telepał sie przy byle jakim sygnale pobudzającym ale tylko gdy sygnał osiągnie porządaną amplitudę.
    Siedziałem na fotelu odsłuchowym z zamontowanym batkikerem do oparcia. Czuć dość wyraźnie drgania mechaniczne, słąbo wypada dla długiego i dudniącego basu/sygnału. W konfiguracji, którą testowałem tylko szybkie ostre zobocza były wysyłane do przetwornika.
    Mnie osobiście nie przypadł do gustu.
    Ale jak miałem okazję przetestować podobną zabawkę w wysokiej klasy aucie, gdzie system był finalnie zestrojony byłem pod wrażeniem.
    Sam batkiker to przetwornik z ruchomym magnesem otoczony podwójną cewką, która generuje zmienne pole magnetyczne, powodując wysuwanie się magnetycznego tłoka o zadanym przyspieszeniu i amplitudzie (częstotliwość + napięcie) a jego energia kinetyczna przenoszona jest w postaci drgań na nasze ciało.

Skomentuj

Zasadę działania zrozumiałem już z samych filmików które oglądałem. Natomiast co do samego efektu, odczuwania basu to raczej widział bym to bardziej podczas oglądania filmów aniżeli w trakcie słuchania muzyki...

Skomentuj

Drogie to nei jest, proponuje abyś sobie stestował, może akurat ci sie spodoba.

Skomentuj

W przypływie emocji może coś pomyślę, a jeśli wykonam to dam znać jakie odczucia.

Skomentuj

Czaruję...
          X