Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Napęd nie czyta DVD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napęd nie czyta DVD

Witam,

Pany mam problem z napędem nie czyta w ogóle płyt DVD, a CD owszem bez problemu. Przeszukałem internety, tematów multum... nowy firmware... wyczyścić optykę, sprawdzić przewody takie tam pierdoły nic konstruktywnego... Tak jak u wielu na innym komputerze działa.

Myślę ze jest to wina jakiegoś dziadostwa na dysku, wiem... najlepiej przeinstalować wina i tutaj zaczynają się schody bo jest własnie na płycie DVD

PS próbowałem zrobić boot owalny pendrive ale chyba coś źle robię bo nie widzi w biosie... jak by nie poparzył tak d... z tyłu.

Jakieś rady ?
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

mi tak sie czesto napedy sypaly. i powiem szczerze ze im nowszy naped tym szybciej tak sie psuje :(

Skomentuj

No niestety napędy sypią się często, u mnie nie czytał wszystkich płyt i pomogła wymiana, najgorzej jest z laptopowymi, nowy wprawdzie czytał "wszystko", ale za każdym zapisem tworzył płyty z błędami (delikatnie mówiąc nie działały).

Skomentuj

Jeśli by sie udało zbootować wina z pendriva to bym olał napęd ale tutaj też coś nie "reggae" :mad:
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jakim softem robiłeś tego pena?

Skomentuj

a ustawiles w biosie "boot usb device"? czy jakos tak to sie oznacza

Skomentuj

Tak, już cudawianki robiłem. Na laptopie w biosie mam funkcje odrazu startowania z USB, a na PC ustawiam first boot usb-fdd i nic się dzieje :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Teraz mi wywala an operating wasn't found... ze nie ma na USB Windowsa... Chyba poleci z trzeciego piętra dzisiaj!

Skomentuj

Spróbuj przez boot menu (jeśli jest taka możliwość w płycie), a w BIOSie często USB widziany jest jako dysk i wtedy trzeba go poszukać pod opcją HDD priority czy jakoś tak.

A o program pytałem nie przez przypadek, dziwne wynalazki mogą mieć problem w działaniem, do windy 7 jest https://www.microsoft.com/pl-pl/down...-download-tool , a do nowszych jest program, który sam ściąga obraz systemu i tworzy pena, dostępy na stronie ms.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  nie czyta w ogóle płyt DVD, a CD owszem bez problemu
                  Jeśli to nie wina systemu, to raczej na pewno padła elektronika lub dioda laserowa od DVD (655 nm). Tak, napędy mają po kilku diod laserowych, z czego każda jest do innego typu nośnika (Blu-ray 405 nm, DVD 655 nm i CD 780 nm).

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  próbowałem zrobić boot owalny pendrive ale chyba coś źle robię bo nie widzi w biosie... jak by nie poparzył tak d... z tyłu.
                  Wszystko zależy od tego w jakim trybie jest program startujący, tj. czy jest to BIOS czy UEFI. Obydwa mają inne rekordy startowe (MBR dla BIOS'u i GPT dla UEFI), które generalnie nie są ze sobą kompatybilne.

Skomentuj

Przed chwilą miałem sprawdzać mbr i gpt. Ale teraz wystartowałem USB pod Windowsem zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Skomentuj

Zrób sobie na przyszłość obraz partycji dysku po zainstalowaniu windowsa - do jego odtworzenia nie dość że potrzeba kilku minut to jeszcze możesz go zapisać na dowolnym nośniku.
                      Ten napęd DVD to zwykły taki co nowy kosztuje 50zł?

Skomentuj

Czaruję...
                      X